Grille gazowe cieszą się wśród konsumentów coraz większą popularnością, a na Zachodzie i w Ameryce stanowią nawet większość na rynku sprzedaży różnych rodzajów grilla. Jeśli mamy jakieś opory przed kopnem grilla gazowego, to dotyczą one głównie naszych obaw o bezpieczeństwo- gaz kojarzy nam się wszak z możliwym wybuchem i potrzebą szczególnej ostrożności podczas użytkowania takiego grill. Czy słuszne są takie obawy?
Bezpieczeństwo grilla gazowego
Odpowiadamy z całym przekonaniem – grille gazowe są bezpieczne. Oczywiście pod warunkiem, iż kupujemy grill od znanego producenta, który sprzedaje nam produkt wysoko jakościowy i spełniający wszelkie standardy, takim producentem jest chociażby Broil King, od lat dostępny na rynkach Stanów Zjednoczonych i Kanady, a coraz częściej także Europy. Pamiętać trzeba, iż jedynie najwyższa jakość jakiegokolwiek grilla jaki nabywamy (gazowego, węglowego czy każdego innego) daje nam gwarancję, iż podczas przyrządzania ulubionych potraw, będziemy bezpieczni, a grillowanie będzie samą przyjemnością. Trudno tego wymagać od grilli sprzedawanych za kilkadziesiąt złotych. Grille sprzedawane na terenie Polski muszą być dostosowane do polskiego ciśnienia gazu w instalacjach gazowych oraz mieszczą w swoim wnętrzu odpowiednio dużo miejsca, by zmieścić w nim butlę gazową, zwłaszcza tą najpopularniejszą w Polsce, czyli o wadze 11 kg. Grille atestowane, posiadające certyfikaty i robione przez najlepszych producentów są produktami sprawdzonymi już na linii montażowej. Kupując grilla, zwłaszcza gazowego, warto sprawdzać wszelkie dokumenty jakie taki grill posiada, trzeba zwrócić uwagę na europejski certyfikat CE, rygorystyczny, światowy certyfikat CSA oraz czy grill wyprodukowany był zgodnie ze standardami ISO 9001:2000.
Dobre grille wykonane są tak, by dbać o bezpieczeństwo swoich użytkowników. Przykładem na to są reduktory ciśnienia gazu z zaworem EFV. W sytuacji, gdy gaz uchodzi niekontrolowanie- np. odkręciliśmy pokrętło, ale zapomnieliśmy o podpaleniu palnika, zawór taki ogranicza w sposób znaczący przepływ gazu. Wymiana zużytej butli gazowej oraz montaż nowej też są bezpieczne dzięki reduktorowi ciśnienia przy wężu doprowadzającym gaz.
Co jeszcze wpływa na bezpieczeństwo grilla gazowego?
Kolejnym trikiem, który stosuje się w dobrych grillach gazowych i który to trik wpływa na bezpieczeństwo użytkowników, jest dodanie do gazu niedużej ilości Etanotiolu. Etanotiol wydziela nieprzyjemny zapach, który od razu da się wyczuć w sytuacji, gdy np. zostawiliśmy odkręcony kurek z gazem i daje nam możliwość szybkiej reakcji. Oczywiście zapach ten nie jest absolutnie wyczuwalny podczas prawidłowego używania grilla.
Grillowanie na grillach gazowych to także bezpieczeństwo dla naszego zdrowia- w porównaniu choćby z grillami węglowymi, do zapalania których użyć trzeba chemicznych rozpałek. Grill gazowy to aromatyczne grillowanie na czystym gazie, bez obawy o przedostawanie się rakotwórczych substancji do spożywanych dań.