Wędzarnie Borniak – tradycja i zdrowie
.
Tradycyjne metody wędzenia są bezkonkurencyjne dlatego dążąc do perfekcji, stale poszerzamy ofertę i podnosimy jakość produktów oferowanych w naszym sklepie. Obecnie najwygodniejszymi pod względem użytkowania i ekonomi są wędzarnie Borniak. To polski producent wędzarni elektrycznych, które do produkcji dymu wykorzystują zrębki wędzarnicze wyselekcjonowane z drzew liściastych rosnących w czystych ekologicznie rejonach Polski. Spalane w wędzarniach Borniak zrębki produkują całkowicie naturalny, wolny od chemicznych dodatków, pyłów i zanieczyszczeń dym przenikający i konserwujący wędzone produkty. Wędzarnie Borniak są częściowo zautomatyzowane, a proces wędzenia przebiega w izolowanych komorach przystosowanych do wędzenia zimnego lub dzięki zastosowaniu dodatkowych grzałek wędzenia na gorąco. Obsługa urządzenia jest bardzo prosta i ogranicza się jedynie do uzupełnienia wkładu (zrębek) do podajnika generatora dymu i kontroli temperatury procesu. Dzięki dużej różnorodności oferowanych przez nas zrębków wędzarniczych uzyskujemy wyroby charakteryzujące się trwałym smakiem, zapachem i barwą. Wędzenie w wędzarniach Borniak jest zgodne z normą z 2014 roku. Zawartość benzo[a]pirenu w uwędzonej kiełbasie wynosi 0,5 ug/kg. Nowe przepisy dopuszczają maksymalnie 2 ug/kg.
To wszystko sprawia, że stale powiększa się grono naszych klientów. Znajdziemy pośród nich zapalonych wędkarzy i myśliwych, działkowiczów, a także właścicieli ośrodków agroturystycznych. Wędzarnie domowe Borniak proponowane są w dwóch wielkościach dostosowanych do potrzeb klientów, 70 lub 150 litrów. Mniejsze pozwolą na wędzenie ok 10 kg wsadu, większe 150 litrowe pomieszczą nawet 20 kg.