Poczuj unikalny zapach grillowanych ośmiorniczek lub krewetek i dodaj je do sałatki, makaronu lub po prostu zjedz jako przystawkę. Na grillu gazowym Napoleon przygotujesz nie tylko soczyste steki i kiełbaski. Bez obaw możesz iść o krok dalej, by kosztować dań okraszonych dodatkiem owoców morza z grilla. Daj się zaskoczyć i zaszalej! Grill Napoleon to zupełnie nowe możliwości!
Na ruszcie grilla gazowego Napoleon przygotujesz niemal wszystkie owoce morza. Sprawdź, które z nich przypadną Ci to gustu!
Krewetki, ośmiorniczki czy też kalmary? Znajdź swój ulubiony smak owoców morza z grilla gazowego Napoleon!
Gotowanie na grillu gazowym Napoleon nie ma sobie równych. Oprócz tego, że jest on niezwykle łatwy w obsłudze, to jeszcze pozwala na przygotowanie wyjątkowo pysznych dań. Nawet jeśli jesteś wielbicielem samych ryb, warzyw lub też uwielbiasz wyłącznie mięso, stawiając na Napoleona, ogranicza Cię tylko kulinarna wyobraźnia. Najczęściej na ruszt grilla trafiają krewetki i kalmary. Jednak coraz większą popularnością cieszą się również ostrygi, kraby, homary oraz przegrzebki. Dziś poznasz trzy proste przepisy na owoce morza z grilla. No więc zaczynamy!
Przepis na owoce morza z grilla. Poznaj nasze propozycje.
Jeśli myślisz, że przygotowanie smacznych owoców morza z grilla to proces, który wymaga zarówno czasu, jak i doświadczenia to już na wstępie musimy Cię rozczarować. Przygotowywanie ryb nie jest wcale wymagające i z całą pewnością poradzą sobie z nimi fani dań z grilla w fazie początkowej. A więc do dzieła!
#1 Krewetki z grilla, czyli pierwszy pomysł na chrupiące owoce morza
Obierz krewetki z pancerzyka i umyj, i umieść na 12 godzin przez zaplanowanym grillem w marynacie z oliwy z oliwek i ulubionych przypraw. Nie jest to jednak obowiązkowy punkt. Możesz je od razu umieścić na rozgrzanym ruszcie.
Zgrillowane krewetki świetnie przełamują smak sałatki z melonem, ale możesz je również dodać do makaronu typu spaghetti ze świeżymi ziołami. Pamiętaj, że grillowanie tych owoców morza trwa dosłownie 5 minut! To idealny pomysł na szybką przekąskę 🙂
#2 Kalmary w pierścieniach z grilla — poznaj najlepszy przepis na to pyszne danie!
Oczyść owoce morza i pokrój w pierścienie. Następnie umieść je w misce z marynatą z oleju rzepkowego, soku z limonką, szczyptą cukru i sosu sojowego. Marynowanie nie powinno trwać krócej niż 60 minut, by połączone smaki miały czas połączyć się z mięsem kalmarów.
Tak przygotowane kalmary ułóż na ruszcie i delikatnie przykręć palnik z gazem. Po 4 minutach danie jest gotowe do podania. Możesz je połączyć z ulubioną sałatką wiosenną lub grillowanymi warzywami.
#3 Grillowane ośmiorniczki z marynaty
Ośmiorniczki zalicza się do tych owoców morza, które przed grillowaniem po prostu warto zamarynować. Marynata z podstawowych produktów spożywczych, takich jak sok z cytryny oraz pokrojony w plastry czosnek świetnie się w tym przypadku sprawdzi. Pozostaw je w niej na 12 godzin. Przygotowane ośmiorniczki umieść na rozgrzanym ruszcie grilla gazowego Napoleon. Pamiętaj, że czas grillowania najczęściej nie powinien przekraczać 3-4 minut. Przed podaniem oprósz je delikatnie sola oraz pieprzem ziołowym.
Podsumowanie: owoce morza z grilla, czyli wyjątkowa rozkosz podniebienia!
Pozwól sobie na odrobinę kulinarnego szaleństwa i przygotuj chrupiące owoce morza na ruszcie grilla. Dzięki temu, że takie dania nie wymagają smarowania rusztu tłuszczem, są one zdrowe, a nawet dietetyczne. Zakochaj się w aromatycznych krewetkach lub skosztuj wyśmienitych ośmiorniczek. Jeśli przypadną Ci do gustu, to możesz je wprowadzić do swojego stałego menu z grilla.
Po więcej smakowitych przepisów zapraszamy Cię na naszego bloga, a po grilla gazowego Napoleon do naszego e-sklepu. Pozwól sobie pomóc i skorzystaj z doświadczenia naszych specjalistów. Jesteśmy do Twojej dyspozycji!