Każdy z nas był nie jednokrotnie uczestnikiem grillowania i wie co towarzyszy przygotowaniu potraw w gorącym grillu. Poddawane wysokim temperaturom potrawy wydzielają skwierczące tłuszcze i opary, które lubią pryskać w każdą możliwą stronę. Stojąc przy grillu gazowym, musimy uważać, by nie zostać opryskanymi palącymi się na rusztach smakołykami strzelającymi na zewnątrz drobinami tłuszczu. Grillując na grillach gazowych przy zamkniętej pokrywie, zdecydowanie ograniczamy ten problem. Są jednak potrawy, które wymagają częstego przekładania, tak aby wszystkie strony były dokładnie ugrillowane. Popularne steki wołowe grillujemy w wysokich temperaturach, w krótkich odstępach czasowych. Aby uzyskać charakterystyczny diamentowy wzór, musimy zaglądać do grilla co około 2 minuty i przekładać mięso zgodnie z polecanymi przez mistrzów grillowania standardami. To moment, w którym musimy szczególnie uważać, by nie zostać opryskanymi gorącym wytapiającym się tłuszczem z mięsa lub zalewy, w której namaszczaliśmy mięso.
Bezpieczne czyszczenie grilla
Bardzo często już po skończonym grillowaniu, podczas czyszczenia i wypalania rusztów grilla w wysokich temperaturach możemy zostać opryskami resztkami spalających się potraw. Pryskające z grilla resztki pożywienia mogą również zanieczyszczać najbliższe otoczenie grilla. Powinniśmy zadbać o podłoże, na którym jest on ustawiony. Plamy po gorących tłuszczach są ciężko zmywalne i mogą wpływać na odbarwienie miejsca wokół grilla.
Aby zabezpieczyć się przed takimi nieprzyjemnymi przypadkami producent grilli gazowych Broil King, proponuje całą gamę akcesoriów służących do ochrony grillujących i miejsc, w których usytuowany jest grill.
Szczotki i skrobaki Broil King
Większość szczotek oferowanych do czyszczenia grilla zostało wyposażonych w opatentowaną gumową ochronę przed zabrudzeniami. Jest to specjalny fartuch umieszczony przy główce szczotek. Zatrzymuje on zanieczyszczenia, by nie wydostawały się poza czyszczona powierzchnię i nie opryskały użytkownika szczotki.
Fartuch i Rękawice
Do pracy przy grillu i jego czyszczeniu niezbędnymi akcesoriami są rękawice i fartuch ochronny. Skórzane pięciopalczaste rękawice ochronne Broil King dobrze dopasują się do twojej dłoni. Wytrzymują temperaturę do 120 stopni, dzięki czemu gwarantują nie tylko ochronę podczas czyszczenia grilla, ale także będą pomocne do wyjmowania rozgrzanych akcesoriów z rusztów grilla.
Podobnie pięciopalczasta pojedyncza rękawiczka wyposażona w specjalną powłokę silikonową zapewni ochronę i pewny chwyt pracującym przy grillu.
Ochroną przed najwyższymi temperaturami są rękawice silikonowe. Ich wytrzymałość termiczna sięga 260 stopni. Posiadają antypoślizgową powłokę i podkładkę, dzięki którym możemy przenosić wyjmowane z grilla gorące akcesoria czy rożen z grillowanym kurczakiem.
Niezbędnym do pracy przy grillu jest Fartuch Ochronny Broil King. Wykonany jest z grubego ochronnego łatwego do czyszczenia materiału. Fartuch wyposażony jest w wiele kieszeni na niezbędne akcesoria i otwieracz do butelek. Ważnym dodatkiem świadczącym o przynależności do grillowej braci jest umieszczone na nim logo Broil King.
Maty ochronne po grill
Do ochrony podłoża, na którym ustawiony jest grill gazowy, służą specjalne maty, na których ustawiamy pracujący grill. Mata Broil King chroni powierzchnię pod grillem przed skapującymi i pryskającymi tłuszczami oraz resztkami grillowanych potraw spadającymi z rusztów podczas pieczenia. Chronimy w ten sposób podłogę tarasu czy altany nie dopuszczając do ich zabrudzenia. Występują one w dwóch kolorach, czarnym i srebrnym co ułatwia dopasowanie do wyglądu i wyposażenia miejsca grillowania oraz koloru grilla.