Czy można ufać grillom gazowym ? Grillowanie kojarzy się zawsze z wyjątkowym smakiem i aromatem mięsa oraz zapachem dymu. Nie bez znaczenia jest też celebrowanie całej procedury rozpalania węgla i przyrządzania jedzenia. Potem przygaszania i walczenia o prawidłową temperaturę, żeby nic się nie przypaliło. Czy grill gazowy sprosta takiemu zadaniu ?, a może pozwoli na pozbycie się kompleksów i urozmaicenie moich kulinarnych doświadczeń.
Grill gazowy Broil King Crown 440 na start
Przywiozłem do domu i po godzinie walki z montażem byłem dumnym z widoku mojego grilla Crown 440. Prezentuje się bardzo zacnie, a jego czarny kolor wzbudza zaufanie. Jeszcze tylko podłączenie butli i mogę zaczynać. Grill Broil King Crown 440 jest prosty w obsłudze. Ma cztery gałki do regulacji płomienia gazu w czterech głównych palnikach i dodatkowy obsługujący palnik kuchenki bocznej. Między nimi przycisk zapalarki, dzięki któremu paliki rozpoczynają pracę. W obudowie pokrywy znalazł się termometr, dzięki któremu sprawdzę temperaturę wewnątrz piekarnika. Przekręcam pokrętło, wciskam przycisk zapalarki, efekt powala, palniki zapalają się jeden po drugim. To zupełnie jak w mojej kuchence gazowej w domowej kuchni. Zapalanie grilla należy zawsze wykonywać przy otwartej pokrywie, by nagromadzony pod pokrywą gaz nie wybuchł, gdy nie zapalił się od pierwszej iskry.
Rozpalam grill, zamykam pokrywę i jak zawsze podczas rozpalania, ruszam po piwo. Ile mam czasu do osiągnięcia wysokiej temperatury? Byłem pewien, mogę wysączyć dwa jasne. Jeszcze tydzień temu, gdy rozpalałem mój grill węglowy, musiałem czekać na efekt co najmniej 30 minut. Dwa piwa były standardem, aby osiągnąć wymaganą temperaturę. Teraz zdążyłem opróżnić zaledwie pół butelki. Termometr pokazał 200°C już po kilku minutach i wzywał do grillowania. Cztery palniki grilla Crown 440 są rzeczywiście bardzo wydajne i rozgrzewają go błyskawicznie. Przewaga nad węglówką jest tu bardzo widoczna. Piwo idzie w odstawkę, a ja układam na rusztach przygotowane wcześniej w zalewach różne rodzaje mięsiwa. Po zamknięciu pokrywy temperatura rośnie, dlatego muszę szybko zmniejszyć płomień. Pokrętła reagują szybko i grillowanie odbywa się już w spokojniejszej atmosferze. Czas na kolejny łyk piwka. Mija kolejnych kilka minut, a więc muszę obrócić potrawy na druga stronę. Jeśli Chcesz, aby potrawy były soczyste i jednocześnie dobrze upieczone pilnuj temperatury, by nie spalić ułożonych na żeliwnych rusztach potraw. Powinno wystarczyć kilka minut, aby wszystko było gotowe do spożycia.
Zapach i smak, czyli aromatyzacja na najwyższym poziomie
Zastanawiałem się, skąd w tym grillu tyle pobudzającego moje soki trawienne zapachu ?. Odpowiedź jest zaskakująco prosta. Grill Broil King Crown 440 posiada cztery szerokie aromatyzery, na które skapują wytapiające się z potraw soki. Te specjalnie pofalowane stalowe nakładki aromatyzujące spełniają trzy bardzo ważne funkcje w grillu. Jak sama nazwa wskazuje, soki spadające na rozgrzane aromatyzery zmieniają się w zapachową parę, którą nasycane są grillowane potrawy. To ich najważniejsza funkcja, dzięki której potrawy są skąpane w zapachowym czystym dymie. Druga ich funkcja to dbanie o równomierny rozkład temperatury na całej powierzchni grilla oraz zapobieganie efektowi komina podczas podnoszenia pokrywy grilla. Po trzecie, chronią palnik przed skapującymi sokami i nie dopuszczają do za zapalenia.
Co to jest grillowanie bezpośrednie i pośrednie ?
Czym jeszcze zaskakuje Grill gazowy Broil King Crown 440 ? Powierzchnią grillowania, która będzie wystarczająca nawet dla 12 osób. Żeliwny dwustronny odwracalny ruszt pomaga w grillowaniu potraw niezależnie od stopnia nasycenia tłuszczem. Strona rynienkowa odprowadzi jego nadmiar, a strona z ostrą krawędzią sprawdzi się do przygotowania steków. Duża powierzchnia rusztów umożliwia grillowanie metodą pośrednią. Wówczas zapalamy połowę grilla, czyli dwa palniki, a potrawy układamy po drugiej stronie nad palnikami, które aktualnie się nie palą. Dzięki temu unikamy kontaktu z ogniem, a na potrawy działa jedynie wysoka temperatura. Grillowanie bezpośrednie to grillowanie nad ogniem palących się palników grilla.
Jakie są zalety kuchenki bocznej ?
Grill z kuchenką boczną nie był priorytetem mojego wyboru. Wiem, że jest bardzo pomocna, gdy grill stoi w ogrodzie z dala od domowej kuchni. Możemy wówczas przygotowywać na niej dodatki do grillowanych na rusztach potraw bez zaglądania do domu. Możemy zagrzać wodę na kawę, herbatę czy piwnego grzańca, gdy jest jeszcze chłodno. Ja mam w domu kuchnię indukcyjną więc przy przerwach w dostawie prądu wykorzystam kuchenkę boczną w grillu Crown 440 do przygotowania posiłków na gazie.
Czy są jeszcze inne zalety Crowna 440 ?
Duża szafka na butlę gazową, cztery skrętne blokowane koła i opuszczane półki boczne to zalety, którymi grill Crown 440 wyróżnia się wśród innych grillów o podobnej wielkości oferowanych w Polsce przez pozostałych producentów.
Przydałaby się jeszcze przenośna lodówka, by schłodzić piwo przy gorącym grillu. Tu mamy do zaoferowania całą gamę przenośnych lodówek kompresorowych firmy YetiCool.