Wieprzowe souvlaki w picie z sosem tzatziki
Doskonałe grillowane danie bardzo popularne w krajach śródziemnomorskich, szczególnie w Grecji. Porcja dla 4 osób, czas przygotowania ok 30 min.
Składniki sosu tzatziki:
1 szklanka naturalnego jogurtu
½ ogórka obranego bez pestek, bardzo cienko pokrojonego
1 duży ząbek czosnku dokładnie posiekany
1 łyżka świeżego soku z cytryny
1 łyżka posiekanego koperku
Sól i pieprz do smaku
Połączyć wszystkie składniki, dobrze wymieszać i odstawić na 1 godzinę w chłodne ciemne miejsce
Wieprzowina + zalewa :
¾ kg polędwicy wieprzowej bez kości pokroić w 4 cm. kostki
2 łyżki oliwy z oliwek (extra vergin)
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki suszonego oregano
1 łyżeczka suszonego tymianku
2 ząbki posiekanego czosnku
1 duży pomidor
Przygotowanie :
W dużym naczyniu przygotować marynatę mieszając wszystkie składniki. Po dokładnym zmieszaniu zanurzyć w marynacie pokrojone kostki wieprzowiny i pozostawić zanurzone przez ok 6 godzin.
Przygotować i namoczyć w wodzie przez ok 30 min bambusowe patyczki do nadziewania, lub nadziewać wieprzowe kostki na metalowe szpikulce. Możemy też skorzystać ze specjalnych stojaków i koszy do grillowania szaszłyków. Otworzyć pokrywę piekarnika grilla gazowego i posmarować olejem jadalnym ruszty, aby zapobiec przywieraniu. Zapalić palniki grilla, zamknąć pokrywę i rozgrzać piekarnik do temperatury ok 200 0 C. Podnieść pokrywę piekarnika i umieścić na ruszcie przygotowane mięso. Zamknąć pokrywę grilla, zmniejszyć temperaturę do ok 120 0 C i grillować przez około 10 minut z każdej strony przynajmniej raz obracając.
Pitę delikatnie opiekać z każdej strony, najlepiej na żeliwnej, stalowej lub aluminiowej płycie do grillowania uprzednio posmarowanej cienką warstwą oleju jadalnego. Gdy wieprzowina jest dobrze ugrillowana wkładamy ją do pity i podajemy z sosem tzatziki i pokrojonym pomidorem.