Dziś proponujemy grillowane filety z polędwicy wołowej owinięte plastrami wędzonki czyli Wołowina a’la Tournedos. Podstawowymi składnikami tej potrawy jest oczywiście polędwica wołowa, plastry wędzonki oraz nadzienie, którym mogą być grzyby, ser czy szparagi.
Porcja dla 4 osób
Składniki potrawy:
4 grube plastry polędwicy wołowej ( ok 150 g każdy)
4-8 podłużne plastry surowego boczku lub bekonu
Grzyby, ser lub szpinak
Składniki zalewy:
3 ząbki czosnku dokładnie starte
150 ml oleju
Po 4 łyżki ziół: oregano, szałwii i tymianku
Niewielka ilość rozmarynu
Pieprz i sól do smaku
Przygotowanie potrawy:
Plastry polędwicy owijamy plastrami wędzonki i związujemy cienkim sznurkiem. Mieszamy wszystkie składniki zalewy, nie używając pieprzu ani soli. Powstałą zalewą dokładnie obtaczamy i smarujemy mięso. Pozostawiamy w chłodnym miejscu na kilka godzin. Po wyjęciu z zalewy umieszczamy polędwice na rusztach rozgrzanego grilla. Najlepiej zastosować żeliwną płytę do grillowania lub płytę stalową. Oczywiście pieczemy polędwicę z obu stron, a otaczającą ją wędzonkę, tak by stała się chrupiąca, a po wyjęciu z grilla potrawę delikatnie solimy i pieprzymy do smaku. Następnie nacinamy polędwicę i faszerujemy grzybami, serem lub szparagami. Całość spinamy wykałaczkami i grillujemu jeszcze kilka minut. Bardzo korzystny dla poprawienia smaku tournedos ma lekkie podwędzenie wiórami dębowymi lub cedrowymi, dlatego warto skorzystać z wędzarki i zaserwować potrawę nie tylko upieczoną, ale również podwędzoną.