Węgiel zdecydowanie coraz widoczniej odchodzi w odstawkę- także w przypadku grilli i grillowania. Wiodący producenci oferują dziś nam grille elektryczne, gazowe, a także grille na pellet i zdecydowanie te grille stają się coraz powszechniejsze, gdyż przede wszystkim są dużo prostsze w użyciu niż grille tradycyjne, węglowe. Jak działa grill na pellet, jak go używać i w jaki sposób przygotowywać na nim potrawy?
Czym jest pellet?
Pellet to nic innego jak sprasowane wiórki drzewne, które wykorzystywane są coraz częściej jako biomasa- nie tylko w grillach, ale i np. w kotłach czy piecach do ogrzewania domów jednorodzinnych. Pellet to świetna alternatywa dla węgla- jest on paliwem, który przy spalaniu nie wydziela tylu toksycznych substancji, jego pozyskiwanie jest ekologiczne i coraz częściej wybierają go osoby, którym na sercu leżą wszelkie kwestie proekologiczne w codziennym użytkowaniu przeróżnych urządzeń. Będąc przy pellecie jako o paliwie ekologicznym, trzeba stwierdzić, iż jest on jednym z odnawialnych źródeł energii (OZE), a podczas jego spalania nie wytwarza się tyle dwutlenku węgla co przy spalaniu węgla. Co ciekawe, pellet możemy wykorzystać także po jego spaleniu- popiół z pelletu może posłużyć jako nawóz mineralny dla roślin ogrodowych.
Ciekawostką jest też jednak to, iż pellet spala się niemalże w 100%- popiół stanowi maksymalnie do 3% objętości tego, co zastosowaliśmy do rozpalenia grilla i do grillowania. Zaleta pelletu to także to, iż potrawy na nim przyrządzane są w smaku owiane zapachem drewna- nadaje im to ciekawego aromatu, pachną zdecydowanie smakowicie i bardzo naturalnie. Do grillowania można wybrać pellet z jednego gatunku drzewa, np. z jabłoni czy z orzecha, ale też pellet mieszany, chociażby mieszankę wiśni, orzecha czy klonu. Zależnie od wybranego pelletu, dobrze jest na danym drewnie grillować takie a nie inne potrawy- dla przykładu na mieszance wiśni, dębu i klonu świetnie ugrillują się i smakować będą dania z wołowiny, wieprzowiny, ryby oraz pizza.
Jak grillować na grillu na pellecie?
By zacząć grillowanie na pellecie wystarczy nasypać odpowiedniej ilości paliwa do komory na pellet. Najlepszej klasy grille będą pobierały tyle pelletu, ile wymaga spalanie. Kolejny krok to wybranie odpowiedniej temperatury grillowania i w zasadzie można zaczynać przyrządzanie potraw z grilla. Grille na pellet najlepszych producentów, np. Broil King, skonstruowane są tak, by służyły latami- mają wytrzymałe podajniki ślimakowe z mocnymi silnikami, dzięki którym pellet automatycznie dostarczany jest ze zbiornika do paleniska, a tam utrzymywana jest precyzyjna kontrola ciepła. Grube, żeliwne ruszty świetnie grillują mięso, ryby i warzywa oraz bardzo dobrze trzymają ciepło przez cały czas grillowania- potrawy grillowane są równomiernie i stosunkowo szybko.
Jeśli grillujemy wieprzowinę i wołowinę, a także drób, można wybierać z wszelkich gatunków drewna- mięsa te świetnie smakują przyrządzone na klonie, wiśni, orzechu amerykańskim jak i na jabłoni. Jeśli planujemy grillować jagnięcinę, gęsinę lub dziczyznę, dobrze jest wybrać do przyrządzenia takich mięs pellet będący mieszanką jadłoszynu i dębu. A może pizza z grilla? Pizza świetnie smakuje po zgrillowaniu jej na drewnie klonu, wiśni i dębu.