Składniki:
6 filetów z tilapii
pół dużej cytryny
4 duże ząbki czosnku
4 pomidory
10 dkg orzechów nerkowca
70 dkg czarnych oliwek
¼ szklanki oliwy z oliwek
1 gałązka bazylii
biały pieprz mielony, sól
- Rybę umyć i dokładnie osuszyć. Do smaku przyprawić z obu stron pieprzem/solą i skropić cytryną. Odstawić na 10-15 minut.
- W międzyczasie obrać ząbki czosnku i przecisnąć przez praskę, a bazylię drobno posiekać i dokładnie wymieszać składniki z oliwą.
- Pomidora pokroić na plastry. Orzechy i oliwki drobno posiekać.
- Przygotować kawałki folii i na każdym położyć po filecie. Na powierzchnię ryb położyć plasterki pomidora i posiekanymi orzechami oraz oliwkami.
- Z wierzchu polać oliwą z bazylią i czosnkiem. Zawinąć w folię i ułożyć na rozgrzanym grillu. Piec ok. 30-35 minut.