Podstawą do przyrządzenia pysznego mięsa jest przede wszystkim marynata. Dzięki niej nawet najprostsza kaszanka czy kiełbasa mogą nabrać nowego niepowtarzalnego smaku.
Od czego więc zacząć?
Marynatę powinniśmy przygotować przynajmniej dzień przed grillowaniem. Jeśli zdecydujemy się na standardową marynatę do mięsa, najlepiej jest wykorzystać głownie suszone zioła, które wcześniej zaparzamy wrzątkiem by oddały swój smak i aromat. Kolejnym ważnym krokiem to odpowiednie przygotowanie samego grilla, o czym możecie przeczytać tutaj: Jak przygotować grilla do sezonu.
Najlepiej grillować z wędzarką z odpowiednim drzewem dębowym, wiśniowym, czereśniowym lub olchowym. Tylko w ten sposób nadamy naszym potrawom właściwy smak i aromat. Pamiętajmy aby grillować w odpowiednich temperaturach podkreśla nasz mistrz kuchni. Dobranie odpowiedniej temperatury to klucz do idealnego grillowania mięsa.
Warto też pamiętać o przekąskach, aby goście nie czekali głodni na nasze specjały.
Smacznego grillowania!