Nie wszyscy wiedzą, że firma Broil King specjalizująca się w produkcji grillów gazowych posiada w swojej ofercie trzy bardzo ciekawe grille węglowe Kamado Keg. Charakterystyczną cechą serii grillów Broil King KEG jest ich kształt. Przypominają duże jajo osadzone w wózku z kołami dla łatwego i bezpiecznego przemieszczania. Stalowe ściany grilli KEG są podwójne z warstwą izolacyjną umieszczoną pomiędzy nimi. Dzięki temu skorupa doskonale kumuluje i rozprowadza temperaturę wewnątrz, a grill osiąga temperatury sięgające nawet 450 stopni. Temperaturę wewnątrz skorupy grilla możemy oczywiście regulować. Jest to bardzo proste dzięki systemowi Roto-Draft, który składa się z żeliwnego górnego regulowanego otworu wentylacyjnego oraz otworu dolnego połączonego z popielnikiem. Sterując przepływem powietrza w palenisku grilla, kontrolujemy temperaturę wewnątrz, którą odczytujemy na umieszczonym w pokrywie termometrze. Dzięki temu grill węglowy Broil King KEG jest bardzo ekonomiczny, ponieważ zużywa minimalne ilości węgla drzewnego do uzyskiwania wysokich temperatur. Najlepsze efekty uzyskamy, używając wysokokalorycznego dedykowanego do grillów KEG węgla drzewnego Broil King o naturalnym aromacie. Izolacja to także bezpieczeństwo użytkowania, ponieważ zewnętrzna skorupa grilla się nie nagrzewa.
Grillowanie w stylu Kamado
Kamado to charakterystyczny stary japoński styl grillowania w glinianych kotłach o kształcie jaj. Aktualnie na runku znajdziemy wielu producentów wykorzystujących ten kształt do budowy ceramicznych i stalowych Kamado grill. Taka budowa skorupy i paleniska wymusza naturalny obieg temperatury wewnątrz grilla. Daje to niesamowity efekt w postaci równomiernego rozgrzania wnętrza grilla, dzięki czemu grillowane potrawy opiekane są równomiernie z każdej strony i nie wysychają.
Aromatyzacja obowiązkowa
Dla uzyskania profesjonalnego efektu grillowania koniecznie musimy zastosować dedykowany do grilla KEG aromatyzer. To stalowa pokryta porcelanową powłoką brytfanna, którą umieszczamy pomiędzy paleniskiem a rusztami grilla. Aromatyzer wypełniamy wodą z ziołami, sokiem, winem lub piwem, które podczas grillowania parują, nadając grillowanym potrawom charakterystyczny zapach i smak.
Dwustronna płyta żeliwna
Nieocenioną wydaje się również owalna płyta żeliwna dedykowana do grilli Broil King Keg. Jej zalety to grubość i dwustronność. Po jednej stronie jest ona całkowicie gładka jak plancha do grillowania ryb, burgerów czy placków. Druga jej strona posiada prążkowane wypustki, na których grillujemy głównie mięsne steki. Rozgrzana płyta przekazuje wysoką temperaturę potrawom. Dzięki temu są one zawsze równomiernie grillowane.
Ułatwia obsługę
Do obsługi aromatyzera i płyty żeliwnej polecamy uniwersalny uchwyt dedykowany do tych akcesoriów. Dzięki niemu z łatwością wyjmiemy z grilla zarówno aromatyzer, jak i płytę żeliwną, nawet jeśli są mocno rozgrzane.