Wędzarka – Stosować czy nie
Wśród wielu akcesoriów do grillowania polecanych przez producenta grilli gazowych, firmę Broil King znajduje się wędzarka. Jest ona niezbędna szczególnie dla tych miłośników grillowania, którzy chcą wzbogacić smak i zapach grillowanych przez siebie potraw o dodatkowe walory smakowe i zapachowe. Wędzarka to niewielka stalowa lub żeliwna skrzyneczka z otworami i komorą, w której umieszczamy namoczone wczesniej przez około godzinę zrębki szlachetnych drzew liściastych. Ustawiamy ją na blachach aromatzerów, bezpośrednio pod rusztami każdego z grilli Broil King. Palniki grilla podgrzewają znajdujące się wewnątrz zrębki, które zaczynają dymić czystym zapachowym dymem, którym zostają nasycone grillowane potrawy. Uzyskujemy w ten sposób efekt lekkiego podwędzenia, który nadaje potrawom wyśmienity smak i zapach. Niektóre wędzarki posiadają dodatkową komorę, w której możemy umieścić przygotowane wcześniej płyny z przyprawami, które parują podczas grillowania wzbogacając grillowane potrawy o dodatkowe walory smakowe.
Aromat dymu jaki uzyskujemy podczas stosowania wędzarek jest ściśle uzależniony od rodzaju drzew z jakiego pochodzą zrębki umieszczone w jej wewnętrzu. Najpopularniejszymi są zrębki drzewa olchowego, nadające bogaty, wyraźny smak szczególnie grillowanej wieprzowinie i owocom morza. Zrębki drzewa mesquite i amerykańskiego orzecha(hickory) stosujemy do wzbogacania mięsa wołowego, natomiast jabłoń i wiśnia nadają łagodnego smaku grillowanym potrawom z drobiu i dziczyzny.