Palnik infraredowy dzięki wysokim temperaturom wykorzystuje podczerwień do generowania ciepła wykorzystywanego do grillowania i pieczenia. Taki palnik może osiągać bardzo wysokie temperatury sięgające nawet do 930 stopni C. Bardzo często producenci markowych grilli gazowych decydują się na umieszczenie takiego palnika w grillu, by podnieść jego parametry grzewcze i przyspieszyć grillowanie szczególnie wymagających potraw.
Jak powstaje temperatura w palniku infraredowym ?
Głównym elementem palnika infraredowego jest ceramiczna, przeważnie prostokątna lub kwadratowa płyta. W płycie palnika znajdują się setki niewielkich otworów nazwanych portami ceramicznymi. To do nich jest kierowany gaz z butli gazowej lub domowej instalacji gazowej. Niewielkie średnice otworów sprawiają, że wtłaczany główną dyszą gaz jest rozdrabniany na drobne cząstki. Wydobywające się pod ciśnieniem paliwo gazowe zamienia się w płomień. Dzięki temu gaz spala się skutecznie bez ubytków i strat, tworząc na powierzchni ceramiki setki płomieni. To sprawia, że ceramika rozgrzewa się do czerwoności, generując podczerwień. Tak działający palnik jest w stanie wygenerować na całej swojej powierzchni temperaturę sięgającą 930 stopni Celsjusza.
Do czego używamy palnik Infraredowy ?
Palniki infraredowe głównie montowane są na półkach bocznych grilli gazowych. Mają one szczególne znaczenie do przygotowywania steków mięsnych. Wysoka temperatura działająca na mięso powoduje szybkie zamknięcie zewnętrznej powłoki. Dzięki temu naturalne soki nie wytapiają się na zewnątrz i nie dochodzi do wysuszenia wewnętrznych powłok steku. To powoduje, że stek o grubości ok. 2,5 cm staje się lekko chrupiący z zewnątrz i soczysty w środku nie tracąc charakterystycznego koloru. Przygotowanie takiego steku zajmie ok. 6-8 minut.
Ograniczona regulacja
Podobnie możemy grillować inne potrawy, jednak musimy bardzo uważać, by wysoka temperatura nie zniszczyła struktury grillowanej potrawy. To ograniczenie dotyczy potraw, które wymagają niższych temperatur. Palnik infraredowy nie reaguje tak szybko na zmniejszenie dopływu gazu, by obniżyć jego temperaturę. Rozgrzana do czerwoności ceramiczna płyta dłużej utrzymuje ją na wysokim poziomie i wychładza się bardzo powoli.
Właśnie ze względu na mniejszą możliwość regulacji temperatury nie stosuje się ich jako palniki podstawowe wewnątrz piekarnika grilla. Najczęściej znajdziemy je na bocznych półkach grilli gazowych.
Czy warto montować palnik infraredowy w grillach Broil King?
Podobnie jest w przypadku firmy Broil King produkującej markowe grille gazowe najwyższej jakości. Standardowo wszystkie modele posiadające palnik boczny wykorzystują palnik, jaki spotykamy w standardowych kuchenkach gazowych. Jego zaletą jest błyskawiczna reakcja na zmniejszenie dopływu gazu, która wiąże się z natychmiastowym obniżeniem temperatury palnika. Zawory posiadające 180 stopniową regulację działają bardzo szybko i skutecznie obniżają temperaturę.
Jednak każdy użytkownik posiadający grill gazowy Boil King z kuchenką boczną może wymienić ją na palnik infraredowy. Palnik taki jest oferowany oddzielnie i w przypadku grilli gazowych Broil King serii Baron, Regal i Imperial montujemy go zamiennie. W przypadku gdy posiadamy grill gazowy Signet, grill Sovereign lub grill gazowy Monarch konieczne jest zaopatrzenie się dodatkowo w zestaw wsporników mocowania palnika na podczerwień.