Składniki:
- 900 gramów dużych krewetek
- 1 łyżka chili w proszku
- bazylia
- oregano
- tymianek
- granulowana cebula i czosnek
- pieprz cayenne i pieprz czarny
Majonez:
- 2 żółtka
- 250 ml oleju
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- chili w proszku
- 3 krople sosu tabasco
Przygotowanie:
Najlepsze do przygotowania tego dania są świeże krewetki, lub płytko mrożone, które koniecznie trzeba obrać ze skorupek i żyłek. Głęboko mrożone zwykle są już obrane. Po ogołoceniu krewetek z chitynowych pancerzyków nadziewamy je na bambusowe lub drewniane patyczki.
Krewetki obtaczamy w wymieszanych przyprawach. Tak przyprawione skorupiaki pieczemy na ruszcie przez 4 minuty z każdej strony. Następnie zdejmujemy z grilla.
Majonez: Żółtka wkładamy do miseczki i miksujemy na bardzo małych obrotach. Dolewamy do nich bardzo wolno olej, aż wytworzy się gęsty sos. Wówczas dodajemy sok z cytryny, sól, chili i sos tabasco. Miksujemy wszystko jeszcze chwilę.
Gotowe!
Najlepiej smakuje z długoziarnistym ryżem.
Smacznego!