ZALOGUJ SIĘ DO SWOJEGO KONTA, BY MIEĆ DOSTĘP DO RÓŻNYCH OPCJI

ZAPOMNIAŁEŚ HASŁA?

ZAPOMNIAŁEŚ LOGINU I HASŁA?

WRÓĆ, STÓJ, JUŻ PAMIĘTAM!
Masz pytania? Zadzwoń: 502 420 403 lub 512 111 199
  • ZALOGUJ
POLGRILL
  • Strona główna
  • Grille
    • Nasze marki
      • Grille Broil King
        • Seria Baron
        • Seria Imperial
        • Seria Monarch
        • Seria Regal
        • Seria Royal
        • Seria Signet
        • Seria GEM, BK, Porta Chef
        • Seria Crown
        • Seria do zabudowy
      • Grille Napoleon
        • Seria Freestyle Napoleon
        • Seria Prestige PRO Napoleon
        • Seria Prestige
        • Seria Rouge
        • Seria Rouge PRO
        • Seria Rogue PRO S
        • Seria Rouge SE
        • Seria Travel Q
        • Seria Legend
      • Grille Broil King na pellet
      • Grille Landmann
        • Seria Ardor
        • Seria Avalon
        • Seria Miton
        • Seria Triton
        • Seria Rexon
        • Seria kompaktowe
      • Grille Campingaz
    • Grille gazowe
      • Duże grille gazowe
      • Średnie grille gazowe
      • Małe grille gazowe
    • Grille elektryczne
    • Grille na pellet
    • Grille ceramiczne
      • Big Green Egg
        • Grille Big Green Egg
        • Akcesoria Big Green Egg
        • Akcesoria Big Green Egg
        • Pokrowce Big Green Egg
        • Dodatkowe wyposażenie
      • Broil King KEG Kamado
      • Big Green Egg
      • Berghoff
      • Monolith
      • Landmann
    • Grille do zabudowy
    • Grille ogrodowe
  • Akcesoria do grilla
    • Akcesoria Broil King
      • Pokrowce Broil King
      • Obsługa i czyszczenie
      • Żeliwne płyty i naczynia
      • Rękawice maty tacki spray
      • Kosze brytfanny deski pizza
      • Termometry lampki wędzarki
      • Gadżety do grillowania Broil King
      • Akcesoria Premium
    • Akcesoria Napoleon
      • Pokrowce Napoleon
      • Rożna Kosze Półki
      • Żeliwne płyty i naczynia
      • Brytfanny Stojaki Deski Pizza
      • Obsługa i czyszczenie grilla
      • Rękawice Maty Tacki
      • Termometry lampki wędzarki
      • Gadżety do grillowania Napoleon
      • Akcesoria PRO
    • Acesoria do grilla GrillPro
    • Akcesoria Landmann
      • Akcesoria
      • Pokrowce do grilla Landmann
    • Akcesoria KEG
    • Akcesoria Big Green Egg
      • Dodatkowe wyposażenie
      • Akcesoria Big Green Egg
    • Części zamienne do grilla
    • Termometry
  • Wędzarnie domowe
    • Wędzarnie domowe
      • Bradley Smoker
      • Borniak
      • Muurikka
      • Helia Smoker
      • Broil King
      • Landmann
    • Akcesoria do wędzenia
      • Akcesoria do wędzenia Bradley
      • Akcesoria do wędzenia Borniak
      • Akcesoria do wędzenia Broil King
      • Akcesoria do wędzenia Lanmann
  • Parasole grzewcze
  • O grillach
    • Wszystko o grillach
    • Przepisy na grilla
    • Przepisy na wędzarnie
  • Kontakt
  • MÓJ KOSZYK
    Nie ma tu nic. Może dodasz jakiś produkt?
Polgrill-grill-gazowy-broil-king-w-ogrodzie
środa, 09 listopada 2022 / Opublikowane w Lifestyle, Wszystko o grillach

Grill gazowy czy węglowy przeczytaj zanim zdecydujesz !

Grill gazowy czy na węgiel, kluczowa decyzja

Często spotykamy się z opinią, że grill węglowy jest lepszym rozwiązaniem niż grill gazowy. Grillujący na grillach węglowych przekonują, że to właśnie dzięki węglowi uzyskujemy wyjątkowy smak i aromat grillowanego mięsa. Wierzą, że sam proces rozpalania grilla doprowadza do uwolnienia zapachów dymu nieporównywalnych z niczym innym. Jednak rosnąca z każdym rokiem rzesza posiadaczy grilli gazowych obala ten mit i stawia argumenty przemawiające za grillowaniem na grillach gazowych.

Rozpalanie grilla węglowego

Aby skutecznie rozpalić węgiel w grillu węglowym, stosujemy różnego rodzaju podpałki i chociaż są one bardzo skuteczne to także bardzo toksyczne. Często musimy bardzo długo czekać, aby drażniący podczas ich spalania zapach przestał nas niepokoić. Toksyczność podpałek nie znika wraz z niemiłym zapachem, ale często utrzymuje się na węglu jeszcze długo podczas grillowania. Do rozpalania grilla węglowego używamy często specjalnych dmuchaw podtrzymujących żar i doprowadzających do szybszego zapalenia się większej ilości węgla. Ich stosowanie jest powodem rozdmuchiwania pyłu węglowego, który osiada na naszej odzieży i twarzy, drażniąc oczy i nos. Stosując brykiet w grillu, musimy mieć świadomość, że do jego zlepienia używane są substancje smoliste, których spalanie w grillu powoduje powstanie toksycznego dymu. Proces rozpalania grilla węglowego to z reguły ok. pół godziny zmagań, zanim przystąpimy do układania na rusztach przygotowanych potraw. Czas ten moglibyśmy poświęcić na miłą rozmowę z przybyłymi na spotkanie gośćmi.

Utrzymanie odpowiedniej temperatury w trakcie grillowania

Osiągnięcie i utrzymanie stałej temperatury w grillu węglowym jest nie lada wyzwaniem. Węgiel jest kapryśny i często różne jego kawałki palą się z różną mocą i temperaturą. Większość z nas pamięta, jak wygląda i smakuje mięso, które przypaliło się na grillu, ponieważ nie zdążyliśmy opanować płonącego tłuszczu skapującego na rozżarzony palący się węgiel. Wygląd i smak to jeszcze nie wszystko, ponieważ tłuszcz spalający się na węglu wytwarza toksyny, które w postaci dymów są wchłaniane przez grillowane potrawy, które następnie są spożywane przez nas. Mimo iż niektóre grille węglowe posiadają w pokrywach termometry, bardzo trudno jest utrzymać na grillu węglowym stałą stabilną temperaturę odpowiednią dla umieszczonych na rusztach potraw. W związku z tym często nasze potrawy są zwęglone z zewnątrz, a surowe w środku.

Zakończenie grillowania

Kończąc grillowanie, mamy dwa wyjścia albo czekamy, aż reszta węgla się wypali i będziemy mogli bezpiecznie udać się na spoczynek, albo zalewamy żarzące się jeszcze węgle wodą, co z kolei wpływa niekorzystnie na utrzymanie grilla w należytej czystości i ochronę przed korozją. Każdy grill przed ponownym użyciem powinien być dokładnie oczyszczony. W przypadku grilla węglowego jest to nie lada wyzwaniem. Ciężko oczyścić wnętrze grilla z wypalonego węgla pomieszanego z wytopionym tłuszczem , dlatego czynność tą często odkładamy na później i ograniczamy się jedynie do oczyszczenia rusztów grilla. Powoduje to mieszanie się starych zapachów z poprzednich grillowań i często doprowadza do zniekształcenia smaku i zapachu przygotowywanych na bieżąco przysmaków.

zimowe-grillowanie-z-broil-king-polgrill

A jak to się odbywa na grillach gazowych Broil King

Rozpalenie grilla gazowego Broil King nawet w zimie zajmie nam nie więcej niż kilka sekund, a optymalną, stabilną temperaturę grillowania uzyskamy już po kilku minutach. Grille gazowe kontrolujemy dzięki zaworom dozującym ilość gazu podawanego palnikom oraz termometrowi w pokrywie grilla. Powierzchnia rusztów grilla gazowego dzięki zastosowaniu aromatyzerów jest rozgrzewana równomiernie, zapewniając optymalne warunki grillowanym potrawom. Aromatyzery to specjalnie pofałdowane blachy znajdujące się nad palnikami. Ich zadaniem jest oczywiście ochrona palników przed zapaleniem się tłuszczu, ale przede wszystkim odparowywanie skapujących tłuszczy i przypraw. Im większą powierzchnię w grillu zajmują aromatyzery, tym smaczniejsze i bardziej pachnące otrzymamy potrawy. Zapachy powstające podczas aromatyzacji wracają do grillowanych potraw w postaci zapachowej pary i dlatego bardzo ciężko jest odróżnić potrawy grillowane na obu typach grilli. W każdej chwili możemy reagować, nie dopuszczając, aby nasz grill gazowy nadmiernie się rozgrzał. Należy dodać, iż grille gazowe osiągają w krótkim czasie dużo wyższe temperatury. Ma to szczególne znaczenie w przypadku przygotowywania potraw wymagających wysokich temperatur, w krótkim okresie np. steków czy pizzy. W grillach gazowych Broil King grillujemy przy zamkniętej pokrywie, co zdecydowanie wpływa na oszczędność paliwa. Ponadto grille te z reguły posiadają kilka podstawowych palników, dając możliwość dodatkowej regulacji temperatury w różnych obszarach piekarnika.

 

Polgrill_Baron S490_ruszt-górny_Lifestyle

Natychmiastowe wyłączenie i wygodne czyszczenie

Po skończonym grillowaniu tak samo szybko, jak podczas rozpalania, jednym ruchem wyłączamy każdego grilla gazowego Broil King zamykając dopływ gazu i nie musimy czekać, aż węgiel czy brykiet się wypali lub zalewać go wodą. Wygoda użytkowania grilla gazowego to także proste czynności po grillowaniu. Czyszczenie piekarnika ogranicza się do „wypalenia grilla”, czyli rozgrzania go do maksymalnej temperatury i przetarcia rusztów drucianą szczotką. W zależności od częstotliwości grillowania i zabrudzenia grilla powinniśmy przynajmniej raz w sezonie zdemontować palnik i oczyścić dokładnie całego grilla.

Autoryzowany-partner-Broil-King-polgrill

 

Pomożemy w wyborze

Jeżeli w dalszym ciągu jesteś nie zdecydowany, pomożemy podjąć tę kluczową decyzję, abyś wybrał grill, który przyniesie satysfakcję i radość z grillowania. Nasi doradcy są do Twojej dyspozycji, zwłaszcza teraz w okresie jesienno-zimowym, gdy jest dużo czasu do rozpoczęcia nowego sezonu grillowania. To czas na podjęcie tego ważnego wyboru. Zapraszamy do kontaktu www.polgrill.pl

Polgrill-baner-broilking

Tagi: broil king, gazowy czy węglowy, grile gazowe, grill gazowy, grill węglowy, grille Broil King, grille na gaz, grille węglowe, jaki grill, który grill wybac, Napoleon grill, wybierz gril

Co możesz przeczytać jeszcze

wędzarnia-broil-king-smoke-polgrill-dealer
Wędzarnia gazowa Broil King, Sprawdź jej możliwości
polgrill-broil-king-grill-crown-320
Przegląd urządzeń od Broil King. Jaki rodzaj grilla sprawdzi się u Ciebie?
Polgrill-997883PL-grill-gazowy-imperial-s690
Czym zachwyci Cię grill gazowy Broil King Imperial na gaz ziemny

Najczęściej czytane

  • Polgrill_grill_elektryczny_Napoleon_Rogue_EQ_REQ365MK_polgrill

    Grille Elektryczne Napoleon Electric na balkon i do ogrodu

  • Polgrill-grill-crown-pellet-500-pellet-broil-king-life

    Grille Broil King pellet. Gdy grillowanie pachnie drewnem?

  • Polgrill-grill-regal-Q590-685283PL-Rotis-Chicken-jpg

    Grille gazowe Broil King 2025: Technologia, styl i ekologia w ogniu króla

  • Grille Broil King – Wybierz Serię Odpowiednią dla Siebie

  • grill-gazowy-rogue-425SB-napoleon-polgrill

    Grille gazowe Napoleon i Broil King do 4 tys. zł – idealny wybór na sezon grillowy!

  • polgrill-grill-elektryczny-napoleon-travelq-pro285ex-electric-na-wózku-nożycowym-5

    Grille elektryczne Napoleon Rogue 365 Electric i TravelQ PRO 285 Electric – nowe oblicze grillowania

  • 814153PL-grill-gazowy-gem-310-broil-king-polgrill-warszawa5

    Tani, dobry, niezawodny grill gazowy. Broil King Gem 310 czy BK 310?

logo polgrill.pl

Więcej na polgrill.pl

  • Ogólne warunki sprzedaży
  • Polityka prywatności
  • Moje konto
  • Nasze dane
  • Nasze stoiska
  • Kontakt
Kontakt telefoniczny:
  • 502 420 403
  • 512 111 199
  • 797 648 684
Email: biuro@polgrill.pl
Godziny otwarcia:
pon. pt.: 09:00 – 17:00
sob.: 10:00 – 15:00
ndz: Nieczynne
Adres sklepu i serwisu PolGrill:
PolGrill - Grille gazowe, elektryczne, wędzarnie
ul.Wschodnia 18, 05-500 Chyliczki k/Piaseczna
  • DOŁĄCZ DO NAS!
POLGRILL

© 2015 - 2025 PolGrill™. Wszelkie prawa zastrzeżone. Realizacja 3WCREATOR
Kopiowanie treści (w tym zdjęć) bez pisemnego zezwolenia zabronione.

GÓRA