Jedzenie z grilla ma swój wyjątkowy charakter i mało jest osób, które nie lubiły potraw grillowanych. Coraz łagodniejsze zimy i słoneczne jesienie sprawiają, iż można się pokusić nawet na całoroczne grillowanie- zwłaszcza wykorzystując np. grille elektryczne – idealna nawet na taras czy na balkon. Tym wpisem chcielibyśmy zachęcić do grillowanie, kiedy tylko nadarzy się ku temu okazja- wrzucamy kilka przepisów na wspaniałe przyjęcie w ogrodzie lub na tarasie.
Zrób grilla jesienią!
Jesień to wspaniała pora na grillowanie, przynajmniej z kilku powodów. Można rozpalić grilla chociażby w październiku czy w listopadzie, w przyjemny, słoneczny dzień i rozkoszować się jego ciepłem, a także potrawami i składnikami, w które obfituje ta pora roku. Jesień to przecież czas zbiorów, kiedy to mamy pod dostatkiem takich bogactw smakowych jak dynie, buraki, ziemniaki, jabłka, gruszki i wiele innych składników, z których można zrobić niejedno danie z grilla. Chłody sprawiają, iż mamy ochotę na trochę cięższe dania niż latem- chętnie więc pieczemy na grillu ziemniaki, żeberka, karkówkę. Zwłaszcza w czasie pandemii warto spędzać jak najwięcej czasu we własnym ogrodzie na świeżym powietrzu- biesiada przy grillu może być dobrym sposobem na chandrę i spadek formy. Do pysznych potraw można też dołączyć tradycyjnego grzańca- dobrze zjeść, a przy okazji odpowiednio się rozgrzać smacznym trunkiem z goździkami i pomarańczą.
Jesienne menu na grilla
Jesienny grill może być całkiem inny od tego robionego latem- może mieć całkiem inne smaki, a przecież warto sobie urozmaicać menu. Pierwszą propozycją na jesiennego grilla są grillowane żeberka z jabłkami- do ich przygotowania potrzeba 2 kg żeberek, które najpierw obtaczamy w suchej marynacie i pozostawiamy w niej na minimum kilka godzin. Marynata sucha składa się z pieprzu, czerwonej papryki, sproszkowanego chilli, sproszkowanego czosnku, soli i musztardy w proszku. Tuż przed grillowaniem trzeba zrobić jeszcze sos: 900 ml keczupu, 200 ml sosu sojowego, 100 ml sosu Worcestershire, 300 ml octu jabłkowego, 1 łyżka pieprzu, 1 starte jabłko i 1 starta cebula. Wszystkie składniki sosu wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Żeberka piec na grillu przez około 1,5 godziny, podlewać je sokiem jabłkowym, a na chwilę przez zdjęciem z rusztu natrzeć je sosem i na talerzach także serwować je z wcześniej przygotowanym sosem.
Kolejna propozycja to królowa jesieni, czyli dynia. Dynię możemy ugrillować z solą i rozmarynem i będzie ona świetnym dodatkiem do grillowanych mięs. W tym celu kroimy dynię na kawałki- najlepiej w słupki o grubości 1,5 cm, obficie skrapiamy oliwą i obsypujemy solą oraz świeżym, posiekanym lekko rozmarynem. Kawałki dyni kładziemy na ruszt i opiekamy po każdej stronie przez kilka minut.
Dynię można także serwować na słodko- w tym celu kroimy ją na takie same słupki, skrapiamy obficie oliwą oraz obsypujemy cynamonem, imbirem oraz mielonym zielem angielskim. Grillujemy jak wyżej, a gotową dynię podajemy z miodem lub z syropem z agawy.
Królem jesieni jest oczywiście także ziemniak i on też powinien znaleźć się na ruszcie. Pysznym sposobem na grillowane ziemniaki jest pieczenie ich z boczkiem. Ziemniaki trzeba wcześniej lekko obgotować, by nie były całkiem surowe, ostudzić i osuszyć, a następnie dość obficie posypać solą, tymiankiem i rozmarynem. Każdy ziemniak obwijamy plastrem boczku, spinamy wykałaczką i układamy na rozgrzanym ruszcie. Pieczemy do czasu, aż boczek się zrumieni- proste danie, a jakże smakowite!