I patelnia elektryczna i elektryczny grill to bardzo dobre rozwiązania dla kogoś, kto kocha smak grillowanych potraw, idealnie przypieczonych, a zarazem soczystych. Wydawać by się mogło, że zarówno patelnia jak i grill zrobią nam danie w ten sam sposób- istnieje jednak kilka różnic. To czy kupimy patelnię czy grilla zależy od naszych preferencji i warunków jakie mamy do grillowania- chodzi oczywiście głównie o miejsce. Co więc wybrać i jakie są wady i zalety każdego z tych rozwiązań?
Patelnia grillowa – kompaktowa, a daje wiele możliwości
Posiadając w kuchni patelnię grillową każdego dnia możemy cieszyć się smakami potraw jak z grilla. Grillować na niej można wszystko- tak jak na grillu- mięsa, ryby, warzywa, sery, etc. Patelnia grillowa to świetne rozwiązanie dla kogoś, kogo ogranicza brak miejsca- świetnie sprawdzi się nawet w niedużym mieszkaniu. Zaletą patelni grillowych jest też to, iż wiele modeli wyposażonych jest w pokrywy- jak i grille. Nie dość, że przyspiesza to obróbkę cieplną grillowanego jedzenia to jeszcze zapobiega pryskaniu tłuszczu. Zaawansowane technicznie, nowoczesne patelnie posiadają odpowiednie powłoki, które umożliwiają grillowanie bez dodatku tłuszczu- to świetny sposób na grillowanie dla kogoś, kto dba o formę, ale i dla osób, które ze względów medycznych muszą ograniczać tłuste potrawy. Patelnia elektryczna idealnie zastąpić więc może zwykłą patelnię. Cenną radą jest to, iż patelnia grillowa wymaga “wygrzania”- specjaliści uważają, iż prawdziwie dobre danie z grilla można na niej przyrządzić dopiero po kilku miesiącach jej użytkowania.
Grill elektryczny – najprostsze grillowanie
Grill elektryczny to grill odpowiedni na każdą porę roku. Można go używać i w kuchni, i na tarasie czy nawet na balkonie, co jest już małą namiastką grillowania w ogrodzie. Ile modeli, tyle możliwości- wybrać możemy grilla małego, ale i dostępne są takie, na których przyrządzimy jednorazowo porcje dla 5-7 osób. Do użycia grilla elektrycznego trzeba jedynie prądu- nie potrzeba przynosić żadnego paliwa, grillowanie odbywa się bez dymu, a pyszne potrawy można przyrządzać 365 dni w roku. Dobre grille elektryczne posiadają płyty grzewcze o różnych płaszczyznach- i gładkie, i karbowane, co daje możliwość przyrządzania dań na swój własny sposób i urozmaicanie ich. Zamykana górna płyta umożliwia doskonałe rozchodzenie się temperatury i perfekcyjną obróbkę cieplną serwowanych potraw. Grillowanie na grillu elektrycznym także może być w zupełności beztłuszczowe, ponadto mięso przyrządzane na grillu jest lepsze jakościowo niż to smażone na tradycyjnej patelni. Niektórzy jako wadę grilla elektrycznego uważają brak dymu podczas grillowania- dla wielu osób jest to wyznacznikiem aromatu grillowanych potraw- takim osobom zdecydowanie poleca się grill węglowy.
Patelnia czy grill?
Patelnia będzie odpowiednia dla kogoś, kto na pierwszym miejscu podczas wybierania sprzętu bierze pod uwagę miejsce- jeśli miejsce w domu mamy bardzo ograniczone, patelnia będzie jedynym słusznym wyborem. Grill jest większy, ale i oferuje więcej funkcji. Grillowanie w obu przypadkach będzie smaczne i niskokaloryczne- a ten sposób obróbki potraw pozostaje najzdrowszym, niezależnie na czym te potrawy grillujemy.