Otwierać, czy zamykać pokrywę podczas grillowania ?
Jakże częstym obrazkiem podczas grillowania na grillach ogrodowych jest widok grilla z otwartą pokrywą. Przyzwyczajenie to odziedziczyliśmy z przygotowywania potraw bezpośrednio na ognisku lub ogniu grilla węglowego. Mamy wtedy bezpośredni kontakt wzrokowy z przygotowywanymi potrawami i palącym się ogniem. To oczywiście duży plus, ale minusów jest dużo więcej.
Dobre markowe grille gazowe Broil King zawsze są wyposażone w pokrywę. Błędne jest twierdzenie, że pokrywa służy jedynie do ochrony rusztów grilla i grillowanych na nich potraw przed deszczem. Najlepsze firmy tak profilują piekarnik grilla i wyposażają go w technologiczne otwory, by gorące powietrze wytwarzane przez palniki krążyło wewnątrz dookoła potraw. Wówczas zamykając pokrywę grilla, sprawiamy, że w piekarniku w naturalny sposób tworzy się termoobieg. Pokrywy grilli wyposażone są termometry, by kontrolować temperaturę wewnątrz i błyskawicznie reagować na niekorzystne zmiany. Dzięki temu grillujemy dużo szybciej, a potrawy są dobrze upieczone i soczyste. Polecamy i zachęcamy grillujących zarówno na grillach gazowych, węglowych oraz grillach na pellet, aby zawsze robić to z zamkniętymi pokrywami by uzyskiwać zawsze najlepsze efekty smakowe.
Na czym polega metoda grillowania pośredniego i bezpośredniego ?
Dodatkową Metoda bezpośrednia polega na wykorzystaniu temperatury palników, aromatyzerów i rusztów. Potrawy układamy wówczas nad palącymi się aktualnie palnikami, wykorzystując do pieczenia ich moc. Wtedy palące się palniki bezpośrednio oddziałują na potrawy. Metoda pośrednia polega na wykorzystaniu termoobiegu. Potrawy układamy wtedy na rusztach po stronie niepalącego się aktualnie palnika. Pozostałe palące się palniki wytwarzają temperaturę, która dzięki obiegowi w zamkniętym grillu opieka potrawę dokładnie z każdej strony. Każdy grill gazowy ogrodowy Broil King dostosowany jest do tego, by korzystać z obu tych metod grillowania nawet jednocześnie.
Czy grillowanie z zamkniętą pokrywą jest ekonomiczne ?
Zdecydowanie tak, każdy grill gazowy Broil King posiada palniki regulowane pokrętłami zaworów. Ilość zużytego do rozgrzania grilla gazu jest zależna od wielkości grilla, ilości palników, powierzchni zajmowanej przez aromatyzery i grubości rusztów. Ogromne znaczenie ma też zamykanie pokrywy grilla zwłaszcza przy wietrznej pogodzie i podczas grillowania przy niskich temperaturach zewnętrznych. Otwarta pokrywa powoduje, że termoobieg przestaje byś skuteczny, a wysoka temperatura zostaje wyssana z grilla. Możemy ratować się wtedy i ustawić pokrętła w pozycji maximum, ale to zawsze będzie wiązało się z większym zużyciem gazu, a więc również z większymi kosztami grillowania. Ponadto potrawy nie będą równomiernie opiekane z każdej strony. Aby to zrobić skutecznie, musimy spędzić więcej czasu przy grillu.
Jak rozpocząć grillowanie na grillu gazowym ?
Przede wszystkim zadbaj, aby nasz grill ogrodowy stał w odpowiednim miejscu. Ustawy go w zacisznym miejscu, gdzie wiatr nie będzie powodował przygaszania płomienia. Unikaj szczytów wzniesień i prześwitów gdzie wiatr wieje z wyjątkową siłą, powodując czasami nawet przesunięcie grilla. Sprawdź, czy reduktor jest prawidłowo połączony z butlą gazową. Palniki zapalaj zawsze przy otwartej pokrywie. Po zamknięciu pokrywy rozgrzej grill do temperatury ok. 2500 C. Teraz piekarnik, aromatyzery i ruszty są gotowe. Możesz już układać na rusztach przygotowane potrawy i grillować w zalecanych przez specjalistów temperaturach.