Szukasz grilla z rożnem obrotowym aby przygotować kurczaka na rożnie to zapoznaj się z naszą ofertą. Coraz więcej firm produkujących grille gazowe wyposaża je w zestawy do grillowania na rożnie. Jeśli zamierzasz kupić grill gazowy z rożnem powinieneś zapoznać się z aktualną ofertą kanadyjskiej firmy Broil King. W każdej grupie grillów poczynając od najmniejszej serii Monarch możemy wybrać model z rożnem. Taki grill będzie wyposażony w zestaw rożna, który składa się z:
- Stalowego mocnego pręta, który jest podstawą zestawu. W zależności od wielkości grilla pręt ma dopasowaną długość, by zmieścić się w piekarniku grilla na specjalnych uchwytach.
- 2 Komplety szpikulców na tulejach przesuwanych po pręcie rożna. Średnica otworu w tulei wynosi 1,2 cm, a długość kolców w każdym komplecie: 2 x 7 cm + 2 x 9 cm. Tuleje umożliwiają zamocowanie potraw o różnych rozmiarach i w różnych miejscach pręta. Szpikulce wbijamy w mięso, by podczas obracania utrzymywać prawidłową pozycję.
- Waga do wyważenia nierówności potraw. To odważnik mocowany do pręta rożna, który ustawiamy w przypadku gdy potrawy nierówno się obracają. W ten sposób tworzymy przeciwwagę. Dzięki temu będziemy pewni, że całe rożno będzie się obracało równomiernie, a potrawy będą opiekane tak samo z każdej strony.
- Elektryczny napęd rożna, który obraca całym zestawem. Dzięki temu rożen obraca się z szybkością ok. 1,5 obrotu na minutę. Pozwala to na skuteczne i wydajne opiekanie potraw na całej długości rożna.
- Każdy grill z rożnem wyposażony jest w gazowy palnik rożna. Jest on montowany na tylnej ścianie wzdłuż piekarnika i obsługiwany pokrętłem w panelu sterowania. Palnik ten ma moc 4,4 kW i odpowiada za równomierne opiekanie potraw na obracającym się rożnie.
Jak przygotować grill do grillowania na rożnie
Aby przygotować grill do obsługi rożna, wyjmujemy żeliwne lub stalowe ruszty grilla spod rożna oraz górną półkę znad palnika rożna. Dzięki temu uzyskujemy dużo miejsca na potrawy umieszczone na rożnie. Na aromatyzerach piekarnika stawiamy brytfannę z płynami i przyprawami, które podczas grillowania będą wchłaniane przez obracające się potrawy. Jeżeli chcemy, by potrawy były jeszcze bardziej soczyste, wykorzystujmy skapujące do brytfanny soki. Używając pędzla silikonowego, nasycajmy grillowane potrawy marynatami i skapującymi tłuszczami. Silikonowa nakładka ułatwia pobieranie i zatrzymanie dużej ilości tłuszczy i marynat pomiędzy włosami. Aby uniknąć, gotowania się soków w brytfannie nie używamy palników grilla znajdujących się bezpośrednio pod grillowanymi na rożnie potrawami. Pamiętajmy, aby również na rożnie grillować w grillach z zamkniętymi pokrywami. Dzięki temu zrobimy to szybciej, skuteczniej i z lepszym efektem.
Grille gazowe Broil King wyposażone w obrotowy rożen z palnikiem
Każda z serii grillów gazowych Broil King posiada model wyposażony w zestaw rożna obrotowego. Znajdziemy je także w grillach na pellet oraz w grillach do zabudowy. Najmniejszym grillem z taki zestawem jest grill gazowy Monarch 390. Mimo niewielkich rozmiarów grill doskonale radzi sobie podczas grillowanie na rożnie. Jednak rozmiary jego piekarnika nie pozwolą na grillowanie innych potraw na rusztach.
W większej serii Signet takim modelem jest Signet 390. Na rożnie tego modelu jesteśmy w stanie zmieścić dwa średniej wielkości kurczaki lub duży kawał mięsa.
W nowej ofercie firmy Broil King znajduje się grill gazowy Crown 490 z rożnem. Porównywalny wielkością w Baronem serii 400, chociaż nieco skromniejszy zajmuje miejsce między Monarchami a Signetami.
Grille gazowe Baron oferują cztery modele z rożnem. Są to:
- Grill gazowy Baron S590
- Grill gazowy Baron 590
- Grill gazowy Baron S490
- Grill gazowy Baron 490
Grille Baron serii 590 mają duże piekarniki, w których jednocześnie z grillowaniem za pomocą rożna możemy grillować inne potrawy na pozostałych żeliwnych rusztach. W mniejszych czteropalnikowych grillach Baron 490 będzie to już trudniejsze zadanie, ale też wykonalne. Wszystko zależy od wielkości potrawy umieszczonej na rożnie i używanych dodatkowych akcesoriów do grillowania. Tu polecamy żeliwną brytfannę lub wąski wok do grillowania.
Grille Broil King Regal i Imperial
W tych modelach wszystkie grille 6, 5 czy 4 palnikowe posiadają na wyposażeniu standardowym zestaw rożna.
- Grill gazowy Regal S590
- Grill gazowy Regal S490
- Grill gazowy Imperial S 490
- Grill gazowy Imperial S590
- Grill gazowy Imperial S690
- Grill gazowy Imperial 690 Black
Grille Regal i Imperial występujące w wersji do zabudowy również posiadają takie wyposażenie są to:
- Grill do zabudowy Regal 570
- Grill do zabudowy Regal 470
- Grill do zabudowy Imperial 470
- Grill do zabudowy Imperial 490
- Grill do zabudowy Imperial 590
- Grill do zabudowy Imperial 670
- Grill do zabudowy Imperial 690
Grille na Pellet z rożnem
Seria Broil King Pellet Regal i Crown przeznaczona jest dla szukających nowych ekologicznych sposobów grillowania, wędzenia i pieczenia. W grillach Pellet Regal temperaturę otrzymujemy dzięki spalaniu pelletu. Występuje on w postaci czystej biomasy drzewnej, która powstała w wyniku sprasowania pod dużym ciśnieniem. Grille Broil King Pellet Regal 500 i Regal 400 standardowo wyposażone są w rożen. Do grillów Pellet Crown jest to opcja za dodatkową dopłatą.
Teraz pozostaje nam już tylko wybór odpowiedniego modelu grilla Broil King z rożnem i rozpoczynamy grillowanie. Kurczaki to idealne rozwiązanie, gdy zamierzamy nakarmić większą ilość gości. Musimy jednak dobrze przygotować nie tylko grill, ale także odpowiednio wcześniej w zalewie o odpowiednim smaku, najlepiej na bazie jogurtu. Zalewy to kwestia indywidualnego smaku, aromatów i przypraw, jakich użyjemy do kurczaków. Po wyjęciu z zalewy możemy też natrzeć wewnętrzne i zewnętrzne części kurczaka odpowiednimi przyprawami. Przed umieszczeniem kurczaka na rożnie powinniśmy grill rozgrzać do temperatury ok.150-200°C. Najszybciej zrobimy to, zapalając wszystkie palniki grilla. Teraz na krótko otwieramy pokrywę i umieszczamy rożen wewnątrz na specjalnych uchwytach. Wygaszamy dolne palniki i korzystamy tylko z palnika rożna zaglądając do wnętrza jedynie by namaszczać kurczaka zebranymi sokami i wytopionym tłuszczem. Czas przygotowania potrawy waha się w zależności od wielkości kurczaka i wynosi 2-3 godzin.
Smacznego !