Grille gazowe Broil King stały się synonimem jakości, niezawodności, wygody i funkcjonalności , ale przede wszystkim gwarantem zdrowego i smacznego grillowania.
Wygoda użytkowania grilli gazowych Broil King to przede wszystkim bardzo szybkie trwające sekundy ich rozpalanie bez używania jakichkolwiek dodatkowych toksycznych rozpałek. Odkręcamy zawór gazowy i wciskając przycisk zapalarki uruchamiamy kolejno palniki grilla. Gaz jest paliwem bardzo energetycznym dzięki czemu już po kilku minutach grill osiąga temperaturę wystarczająca by ułożyć na rusztach przygotowane do grillowania potrawy. Aby zmniejszyć zużycie gazu i zapewnić optymalne warunki na rusztach grillujemy przy zamkniętej pokrywie piekarnika. Dzięki temu naturalnie wymuszony ruch rozgrzanego powietrza wewnątrz powoduje konwekcyjne opiekanie potraw dokładnie z każdej strony.
Bardzo ważnym jest, aby temperatura na rusztach grilla równomiernie oddziaływała na grillowane potrawy, a palniki były chronione przed skapującymi tłuszczami. W grillach gazowych Broil King funkcję tą spełniają aromatyzery systemu Flav-R-Wave wypełniające równomiernie powierzchnię piekarnika. Aromatyzery jak sama nazwa wskazuje spełniają również funkcję odparowywania i nasączania walorami smakowymi i zapachowymi potrawy grillowane powyżej na rusztach grilla.
Solidny żeliwny ruszt, nawet po wyłączeniu grilla długo jeszcze utrzymywał będzie temperaturę pod potrawami , a warstwa porcelanki jaką jest pokryty ułatwi czyszczenie po grillowaniu. Jednak to co wyróżnia stosowane w grillach gazowych Broil King ruszty żeliwne to przede wszystkim ich grubość i małe szczeliny pomiędzy prętami dzięki czemu nawet mniejsze grillowane smakołyki utrzymują się na ich powierzchni. Ruszty są dwustronne dzięki czemu układając je ostrymi krawędziami ku górze, szybciej możemy odprowadzić soki z grillowanych kawałków mięsa, kierując je na szyny aromatyzerów. Tu aromat z przypraw paruje i jest wchłaniany przez potrawy, a na ich powierzchni uzyskujemy charakterystyczne ślady nacięć. Układając ruszt szerszą posiadająca rowek stroną ku górze sprawiamy, że soki opuszczające potrawy gromadzą się w rowkach nadając soczystości potrawom, a gdy tłuszczu jest zbyt dużo pomagają w jego odprowadzeniu do zbiornika pod piekarnikiem. Taka budowa rusztów i piekarnika w grillach Broil King zabezpiecza przed zapaleniem się tłuszczu w czasie grillowania, poprawia walory smakowe i zapewnia ich soczystość.
Aby uzyskać efekt szybkiego i równomiernego rozgrzania grilla zastosowano opatentowane i ekstremalnie mocne palniki Dual-TubeTM, które odgrywają kluczową rolę dostarczając optymalną wysokość płomieni wzdłuż ponad stu otworów nawierconych po obu stronach każdego palnika. Dzięki temu są one bardzo efektywne i równomiernie rozprowadzają ciepło. Palniki to serce każdego grilla Broil King, dlatego wykonane zostały z najlepszej jakościowo stali , której jakość ma odzwierciedlenie w długim 10 letnim okresie gwarancyjnym.
Aby precyzyjnie kontrolować temperaturę w głębokich piekarnikach, firma Broil King jako jedyna na świecie sama produkuje i montuje w grillach gazowych unikalne 180 stopniowe zawory regulacyjne doprowadzające gaz do dysz palników. Dzięki temu grillujemy zawsze w optymalnych dla potraw temperaturach, a precyzyjny termometr w pokrywie ułatwia nam to zadanie.
Czyszczenie grilla polega na wypaleniu rusztów i aromatyzerów w temperaturze 250-3000C. podczas, którego resztki potraw pozostałe na ruszcie i aromatyzerach ulegają spaleniu zamieniając się w pył, który następnie usuwamy stalową szczotką. Dwa, trzy razy w sezonie w zależności od częstotliwości grillowania podobnie czyścimy również palniki i spód piekarnika pozbywając się zwęglonych resztek pokarmów przy pomocy odkurzacza. Częściej musimy kontrolować i opróżniać jedynie zbiornik na skapujące tłuszcze podwieszony pod okapnikiem wewnątrz szafki grilla.
Aby zwiększyć funkcjonalność grille Broil King wyposażone są w dużą szafkę, w której mieści się standardowa 11 kg. butla gazowa. Dzięki temu grill razem z butlą możemy przemieszczać na kołach w dowolnie wybrane miejsce ogrodu lub tarasu.
Większość modeli grilli Broil King wyposażona jest w kuchenkę boczną, która umożliwia przygotowanie lub podgrzanie dodatków do grillowanych potraw.
Grille gazowe Broil King to także możliwość grillowania za pomocą zestawu rożna obrotowego, w skład którego wchodzi pręt, szpikulce do mocowania potraw i elektryczny napęd. Grillując na rożnie korzystamy ze specjalnego palnika zamontowanego w tylnej części komory piekarnika. Zestaw rożna jest wyposażeniem opcjonalnym stosowanym w grillach Broil King od modelu Monarch 390.
Następnym krokiem wyznaczającym nowe trendy wśród producentów grilli gazowych jest zastosowane w największym grillu Broil King Imperial XL 90 oświetlenie powierzchni grillowania szczególnie przydatnego podczas grillowania po zmroku.
Wszystkie zastosowane w grillach najwyższej jakości materiały oraz elementy wyposażenia sprawiają, że marka Broil King kojarzona jest na rynku grilli gazowych, jako producent o najwyższym standardzie jakości i wydajności czego potwierdzeniem są liczne nagrody przyznawane najlepszym urządzeniom do grillowania, oraz rzesze zadowolonych użytkowników grilli na całym świecie.