Jesień to dobry czas, by myśleć o… wiośnie. Za nami już większość jesiennych prac w ogrodzie, warzywa z warzywniaka wykopane, rośliny zabezpieczone przed zimą, meble ogrodowe schowane, liście zgrabione, a cebulki nowych kwiatów zasadzone do ziemi, by cieszyły oko od marca. Czas więc spokojnie usiąść i rozważyć, na jakim grillu będziemy przyrządzać pyszne potrawy już za kilka miesięcy. Poniżej krótki przegląd zalet najpopularniejszych rodzajów grillów do ogrodu.
Grill gazowy- dlaczego warto?
Grill gazowy to chyba, obok grilla elektrycznego, najbardziej komfortowy sposób grillowania. Do największych zalet grillów gazowych można zaliczyć na pierwszym miejscu na pewno to, iż grill gazowy pozwala nam na grillowanie przez okrągły rok- można to robić i w ogrodzie, i na tarasie czy nawet balkonie. Grill gazowy jak żaden inny nadaje się świetnie do stworzenia prawdziwej ogrodowej kuchni. Rozbudowane opcje grillów gazowych pozwalają nie tylko na przygotowywanie najbardziej typowych dań z mięs czy warzyw na ruszcie, ale także zrobienie na grillu pizzy czy nawet kurczaka z rożna. Inną ważną cechą grilla gazowego jest to, że pozwala on nam idealnie kontrolować temperaturę grillowania- działa na zasadzie kuchenki gazowej, wystarczy obrót pokrętłem i ustawiamy mniejszy lub większy płomień. Wybór grilla gazowego to w końcu opcja ekologiczna- gaz jest daleko bardziej przyjaznym dla środowiska paliwem niż węgiel. Jest to także kwestia ekonomii- może i koszt grilla gazowego jest spory (zwłaszcza zaawansowanych, rozbudowanych modeli), ale za to zwraca się on dość szybko, gdyż eksploatacja takiego grilla jest tania. Można przyczepić się jedynie do tego, iż grillując na grillu gazowym, nie uzyskamy aromatu “prawdziwego” grillowania- ale za to zawsze możemy być pewni soczystości potraw, a także grillować bez zbędnego kopcenia czy brudzenia- i siebie i grilla.
Grill elektryczny- zalety
Grillowanie bez ognia i dymu- oczywiście na grillu elektrycznym. Poza grillem gazowym grill elektryczny to także prosta metoda na przygotowywanie aromatycznych i pysznych dań w ogrodzie, na tarasie, a nawet na balkonie. Grille elektryczne są niezwykle łatwe w obsłudze, wystarczy je włączyć, wybrać odpowiednią temperaturę i czekać na przyrządzenie ulubionej potrawy. Grillowanie na grillu elektrycznym to świetna opcja dla osób dbających o linię- można przyrządzać na nim dania bez używania ani grama tłuszczu. Grill elektryczny pozwala na bardzo równomierne smażenie. Jego wadą jest jednak potrzeba użycia kabla- czasem o ograniczonym zasięgu.
Grill na pellet – może ten?
Jednym z coraz bardziej popularnych rodzajów grilla jest grill na pellet, który pozwala nam grillować przy aromacie drewna. Paliwem dla takiego grilla są sprasowane wiórki drewna. Mieszanki pelletu mogą składać się np. z różnych rodzajów drewna, w tym z klonu, orzecha amerykańskiego oraz wiśni. W trakcie spalania pelletu do atmosfery uwalnia się
znacznie mniej CO2 niż podczas spalania węgla. Grille na pellet to swoiste grillo- wędzarnie- można na nich tradycyjnie smażyć mięso na ruszcie, jak i wędzić je powoli na gorąco. To zdecydowanie kusząca opcja.
Warto więc określić swoje wymagania co do grilla, rozważyć różne opcje i wiosną zacząć grillować w wybrany i ulubiony sposób. Nasza oferta grillów firmy Broil King ułatwi wybór modelu dostosowanego do Państwa potrzeb.