Jeśli jesteście zainteresowany zakupem nowego grilla z pewnością zainteresuje Was oferta jaką prezentuje Broil King, oferujący całą gamę, różnej wielkości doskonałych grilli gazowych. Właścicielem marki jest kanadyjska firma Onward Manufacturing Company mająca siedzibę w stanie Ontario. Na przestrzeni 27 lat firma OMC stała się niekwestionowanym światowym liderem produkującym najwyższej klasy urządzenia. Innowacyjne rozwiązania, wysokiej jakości materiały, wyjątkowy design oraz ściśle kontrolowany proces produkcji mający odzwierciedlenie w długich okresach gwarancyjnych to główne zalety grilli Broil King.
Charakterystyczne cechy grilli Broil King:
1. Głębokie piekarniki
Duże, głębokie piekarniki wykonane ze stopu aluminiowo-krzemowego, połączone z najwyższej jakości stalą nierdzewną, gwarantują utrzymanie wysokich temperatur wewnątrz grilla. Ponieważ są odlewem wykonanym z jednego kawałka materiału metodą formowania ciśnieniowego charakteryzują się dużą odpornością na działanie wysokich temperatur i gwarantują całkowitą odporność na rdzę.
2.Żeliwne ruszty
Grube, żeliwna dwustronne ruszty doskonale kumulują ciepło wpływając na temperatury wewnątrz piekarnika. Jedna strona rusztów służy do szybkiego obsmażania powodując na grillowanych potrawach charakterystyczne ślady, podczas gdy kanaliki drugiej strony rusztów pomagają w odprowadzaniu nadmiaru tłuszczu, który kierują do specjalnych zbiorników. Nie ma też problemu z ich czyszczeniem, wystarczy tylko przepalić je wysokiej temperaturze i oczyścić stalową szczotką.
3.Flaw-R-WaveTM system
Ten wyjątkowy opatentowany i zastosowany w grillach Broil King system gwarantuje doskonały smak grillowanych potraw za każdym razem. Faliste blachy systemu Flaw-R-WaveTM wypełniają cały piekarnik zapewniając równomierne rozprowadzenie ciepła. Skapujące podczas grillowania soki i tłuszcze zostają dzięki systemowi odparowywane nadając potrawom doskonały smak.
4.Palniki Dual TubeTM
Grille gazowe Broil King wyposażone są w najnowocześniejsze palniki Dual-TubeTM. Palniki te palą się równomiernie na całej swojej długości dzięki umieszczeniu wewnątrz zewnętrznej szerszej rury, drugiej o mniejszej średnicy ze zróżnicowaną ilością otworów. Efektem takiego rozwiązania jest równomierne podawanie gazu na całej długości palnika, a co za tym idzie równomierne rozgrzanie piekarnika grilla.
5.Zawory kontroli temperatury
180 stopniowe zawory obiegu stałego Linear-FlowTM umieszczone w panelu przednim, gwarantują precyzyjną kontrolę temperatury na rusztach i w komorze piekarnika. Dzięki nim oraz termometrowi montowanemu w pokrywie grilli Broil King utrzymanie wymaganej do grillowania temperatury nie stanowi problemu.