Wiele osób zastanawia się dziś nad wyborem grilla na zbliżający się sezon grillowania. Grill gazowy czy węglowy, to podstawowe pytanie na jakie musimy sobie odpowiedzieć.
Obserwując naszych klientów przez ostatnie kilka lat zauważamy zdecydowane odejście od grilli węglowych na korzyść grilli gazowych, których na polskim rynku pojawia się coraz więcej. 90% naszych klientów korzystało wcześniej z grilla węglowego lub przynajmniej spożywało przygotowywane na nim potrawy. Dzisiaj po zakupie grilla gazowego deklarują, że do grillowania na grillu węglowym już nigdy nie wrócą. Decyduje o tym nie tylko wygoda, ale również smak grillowanych na grillach gazowych potraw i koszty ich eksploatacji.
Głównym argumentem przemawiającym „za” są korzyści wynikające z zastosowania paliwa gazowego jakim zasilane są grille. Rozpalenie grilla gazowego zajmie nam nie więcej niż kilka sekund, a optymalną, stabilną temperaturę grillowania uzyskamy już po kilku minutach. Są to parametry nieosiągalne w grillach węglowych, w których sam proces rozpalenia grilla pochłania dużo więcej czasu i wymaga więcej pracy, a temperatura jaką chcemy osiągnąć jest zależna w dużej mierze od zewnętrznych warunków atmosferycznych, a o stabilności jej utrzymania możemy tylko pomarzyć.
W grillach gazowych kontrolujemy temperaturę panującą na rusztach dzięki zaworom dozującym ilość gazu podawanego palnikom, oraz termometrowi w pokrywie grilla. Powierzchnia rusztów grilla gazowego jest rozgrzewana równomiernie zapewniając optymalne warunki grillowanym potrawom. W każdej chwili możemy reagować nie dopuszczając aby nasz grilla nadmiernie się rozgrzał. Należy dodać, iż na grillu gazowym osiągamy dużo wyższe temperatury, o tych jakie oferuje węgiel czy brykiet stosowany w tradycyjnych grillach węglowych. Ma to szczególne znaczenie w przypadku przygotowywania potraw wymagających wysokich temperatur, w krótkim okresie czasu np. steków.
Również jeśli chodzi o koszty stosowanego paliwa, gaz jest ekologicznym i zdecydowanie tańszym nośnikiem energii od brykietu czy węgla. Średniej wielkości grill gazowy zużywa ok 800-900 g gazu na godzinę. Łatwo obliczyć, że typowa 11 kilogramowa butla z gazem wartości ok 60 zł. powinna nam wystarczyć na min.12 godzin ciągłego grillowania. Ile zużyjemy w tym czasie węgla?, policzcie sami.
Ponad to grille gazowe z reguły posiadają kilka podstawowych palników, dając możliwość dodatkowej regulacji temperatury w różnych obszarach piekarnika. Często wyposażone są w dodatkowe palniki boczne montowane na półkach, spełniające rolę kuchenek, a na wyposażeniu wyższych modeli znajdziemy dodatkowo rożno obrotowe z palnikiem rożna i elektrycznym napędem. Takie dodatkowe wyposażenie w grillach węglowych jest nieosiągalne.
Po skończonym grillowaniu tak samo szybko jak podczas rozpalania, jednym ruchem wyłączamy grilla zamykając dopływ gazu i nie musimy czekać, aż węgiel czy brykiet się wypali lub zalewać go wodą.
W wielu przypadkach podstawowym kryterium decydującym o zakupie określonego modelu grilla jest jego cena. Nasz rynek zawalony jest pseudo grillami dostępnymi w marketach od kilkudziesięciu złotych. Są to zwykle jednorazówki z trudem wytrzymujące jeden grillowy sezon. Dobry markowy grill węglowy to wydatek rzędu 800 – 1500 zł. W tej cenie możemy już znaleźć niezły markowy grill gazowy zawierający wprawdzie tylko podstawowe wyposażenie, ale będzie to już solidny grill z wysokiej jakości sprawdzonych materiałów posiadający długoterminowe gwarancje. W przedziale cenowym 2-3 tyś zł. znajdziemy na pewno solidnego markowego bogato wyposażonego grilla gazowego, a różnica cenowa przy zakupie droższego urządzenia zostanie zrekompensowana tańszymi kosztami eksploatacji, wieloletnią gwarancją bezusterkowego użytkowania i wygodą obsługi.