Rodzina grillów na pellet firmy Broil King rośnie w siłę. Właśnie dołączają do niej dwa nowe grille Broil King Pellet Baron. To uproszczone modele w stosunku do grilli Broil King Pellet Regal. Prosty panel sterowania wyposażony jest w jasny wyświetlacz i dwie sondy do umieszczenia w potrawach. Sondy do pomiaru temperatury łączą się z telefonem przez Bluetooth lub WiFi. Trzy przyciski ustawiają grilla w gotowości do grillowania, wędzenia i pieczenia. Kolejnymi przyciskami podnosimy lub obniżamy temperaturę w grillu. Cały ten proces możemy kontrolować na ekranie telefonu dzięki aplikacji łączącej się z telefonem poprzez Bluetooth. W grillach Broil King Pellet zastosowano komputer, który steruje odpowiednią ilością pelletu podawaną na grzałki oraz mocą wiatraka rozpalającego brykiet, Dzięki temu podnosimy lub obniżamy temperaturę w grillu. Spalony pellet spada do pojemnika pod grillem. Aby oczyścić pojemnik, wystarczy zamknąć zasuwę, przez którą spada popiół i wysunąć pojemnik. Istotne jest to, że możemy to zrobić, nie przerywając grillowania. Drugi pojemnik obsługiwany z boku grilla gromadzi wytapiający się w trakcie grillowania tłuszcz. Uchwyt wielofunkcyjny będzie pomocny przy opróżnianiu pojemnika. Możemy też zastosować dedykowane aluminiowe miseczki dostosowane do zbiorniczka.
Grill Broil King Pellet Baron 500 posiada imponującą powierzchnię grillowania sięgającą prawie 5000 cm². Składa się ona z 5 dwustronnych rusztów żeliwnych Flav-R-Cast™ oraz 80-centymetrowej półki górnej pokrytej spiekiem ceramicznym.
Grill Broil King Pellet Baron 400 udostępnia użytkownikowi niespełna 4000 cm² powierzchni, oferując 4 dwustronne żeliwne ruszty Flav-R-Cast™ oraz 64-centymetrową półkę górną.
Grille Broil King Pellet Baron to bardzo solidne konstrukcje. Ich wagi sięgają 60-70 kg, dlatego wspierają się na stabilnych nogach. Aby ułatwić manewrowanie grillami, wyposażono je w dwa bardzo solidne duże koła odporne na pękanie.
Warto zwrócić też uwagę na specjalne dedykowane do grilli na pellet akcesoria. Tu Broil King proponuje zestaw specjalnych elementów dodatkowego wyposażenia ułatwiających obsługę grilla. Należą do nich półki, które możemy zamontować w przedniej części grilla. Powiększamy tym samym roboczą powierzchnię wykorzystywaną do przygotowywania potraw lub ułożenia niezbędnych akcesoriów i przypraw, z których korzystamy podczas grillowania. Bardzo wygodnym ułatwieniem mogą być też montowane dwa dodatkowe koła. Stosujemy je zamiennie za nogi stanowiące podstawę grilla. Dzięki nim łatwiej przemieszczać grilla w ustalone miejsce. Kółka są obrotowe więc łatwe do manewrowania. Posiadają blokady dzięki którym zabezpieczymy grill by się nie przesuwał.
Niezbędnym do obsługi grilli na pellet jest specjalna łopatka do nakładania pelletu do bocznego zbiornika. Wykonana została z wysokiej jakości stali szlachetnej. Posiada ergonomiczną rączkę oraz praktyczny uchwyt umożliwiający zawieszenie jej na półce grillów na pellet Broil King. Dzięki niej z łatwością napełnimy pelletem podajnik grilla.
Do czyszczenia powierzchni wewnętrznych grillowa, rusztów, aromatyzerów, oraz wnętrza grilla rekomendujemy specjalny zestaw narzędzi. Składa się on ze szczotki, dwóch skrobaków i szufli do opróżniania resztek z czyszczonego grilla.
Niezbędnym do obsługi będzie też uchwyt wielofunkcyjny Broil king. Służy on między innymi do podnoszenia rusztów i jest bardzo przydatny gdy zamierzamy przełożyć ruszt naszego grilla na drugą stronę, lub wymienić go na płytę żeliwną. W grillach Broil King na pellet będzie niezastąpionym do opróżniania pojemnika na popiół oraz wymiany aluminiowej miseczki w której gromadzą się wytopione podczas grillowania soki.