Ogromny wybór grilli do domu i ogrodu jaki obecnie proponują nam sklepy zmusza do bliższego zapoznania się z tym segmentem produktów. Interesuje nas urządzenie optymalne do naszych potrzeb, dobre jakościowo i ekonomiczne. Grill stał się stałym elementem naszych domów, tarasów i ogrodów i w zależności od miejsca przeznaczenia, lokalizacji, wyglądu i ilości korzystających z niego osób wybieramy urządzenie spełniające nasze wymagania.
Pierwszym i zasadniczym kryterium wyboru będzie decyzja o zakupie grilla węglowego lub gazowego. O wyborze grilla do domu i ogrodu powinna decydować nie tylko wygoda użytkowania, ale również smak grillowanych na grillach gazowych potraw, koszty ich eksploatacji oraz walory zdrowotne grillowanych potraw.
Głównym argumentem są korzyści wynikające z zastosowania paliwa gazowego jakim zasilane są grille. Rozpalenie grilla gazowego zajmie nam nie więcej niż kilka sekund, a optymalną, stabilną temperaturę grillowania uzyskamy już po kilku minutach. Są to parametry nieosiągalne w grillach węglowych, w których sam proces rozpalenia grilla pochłania dużo więcej czasu i wymaga więcej pracy. Temperatura jaką chcemy osiągnąć jest zależna w dużej mierze od zewnętrznych warunków atmosferycznych, dlatego niezaprzeczalną zaletą grilli gazowych jest możliwość jej kontrolowania i utrzymania dzięki dozowaniu określonej ilości gazu do palników, oraz termometrowi w pokrywie grilli. Powierzchnia rusztów grilla gazowego jest rozgrzewana równomiernie zapewniając optymalne warunki grillowanym potrawom. W każdej chwili możemy reagować nie dopuszczając aby nasz grilla nadmiernie się rozgrzał. Na grillu gazowym osiągamy dużo wyższe temperatury, od tych jakie oferuje węgiel czy brykiet stosowany w tradycyjnych grillach węglowych. Ma to szczególne znaczenie w przypadku przygotowywania potraw wymagających wysokich temperatur, w krótkim okresie czasu np. steków.
Stosowane paliwo gazowe jest ekologicznym i zdecydowanie tańszym nośnikiem energii od brykietu czy węgla. Grillując w miastach na domowych balkonach czy dachowych ogródkach ma to ogromne znaczenie ponieważ grill zdecydowanie mniej dymi, jest mniej uciążliwy dla otoczenia, a przygotowywane potrawy są gotowe do spożycia już po kilkunastu minutach. Domowe i balkonowe grillowanie zmusiło producentów grilli gazowych do stworzenia segmentu miejskich grilli gazowych. Należą do niego mniejsze modele grilli oraz specjalne grille składane których gabaryty i funkcjonalność umożliwiają grillowanie na bardzo małych powierzchniach.
Jednak największą popularnością cieszą się grille gazowe do przydomowych ogrodów i altan. Tu też wybór jest największy. Nie mając ograniczeń co do wielkości urządzenia, kierujemy się naszymi potrzebami, wyglądem, jakością wykonania oraz zastosowanymi rozwiązaniami technicznymi. W tej kategorii najlepszymi urządzeniami są Amerykańskie i Kanadyjskie grille gazowe firm Broil King oraz Napoleon, które najczęściej wybierają nasi klienci. Ten sprzęt zapewnia błyskawiczne uzyskanie optymalnej temperatury na ruszcie. Bardzo łatwo możemy też wyczyścić ruszt wypalając znajdujące się na nim resztki grillowanych składników. Od niewielkich, przenośnych urządzeń, przez większe stacje grillowe, aż do profesjonalnych kuchni z szeregiem dodatkowych szafek i funkcji, grille gazowe Broil King i Napoleon są optymalnym i bardzo komfortowym rozwiązaniem dla wszystkich miłośników dobrej kuchni w ogrodzie.