Idealnie zarumieniona, soczysta i ze spieczoną skórką? Tak wygląda idealnie zgrillowana kiełbaska z rusztu. Z racji tego, że w sezonie grillowym aż roi się od pytań, jak grillować kiełbasę na grillu, wychodzimy naprzeciw wielbicielom grillowania i uczymy, jak perfekcyjnie przygotować kiełbaskę na grillu Broil King. No to zaczynamy!
Grillowana kiełbaska to przysmak, któremu ciężko się oprzeć. Sprawdź, jak grillować kiełbasę na grillu Broil King.
Jakie rodzaje kiełbasy można grillować?
Przygotowanie pysznych i aromatycznych potraw z grilla czasem wymaga więcej wysiłku, a czasem mniej. W przypadku kiełbasy trudności w zasadzie nie powinny się pojawić. Jako że nasz ostatni wpis, w którym napomknęliśmy o kiełbaskach z grilla, cieszy się dużym zainteresowaniem, postanowiliśmy rozwinąć ten temat, by rozwiać wszelkie wątpliwości. Skupmy się zatem na tym, w jaki sposób przygotować idealną kiełbaskę z rusztu od kanadyjskiego producenta Broil King.
Kiełbaski na grilla dzielimy na te surowe i parzone. W zależności od tego, którą chcesz przygotować w piekarniku grilla, inny będzie czas grillowania. Te, które są surowe, trzeba przygotowywać na mniejszym ogniu i nieco dłużej. Natomiast kiełbaski, które już były poddane obróbce termicznej, podgrzejesz znacznie szybciej.
Kolejny podział kiełbasek na grilla zależy od ich koloru. W Polsce nie brakuje zwolenników klasycznej kiełbaski w kolorze brązowym, ale wiele osób znacznie bardziej lubi te, w kolorze białym, czyli białe kiełbaski.
Jak grilować kiełbasę na grillu Broil King?
Pierwszy krok w przypadku kiełbasek to nacięcie ich skórki w poprzek. Regularne, poziome nacięcia sprawiają, że temperatura produktu szybko wzrośnie również w jego środku, co uchroni kiełbaskę przed przypaleniem, nim w środku będzie ona odpowiednio ciepła. Aby kiełbaska była idealnie upieczona z każdej strony po umieszczeniu jej na grillu, nie oddalaj się od rusztu. Co kilka minut, wraz z postępującym procesem grillowania trzeba ją bowiem obracać.
Powtarzając tę czynność aż do momentu, w którym uzyskasz idealnie przypieczoną skórkę, sprawisz, że Twoim talerzu wyląduje pyszna i soczysta kiełbaska.
Ile grillować kiełbasę na ruszcie grilla Broil King?
Czas grillowania kiełbaski jest zależny od tego, jaki produkt wybrałeś oraz od jego grubości, czyli średnicy. Kiełbaska biała na grilla najczęściej występuje w formie cienkich i długich paluszków, co sprawia, że może ona być gotowa już w ciągu 3-4 minut. Natomiast kiełbaski wieprzowe brązowe, które najczęściej są 3-4 razy grubsze, w porównaniu do tych białych, potrzebują ok. 10 minut do tego, by uzyskać chrupiącą skórkę i zagrzać się w środku.
Z czym podawać grillowaną kiełbasę?
Masz już kiełbaskę, ale nie wiesz, z czym ją podać? Hmm opcji jest naprawdę dużo. Grillowana kiełbaska smakuje wyśmienicie z grillowanymi ziemniaczkami. Możesz też przygotować grillowane bagietki z masłem czosnkowym. Są pyszne i chrupiące, a przygotowane na rozgrzanym ruszcie grilla są jeszcze aromatyczne i ciepłe. Oczywiście bardzo dobrym wyborem będzie też klasyczne pieczywo.
Do kiełbaski z grilla warto przygotować także ulubioną sałatkę. Bez względu na to, czy będą to sezonowe pomidory i ogórki w jogurcie naturalnym, czy też coś bardziej wymyślnego, z całą pewnością w taki sposób przygotowany obiad to uczta dla Twoich kubeczków smakowych! Więcej o sałatkach do dań z grilla pisaliśmy w tym wpisie.
Podsumowanie: skosztuj idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla Broil King!
Przygotowanie kiełbasek na ruszcie grilla to bułka z masłem. Nie dość, że czas przygotowania posiłku trwa dosłownie 15 minut, to jeszcze jest podany na ciepło. W Piekarniku grilla Broil King z łatwością przygotujesz pyszne dania, które sprawią, że domowy obiad lub obiadokolacja będą smakować jak u mamy. I to dosłownie!
Jeśli wciąż nie posiadasz grilla, który spełnia Twoje wszystkie oczekiwania i potrzeby, koniecznie poznaj naszą ofertę i skontaktuj się z nami. Jesteśmy autoryzowanym dealerem urządzeń od marki Broil Kingi i chętnie doradzimy, które urządzenia spełnią Twoje oczekiwania.