To najlepszy przepis na kebab z grilla jaki znamy!
Składniki:
- ok. 500 gr mięsa wołowo-wieprzowego;
- 1 duże całe jajko;
- 1 średniej wielkości cebula (drobno pokrojona);
- 2-3 łyżki bułki tartej;
- pół łyżeczki kminku,
- pół łyżeczki papryki słodkiej,
- pół łyżeczki papryki ostrej lub małej drobno pokrojonej czuszki,
- łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego,
- łyżeczka czosnku w proszku bądź 2 ząbki świeżego,
- łyżeczka pietruszki (świeżej bądź suszonej),
- sól, pieprz,
- patyczki do szaszłyków
Najlepszym sposobem na smaczny kebab z grilla jest przygotowanie mięsa dzień wcześniej.
Zaczynamy od dokładnego wymieszanie wszystkich składników. Następnie wkładamy przygotowane mięso wkładamy do lodówki, aby się “przegryzło”.
Następnego dnia po wyjęciu z lodówki, z mięsa formujemy kule. Każdą z nich nabijamy na patyczek i “wałkujemy” tak długo, aż uzyskamy kształt walca.
Dobrym udogodnieniem jest wcześniejsze zamoczenie dłoni oraz blatu, na którym wałkujemy ciepłą wodą, aby się nam nic nie przyklejało.
Z podanych ilości w spisie składników powinno wyjść około ośmiu kul. Oczywiście można użyć większych ilości jeśli spodziewamy się większej ilości gości.
Rozgrzewamy grilla gazowego do 180°C. Przygotowane kebaby układamy na ruszcie i pieczemy ok. 30-45 minut.
Smacznego!