Śledzie z grilla wyglądają i smakują wyśmienicie. O to jeden z najlepszych i najprostszych przepisów na śledzia z grilla, w przepisie naszego mistrza grillowania.
Składniki:
- niesolone śledzie
- sok z cytryny
- ocet winny
- miód
- oliwa
- wytrawne białe wino
- sól do smaku
- świeże zioła
Ryby dokładnie oczyszczamy i sprawdzamy, myjemy, osuszamy, nacinamy ukośnie i w poprzek. Wkładamy do miski lub salaterki. Wino mieszamy z miodem, octem winnym, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek i dodajemy dosłownie szczyptę soli.
Ryby polewamy marynatą i mieszamy. Przykrywamy teraz miskę folią i wstawiamy do lodówki na 2 – 3 godziny.
Następnie wyjmujemy i dokładnie odsączamy. Układamy teraz na natłuszczonej folii aluminiowej i pieczemy na grillu 10–15 minut z każdej strony, obracając, polewając naszą marynatą marynatą.
Upieczone ryby posypujemy posiekanymi ziołami wcześniej ziołami i gotowe!
Smacznego!