Broil King, takie powinny być grille gazowe.
Gdy już zdecydowaliśmy się na zakup grilla gazowego czeka nas kolejne wyzwanie. Jak z setek ofert grilli gazowych oferowanych na naszym rynku wybrać ten najodpowiedniejszy dla nas. Szukamy oczywiście grilla, który będzie spełniał nasze oczekiwania pod względem wyglądu, koloru, wielkości, wyposażenia oraz ceny.
Buszując po internecie i odwiedzając salony firmowe różnych producentów oferujących grille gazowe z całego świata, zastanawiamy się czym różnią się poszczególne modele, na jakie funkcje powinniśmy w pierwszej kolejności zwrócić uwagę. Porównujemy ceny i próbujemy zrozumieć dlaczego różnią się one czasami tak bardzo. Pomożemy Państwu w zrozumieniu kryteriów według których należy dokonywać wyboru grilla gazowego by spełniał on nasze oczekiwania i służył Wam przez długie lata.
Większość klientów, którzy po raz pierwszy zamierzają dokonać zakupu, uważa że wszystkie grille gazowe są podobne, różnią się jedynie wielkością, a podstawowym kryterium zakupu jest dla nich cena. Nie zagłębiają się oni w szczegóły dotyczące wydajności produktu, wytrzymałości, jakości materiału używanego do produkcji, nie zastanawiają się nad łatwością montażu, ani sposobem obsługi grilla po zakupie. Poradzimy wszystkim niezdecydowanym, oraz wyjaśnimy dlaczego produkowane od 30 lat grille gazowe Broil King są w tej dziedzinie liderem rynku.
Bo najważniejszy jest smak !
Doskonały smak potraw w grillach gazowych uzyskujemy dzięki parującym sokom wydobywającym się z grillowanych przysmaków. Uzyskujemy go dzięki żeliwnym lub stalowym rusztom, na których układamy nasączone przyprawami potrawy. W przypadku rusztów żeliwnych powinniśmy zwrócić uwagę na ich budowę. Im mniejsze szczeliny w rusztach tym korzystniej dla przygotowywanych potraw. Duże odstępy między prętami rusztów sprawiają, że mniejsze kawałki np. mięsa czy owoców morza mogą przez nie przelecieć. Małe odstępy są pod tym względem bezpieczniejsze i gwarantują utrzymanie prawidłowych temperatur podczas grillowania. Grille gazowe Broil King mają ruszty bardzo gęste, a do tego dwustronne. Jedna strona rusztów ma ostre krawędzie gotowe do grillowania np. steków, druga strona posiada wgłębienia, w których gromadzą się soki zwiększając efekt parowania dzięki czemu zapachy przenikają do grillowanych potraw. Nadmiar soków, które nie zdążyły odparować na rusztach kierowany jest na aromatyzery znajdujące się poniżej. W różnych markach grilli gazowych mają one różne nazwy. W grillach gazowych Landmann jest to system PTS, w grillach Napoleon są to szyny aromatyzujące, a w grillach Broil King jest to system Flav-R-Wave. Zasady ich działania są bardzo podobne, chociaż ich konstrukcje różnią się czasami znacznie. Im większa powierzchnia aromatyzerów tym więcej soków odparuje i tym lepszy smak potraw uzyskamy, a jednocześnie lepiej ochronimy palniki nie dopuszczając do zapalenia się tłuszczu. Prawidłowość działania aromatyzerów w grillach gazowych zależy również od kąta pod jakim spadają na nie skapujące soki. Zbyt ostry kąt powoduje, że soki nie zdążą odparować i zbyt szybko spłyną do zbiornika pod piekarnikiem nie powodując aromatyzacji potraw. Dlatego tak ważnym przy wyborze jest sprawdzenie rusztów i aromatyzerów, w które wyposażone są grille gazowe.
Grille gazowe Broil King mają ruszty szerokie i gęsto ułożone, a aromatyzery wypełniają 90% powierzchni piekarnika, co jest najlepszym wynikiem w branży.
Pod aromatyzerami grille gazowe posiadają palniki, które również wpływają na jakość grillowania oraz smak grillowanych potraw. To palniki połączone z zaworami dozującymi dopływ gazu są sercem grilla. Im większą skalę regulacji one posiadają tym szerszy zakres temperatur mamy do dyspozycji. Warto też zwrócić uwagę na budowę samych palników, a więc grubość i jakość materiału z jakiego są wykonane oraz ilość otworów którymi wydobywają się płomienie. Ma to duży wpływ na czas rozgrzania grilla oraz szybkie dostosowanie temperatury do wymagań grillowanych potraw.
Pod tym względem grille gazowe Broil King wyprzedzają konkurencję ponieważ produkowane w USA i Kanadzie urządzenia posiadają opatentowane palniki Dual-Tube, mające po dwa rzędy otworów palących się równomiernie na całej długości. Palniki te wykonane są z najlepszej jakości stali szlachetniej o wskaźniku 430 i dlatego producent udziela na nie 10 letniej gwarancji .
Wybierając grille gazowe warto również sprawdzić ich obudowane piekarniki i szafki. Im grill jest bardziej zabudowany i posiada mniej prześwitów tym łatwiej i oszczędniej będziemy mogli z niego korzystać. Niezabudowane części piekarników, szafek i wózków powodują efekt komina tzn. wywiewania wysokiej temperatury przy każdorazowym podnoszeniu pokrywy piekarnika grilla co wpływa niekorzystnie na grillowane potrawy.
Nie bez znaczenia jest też serwowane przez producentów wyposażenie dodatkowe, które powiększa możliwości przygotowania różnorodnych potraw. Są to palniki boczne, rożna obrotowe, specjalne strefy wypełnione palnikami podczerwieni osiągającymi nawet 900 0 C, a ostatnio wprowadzone podświetlane powierzchnie grillowania i podświetlane pokrętła palników by ułatwić grillowanie po zmroku.
Jak więc widzimy z pozoru podobne wyglądem grille gazowe mogą bardzo się różnić wyposażeniem i technicznymi niuansami mającymi decydujący wpływ na warunki grillowania. Pamiętajmy, głębokie zabudowane piekarniki, mocne palniki, aromatyzery pokrywające jak największą powierzchnię piekarnika, grube dwustronne ruszty żeliwne lub stalowe, duże wygodne szafki mieszczące butle gazowe oraz wyposażenie dodatkowe to parametry, które powinniśmy porównywać przy wyborze grilla gazowego by zakupić odpowiedni dla siebie sprzęt do ogrodu.