Nowy rok wnosi do oferty firmy Broil King kilka bardzo ciekawych nowych akcesoriów i grillów….
Jedną z nowych propozycji jest grill Baron 520, którego główną zaletą jest duża powierzchnia grillowania w postaci żeliwnych dwustronnych rusztów. Dzięki temu możemy grillować metodami pośrednią i bezpośrednią. Pięć mocnych palników bardzo szybko rozgrzeje główną powierzchnię grillowania oraz znajdującą się nad rusztami bardzo przydatną półkę górną. Wielkość grilla Broil King Baron 520 będzie odpowiednia na duże rodzinne grillowanie, ale może też zainteresować firmy gastronomiczne i cateringowe. Priorytetem jest w nim bowiem szybkie grillowanie na dużej powierzchni, by przygotować potrawy dla jak największej liczby gości
Na szczególną uwagę zasługują dwa nowe modele grilli zasilanych aromatycznym drewnem różnych drzew liściastych w postaci pelletu. Grill Broil King Pellet Regal 500 i Pellet Regal 400 to konstrukcje różniące się jedynie wielkością powierzchni grillowania. Dzięki Pelletowi, który jest bardzo kaloryczny możemy uzyskać temperatury od 80°C nawet do 315°C. Taki zakres temperatur pozwala na wykorzystywanie grilla do wędzenia, pieczenia i grillowania. Grille Pellet Broil King Regal posiadają na wyposażeniu dwie sondy do pomiaru temperatury, które łączą się z telefonem przez Bluetooth lub WiFi. Aplikacja pozwala na zdalne sterowanie temperaturą w grillu, aby dopasować ją do konkretnych potraw. Grille Broil King Pellet Regal mają też funkcję sterowania ręcznego. W tym celu wykorzystujemy duży czytelny wyświetlacz wyposażony w podświetlane pokrętło, którym bardzo precyzyjnie ustawiamy wymaganą temperaturę wewnątrz piekarnika grilla. Grille na pellet serii Regal wyposażone są w rożen, na którym obracające się potrawy pieką się równo nie tracąc soczystości.
W następnej kolejności spodziewamy się uproszczonych modeli grilli Broil King Pellet serii Baron. Prosty panel sterowania wyposażony jest w jasny wyświetlacz i dwie sondy do umieszczenia w potrawach. Sondy do pomiaru temperatury łączą się z telefonem przez Bluetooth lub WiFi. Trzy przyciski ustawiają grilla w gotowości do grillowania, wędzenia i pieczenia. Kolejnymi przyciskami podnosimy lub obniżamy temperaturę w grillu. Grille Pellet Baron te nie będą wyposażone w półkę boczną i będą miały mniejszy pojemnik na pellet, ale sam proces grillowania będzie identyczny jak w grillach pellet Regal.
Wprowadzenie na rynek nowych grilli Broil King Pellet Regal i Baron wymusiło wprowadzenie do oferty paliwa do tych urządzeń. Możemy zaopatrzyć się w trzy rodzaje mieszanek pelletu w workach po 9 kg przeznaczonych do grillowania lub wędzenia. Są to :
- Mieszanka Griller’s select blend
- Mieszanka Smoker Master’s
- Pellet z orzecha Amerykańskiego
Wśród nowych akcesoriów pojawia się również specjalna łopatka do pelletu i oczywiście dwa typy pokrowców do tych grilli.
Od wiosny dostępne będą również nowe szczotki do czyszczenia rusztów. Jedną z nich jest Lodowa Szczotka Do Rusztów. Czyszcząc lodową masą ciepły ruszt sprawiamy, że lód z którego stworzona jest głowica paruje i głęboko czyści pory żeliwnego rusztu. Po roztopieniu się głowicy wymieniamy ją na kolejną i kontynuujemy czyszczenie, a zanieczyszczenia pozostają w wodzie. Drugą jest Szczotka Do Rusztów Heavy Duty. Jest ona bardzo mocna z długim i sztywnym stalowym włosiem oraz długą drewnianą rękojeścią.
Na uwagę zasługuje także Szarpacz Do Rozdrabniania Mięsa. Pręt szarpacza umieszczamy w głowicy elektrycznej wiertarki. Obroty wiertarki i stalowe szpikulce rozdrobnią każde ugrillowane mięso do przygotowywanych specjalnych potraw.
Nowe narzędzia do obsługi grilla to Długa Łopatka Baron i krótkie poręczne Szczypce Krokodylki również z serii Baron. To poręczne narzędzia, którymi obracamy potrawy na rusztach oraz wykorzystujemy przy wokach, brytfannach nadstawkach, płytach żeliwnych i stojakach.