Nie wszyscy wiedzą, że grille gazowe Broil King doskonale sprawdzają się również zimą. Posiadają one systemy, które nawet w niższych temperaturach zewnętrznych gwarantują udane grillowanie. Właśnie teraz możemy przetestować moc palników posiadanego przez nas grilla. Udane grillowanie będzie dla nas potwierdzeniem czy dokonaliśmy prawidłowego wyboru grilla gazowego. Wszyscy posiadacze grilli gazowych firmy Broil King mogą spać spokojnie.
Doskonałe piekarniki
Tak izolowanych piekarników nie posiada żadna firma oferująca grille gazowe na naszym rynku. Większość grilli Broil King ma dolne misy piekarników wykonane z odlewu aluminiowego. Nie ma tu żadnych łączeń ani spawów, którymi temperatura mogłaby wydostać się na zewnątrz. Dlatego grille tego producenta doskonale kumulują temperaturę wewnątrz piekarnika, stwarzając nawet zimą idealne warunki do grillowania. Jeśli dołożymy do tego dyfuzory, aromatyzery, mocne podwójne palniki i grube żeliwne bądź stalowe ruszty to sukces murowany.
Efekt komina
Dzięki takiej budowie, gdy podnosimy pokrywę grilla, by przełożyć potrawy na drugą stronę, nie powstaje efekt komina i nie wywiewa temperatury z grilla. To bardzo niekorzystne zjawisko towarzyszy zwykle grillom, które nie mają zabudowanych szafek, a piekarniki montowane są z wielu łączonych części. Takie grille nie mogą pochwalić się wysokością ani stabilnością temperatury. Nie są to też grille ekonomiczne, ponieważ aby uzyskać odpowiednie do grillowania temperatury, palniki muszą pracować cały czas w maksymalnym położeniu. Wiąże się to oczywiście z dużym zużyciem gazu.
Grillując na grillach gazowych Broil King nawet przy temperaturach zewnętrznych poniżej -10 stopni uzyskasz efekty jak podczas letniego grillowania w ogrodzie.
Czyścimy i Konserwujemy
Po skończonym zimowym grillowaniu pamiętajmy o wypaleniu, wyczyszczeniu i zakonserwowaniu grilla i jego rusztów. Jest to prosta czynność wymagająca jednak trochę pracy i czasu. Dziś mamy do dyspozycji wiele dostępnych akcesoriów do czyszczenia grilla. Są to przede wszystkim szczotki i skrobaki, ale także płyny do czyszczenia wnętrza grilla i jego rusztów.
Niezastąpiony pokrowiec
Pamiętajmy o przykryciu grilla dedykowanym pokrowcem. Pod półkami spinamy rzepy, by osłonić go przed wpływem niekorzystnych czynników atmosferycznych, zwłaszcza opadów, spadających liści oraz przed kurzem i brudem. Pokrowce na grille Broil King wykonane są z solidnych materiałów, posiadają rzepy spinane pod półkami grilla oraz siatki wentylacyjne wszyte w materiał. Dostępne są w dwóch wersjach: Premium z 5 letnią gwarancją i Select z 3 letnią gwarancją.