Składniki:
filet z łososia ze skórą
1 cała pomarańcza
2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku
2 łyżeczki cukru
2 łyżki oliwy extra vergin
do podania: 400 g jogurtu greckiego
Grillowane pomidorki koktajlowe:
pół kilograma pomidorków koktajlowych
sól i zmielony czarny pieprz
3 łyżeczki cukru
3 łyżeczki suszonego oregano
1 łyżka oliwy extra vergin
Przygotowanie:
Na drobnej tarce utrzeć skórkę z pomarańczy. Pozostałą pomarańczę przekroić na pół i wycisnąć sok z każdej połówki bezpośrednio do miski.
Łososia opłukać i dokładnie osuszyć, włożyć do miski zalać sokiem pomarańczowym i delikatnie docisnąć, odstawić na pół godziny. W międzyczasie przygotować pomidorki.
Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki, ułożyć na tacce do grillowania rozcięciem do góry, doprawić solą, pieprzem, cukrem i suszonym oregano. Skropić oliwą extra vergine odłożyć.
Łosoś z grilla – wyjąć z marynaty i osuszyć papierowym ręcznikiem. Doprawić solą i pieprzem (od strony mięsa bez skóry), wyłożyć odłożoną skórką pomarańczową, posypać czerwoną papryką, cukrem i polać oliwą extra vergine. Położyć na rozgrzanym grillu skórką do dołu i grillować aż skórka będzie chrupiąca a mięso w połowie wysmażone. Przewrócić filety na drugą stronę i grillować jeszcze przez około 2-3 minuty do czasu aż mięso nie będzie już surowe.
Pomidorki razem z całą tacką położyć na grillu i grillować przez około 10 minut, bez mieszania.
Smacznego!