Składniki potrawy:
- Ośmiornica świeża lub mrożona ( ok 1kg.)
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu winnego z białego wina
- 2 ząbki czosnku
- 500 g makaronu
- 2 cytryny
- 2 garście rukoli
- 1 szczypta soli
Ośmiornica z grilla – sposób przyrządzenia:
Świeżą ośmiornicę oczyszczamy i usuwamy wnętrzności. Pomiędzy mackami znajduje się „dziób”, który usuwamy nożem. Świeża ośmiornica jest bardzo twarda dlatego aby zmiękczyć jej mięso przykrywamy folią spożywczą lub cienką ściereczką i obijamy tłuczkiem do mięsa, jeśli była zamrożona pomijamy ten krok.
W garnku z pokrywką rozgrzewamy oliwę i ocet, dodajemy ośmiornicę i dusimy na bardzo małym ogniu od 1,5 – 2h kilkukrotnie odwracając. Po tym czasie mięso powinno zostać znacznie zmiękczone, dlatego sprawdzamy czy jest już miękka.
Gdy jest miękka, ośmiornicę wyjmujemy z garnka, kroimy na kawałki i studzimy, następnie wcieramy w nią marynatę sporządzoną z łyżki oliwy zmieszanej z wyciśniętym czosnkiem i skórką startą z cytryny.
Rozgrzewamy grilla do temperatury 2000C, układamy kawałki ośmiornicy na żeliwnej lub stalowej płycie do grillowania i grillujemy ok 5-7 min. po obu stronach. Podajemy z makaronem, ruccolą i cytryną lekko polaną oliwą.
Ośmiornica z grilla gotowa! Smacznego.