- steki z polędwicy wołowej
- gałązka rozmarynu
- ząbki czosnku
- pieprz najlepiej rozbity w moździerzu
- Ocet balsamiczny
- musztarda
- olej
- sól morska
- kieliszek brandy
Zaczniemy od marynaty.
Dokładnie mieszamy rozmaryn, czosnek drobno posiekany, pieprz, ocet balsamiczny, musztardę oraz olej.
Stek z grilla – przygotowanie:
Steki z polędwicy najlepiej jest zostawić na kilka godzin tak, aby smaki i aromaty mocno “weszły” w mięso.
Pokrętła w grillu ustawiamy na maks. i z otwartą pokrywą kładziemy nasze steki na ruszcie. Grillujemy z obu stron tak długo aż uzyskamy pożądany stopień spieczenia.
Aby dopełnić już mistrzowskie wykonanie steków warto posypać solą morską i skropić brandy. Można podać również z sosem pieprzowym.
Smacznego!