Podczas niedawnego spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu spotkałem sie z opinią, że grille gazowe nigdy nie będą w stanie zastąpić grillowania na węglu. Grupa moich przyjaciół próbowała przekonać pozostałych, że to dzięki węglowi uzyskujemy wyjątkowy smak i aromat grillowanego mięsa, a sam proces rozpalania grilla doprowadza do uwolnienia zapachów dymu nieporównywalnych z niczym innym. Będąc od roku posiadaczem grilla gazowego uznałem oczywiście, że to mit, ale nie wdając się w dyskusję postanowiłem jak najszybciej obalić ten stereotyp już na kolejnym spotkaniu przy grillu, tym razem w moim ogrodzie. Na szczęście udało mi się zgromadzić znajomych przy moim grillu gazowym już po tygodniu od ostatniego spotkania co pozwoliło na bieżąco rozwiać wszelkie wątpliwości i porównać te najbardziej dziś popularne rodzaje grilli.
Oto kilka spostrzeżeń obalających mit o wyższości grillowania na węglu :
- Do rozpalania grilla węglowego stosujemy różnego rodzaju podpałki i chociaż są one bardzo skuteczne to także bardzo toksyczne. Często musimy bardzo długo czekać aż drażniący podczas ich spalania zapach przestanie nas niepokoić. Toksyczność podpałek nie znika wraz z niemiłym zapachem, ale często utrzymuje się na węglu jeszcze długo podczas grillowania.
- Do rozpalania grilla węglowego używamy często specjalnych dmuchaw podtrzymujących żar i doprowadzających do szybszego zapalenia się większej ilości węgla. Ich stosowanie jest powodem rozdmuchiwania pyłu węglowego, który osiada na naszej odzieży i twarzy drażniąc oczy i nos.
- Proces rozpalania grilla węglowego to z reguły ok. pół godziny zmagań zanim przystąpimy do układania na rusztach przygotowanych potraw. Czas ten moglibyśmy poświęcić na miłą rozmowę z przybyłymi na spotkanie gośćmi.
- Czy pamiętacie jak wygląda i smakuje mięso, które przypaliło się na grillu, ponieważ nie zdążyliśmy opanować płonącego tłuszczu skapującego na rozżarzony palący się węgiel. Ale wygląd i smak to jeszcze nie wszystko, ponieważ tłuszcz spalający się na węglu wytwarza toksyny, które w postaci dymów są wchłaniane przez grillowane potrawy, które następnie są spożywane przez nas.
- Mimo iż niektóre grille węglowe posiadają w pokrywach termometry bardzo trudno jest utrzymać na grillu węglowym stałą stabilną temperaturę odpowiednią dla umieszczonych na rusztach potraw. W związku z tym często nasze potrawy są zwęglone z zewnątrz, a surowe w środku.
- Kończąc grillowanie mamy dwa wyjścia, albo czekamy aż reszta węgla się wypali i będziemy mogli bezpiecznie udać się na spoczynek, albo zalewamy żarzące się jeszcze węgle wodą co z kolei wpływa niekorzystnie na utrzymanie grilla w należytej czystości i ochronę przed korozją.
- Należy też pamiętać, aby grill przed ponownym użyciem był dokładnie oczyszczony, co w przypadku grilla węglowego jest nie lada wyzwaniem. Ciężko oczyścić wnętrze grilla z wypalonego węgla pomieszanego z wytopionym tłuszczem z grillowanych potraw, dlatego czynność tą często odkładamy na później i ograniczamy się jedynie do oczyszczenia rusztów grilla. Powoduje to mieszanie się starych zapachów z poprzednich grillowań i często doprowadza do zniekształcenia smaku i zapachu przygotowywanych na bieżąco przysmaków.
Grille gazowe : Fakty
Głównym argumentem przewagi jaką mają grille gazowe są korzyści wynikające z zastosowania paliwa jakim są one zasilane. Rozpalenie grilla gazowego zajmie nam nie więcej niż kilka sekund, a optymalną, stabilną temperaturę grillowania uzyskamy już po kilku minutach. Są to parametry nieosiągalne w grillach węglowych, w których sam proces rozpalenia grilla pochłania dużo więcej czasu i wymaga więcej pracy, a temperatura jaką chcemy osiągnąć jest zależna w dużej mierze od zewnętrznych warunków atmosferycznych, a o stabilności jej utrzymania możemy tylko pomarzyć.
Grille gazowe kontrolujemy dzięki zaworom dozującym ilość gazu podawanego palnikom, oraz termometrowi w pokrywie grilla. Powierzchnia rusztów grilla gazowego jest rozgrzewana równomiernie zapewniając optymalne warunki grillowanym potrawom. W każdej chwili możemy reagować nie dopuszczając aby nasz grill gazowy nadmiernie się rozgrzał. Należy dodać, iż grille gazowe umożliwiają stosowanie dużo wyższych temperatur, od tych jakie oferuje węgiel czy brykiet stosowany w tradycyjnych grillach węglowych. Ma to szczególne znaczenie w przypadku przygotowywania potraw wymagających wysokich temperatur, w krótkim okresie czasu np. steków.
Również jeśli chodzi o koszty stosowanego paliwa, gaz jest ekologicznym i zdecydowanie tańszym nośnikiem energii od brykietu czy węgla. W grillach gazowych grillujemy przy zamkniętej pokrywie co zdecydowanie wpływa na oszczędność paliwa. Średniej wielkości grille gazowe zużywają ok 600-800 gram gazu na godzinę. Łatwo obliczyć, że typowa 11 kilogramowa butla z gazem o wartości ok 60 zł. powinna wystarczyć na min.14 godzin ciągłego grillowania. Ile zużyjemy w tym czasie węgla?, policzcie sami.
Ponad to grille gazowe z reguły posiadają kilka podstawowych palników, dając możliwość dodatkowej regulacji temperatury w różnych obszarach piekarnika.
W tym miejscu należy wyjaśnić, że zapach dymu podczas grillowania nie bierze się ze spalanego węgla lecz przypraw jakie używamy do namaszczania mięsa. Dlatego grille gazowe są wyposażone w aromatyzery tzn. specjalnie pofałdowane blachy znajdujące się nad palnikami. Ich zadaniem jest oczywiście ochrona palników przed zapaleniem się tłuszczu, ale przede wszystkim odparowywanie skapujących tłuszczy i przypraw. Im większą powierzchnię w grillu zajmują aromatyzery tym smaczniejsze i bardziej pachnące otrzymamy potrawy. Zapachy powstające podczas aromatyzacji wracają do grillowanych potraw w postaci zapachowej pary i dlatego bardzo ciężko jest odróżnić potrawy grillowane na obu typach grilli.
Często grille gazowe wyposażone są w dodatkowe palniki boczne montowane na półkach, spełniające rolę kuchenek, a na wyposażeniu wyższych modeli znajdziemy dodatkowo rożna obrotowe z palnikiem rożna i elektrycznym napędem. Takie dodatkowe wyposażenie w grillach węglowych jest nieosiągalne.
Po skończonym grillowaniu tak samo szybko jak podczas rozpalania, jednym ruchem wyłączamy grilla zamykając dopływ gazu i nie musimy czekać, aż węgiel czy brykiet się wypali lub zalewać go wodą. Wygoda użytkowania grilla gazowego, to także proste czynności po grillowaniu. Czyszczenie piekarnika ogranicza się do “wypalenia grilla” czyli rozgrzania go do maksymalnej temperatury i przetarcia rusztów drucianą szczotką. Jedynie okresowo należy zdemontować palnik i oczyścić całość.
Jeżeli więc zostaliście przekonani i decydujecie się na zakup grilla gazowego zapraszamy do zapoznania się z ofertą sklepu Polgrill gdzie z pewnością każdy znajdzie grille gazowe na miarę własnych potrzeb i możliwości. Proponujemy grille gazowe najlepszych światowych producentów firm Broil King, Napoleon Gourmet Grills oraz Landmann.
Sprawdź naszą aktualną ofertę !