ZALOGUJ SIĘ DO SWOJEGO KONTA, BY MIEĆ DOSTĘP DO RÓŻNYCH OPCJI

ZAPOMNIAŁEŚ HASŁA?

ZAPOMNIAŁEŚ LOGINU I HASŁA?

WRÓĆ, STÓJ, JUŻ PAMIĘTAM!
Masz pytania? Zadzwoń: 502 420 403 lub 512 111 199
  • ZALOGUJ
POLGRILL
  • Strona główna
  • Grille
    • Nasze marki
      • Grille Broil King
        • Seria Baron
        • Seria Imperial
        • Seria Monarch
        • Seria Regal
        • Seria Royal
        • Seria Signet
        • Seria GEM, BK, Porta Chef
        • Seria Crown
        • Seria do zabudowy
      • Grille Napoleon
        • Seria Freestyle Napoleon
        • Seria Prestige PRO Napoleon
        • Seria Prestige
        • Seria Rouge
        • Seria Rouge PRO
        • Seria Rogue PRO S
        • Seria Travel Q
        • Seria Legend
      • Grille Broil King na pellet
      • Grille Landmann
        • Seria Ardor
        • Seria Avalon
        • Seria Miton
        • Seria Triton
        • Seria Rexon
        • Seria kompaktowe
      • Grille Campingaz
    • Grille gazowe
      • Duże grille gazowe
      • Średnie grille gazowe
      • Małe grille gazowe
    • Grille elektryczne
    • Grille na pellet
    • Grille ceramiczne
      • Big Green Egg
        • Grille Big Green Egg
        • Akcesoria Big Green Egg
        • Akcesoria Big Green Egg
        • Pokrowce Big Green Egg
        • Dodatkowe wyposażenie
      • Broil King KEG Kamado
      • Big Green Egg
      • Berghoff
      • Monolith
      • Landmann
    • Grille do zabudowy
    • Grille ogrodowe
  • Akcesoria do grilla
    • Akcesoria Broil King
      • Pokrowce Broil King
      • Obsługa i czyszczenie
      • Żeliwne płyty i naczynia
      • Rękawice maty tacki spray
      • Kosze brytfanny deski pizza
      • Termometry lampki wędzarki
      • Gadżety do grillowania Broil King
      • Akcesoria Premium
    • Akcesoria Napoleon
      • Pokrowce Napoleon
      • Rożna Kosze Półki
      • Żeliwne płyty i naczynia
      • Brytfanny Stojaki Deski Pizza
      • Obsługa i czyszczenie grilla
      • Rękawice Maty Tacki
      • Termometry lampki wędzarki
      • Gadżety do grillowania Napoleon
      • Akcesoria PRO
    • Acesoria do grilla GrillPro
    • Akcesoria Landmann
      • Akcesoria
      • Pokrowce do grilla Landmann
    • Akcesoria KEG
    • Akcesoria Big Green Egg
      • Dodatkowe wyposażenie
      • Akcesoria Big Green Egg
    • Części zamienne do grilla
    • Termometry
  • Wędzarnie domowe
    • Wędzarnie domowe
      • Bradley Smoker
      • Borniak
      • Muurikka
      • Helia Smoker
      • Broil King
      • Landmann
    • Akcesoria do wędzenia
      • Akcesoria do wędzenia Bradley
      • Akcesoria do wędzenia Borniak
      • Akcesoria do wędzenia Broil King
      • Akcesoria do wędzenia Lanmann
  • Parasole grzewcze
  • O grillach
    • Wszystko o grillach
    • Przepisy na grilla
    • Przepisy na wędzarnie
  • Kontakt
  • MÓJ KOSZYK
    Nie ma tu nic. Może dodasz jakiś produkt?
dobregrille-wedzarnie-domowe-borniak6-polrill
niedziela, 13 grudnia 2020 / Opublikowane w Przepisy na wędzarnie, Wszystko o grillach

Jak przygotować Świąteczne Wędzenie?

Jak przygotować Świąteczne Wędzenie?

Od świąt Bożego Narodzenia dzieli nas już tylko 10 dni. Jeśli więc chcemy, aby na naszym świątecznym stole gościły dobre, pachnące i świeże wędliny musimy się pospieszyć.

Każdy z nas, jest w stanie przygotować mięso do wędzenia domowym sposobem, które będzie pozbawione konserwantów i ulepszaczy dodawanych zwykle przez producentów wędlin. Przygotowywane przez nas domowym sposobem mięsa będą z pewnością bardziej aromatyczne, zachwycą barwą i konsystencją, a odpowiednio uwędzone mogą być przechowywane przez długie tygodnie.

Na początku musimy zakupione mięso (szynki, schaby, boczki itp.) oczyścić z żyłek, kawałków tłuszczu i przebarwień krwistych. Następnie musimy je dobrze umyć i wysuszyć. Następnym krokiem będzie peklowanie, czyli naturalne konserwowanie mięsa, które odbywa się w specjalnie przygotowanej zalewie .

Przygotowanie zalewy

Do 10 l wody wkładamy kolejno, 20 ziaren ziela angielskiego, 20 ziaren pieprzu czarnego, 20 ziaren kolendry, 20 ziaren jałowca, 10 dużych liści laurowych oraz łyżkę rozmarynu. Tak przygotowaną wodę z przyprawami zagotowujemy i utrzymujemy na lekkim gazie, nie dopuszczając do wrzenia przez około 10 minut. Następnie lekko ją studzimy i dosypujemy ok.20 gram saletry, dzięki której mięsu utrzyma swój naturalny kolor. Ostatnią czynnością będzie dodanie ok 1 kg. soli, którą wsypujemy do zalewy do momentu, aż włożone do cieczy surowe jajko znajdzie się mniej więcej w połowie naczynia, w którym przygotowujemy zalewę. Najlepsze do tego są naczynia kamionkowe lub szklane, nieco gorsze emaliowane czy plastikowe, ale na pewno nie używajcie naczyń stalowych.

Tak przygotowaną zalewę studzimy do temperatury pokojowej, a następnie umieszczamy w niej przygotowane wcześniej kawałki mięsa. Zalewa powinna całkowicie przykrywać ułożone w niej kawałki mięsa, ale nie powinny one w niej pływać. Należy pamiętać również, aby kawałki zanurzonych mięs nie wystawały ponad zalewę. W tym celu najlepiej przykryć mięso talerzem i przycisnąć odważnikiem lub słoikiem z wodą, dzięki temu pozbędziemy się również powietrza znajdującego się między kawałkami mięs.

Mięso w zalewie trzymamy 7-10 dni, w temperaturze od 4-80C. Po ok.3 dniach przekładamy wszystkie kawałki mięsa na drugą stronę, aby płyn peklujący dotarł do wszystkich zakamarków mięsa. Po tym okresie wyjmujemy mięso z zalewy, osuszamy i umieszczamy w siatkach lub obwiązujemy sznurkiem, zawieszamy na hakach i przez kilka godzin suszymy.

 

Jaką wędzarnię kupić ?

rodzina-wędzarnie-bradley-smoker-polgrill-warszawa

Następnym krokiem jest już wędzenie. Czas wędzenia dobieramy w zależności od wędzarni, jaką posiadamy oraz od sposobu wędzenia. Krócej wędzimy w wysokich temperaturach (tzw. wędzenie gorące), dłużej, gdy wędzimy w zimnym dymie. W każdym jednak przypadku musimy poświęcić na to od kilku do kilkunastu godzin.

 

wędzarnie-borniak-polgrill-dealer-warszawa

Sam proces wędzenia i jego skuteczność zależy od wędzarni, w jakiej zamierzamy wędzić. My rekomendujemy dwóch producentów wędzarni przodujących na Polskim rynku. Są to kanadyjskie wędzarnie firmy Bradley Smoker oraz cieszące się bardzo dużą popularnością wędzarnie polskiego producenta, firmy Borniak. Obie renomowane firmy proponują klika modeli automatycznych wędzarni. Różnią się one wielkością komory wędzenia i sposobem produkcji dymu. W przypadku wędzarni Bradley dym produkują spalające się na grzałce krążki brykietów, które są sprowadzane z Kanady. Borniak wykorzystuje zrębki wędzarnicze, które spiralny podajnik przesuwa na grzałkę, gdzie produkują czysty wędzarniczy dym. Technologia jest podobna jednak cena kanadyjskich krążków podnosi koszty wędzenia.

Zapraszamy do odwiedzenia naszego stacjonarnego sklepu oraz sklepu on-line gdzie możecie zapoznać się z ofertą i dokonać zakupu wszystkich modeli wędzarni domowych.

Borniak-wędzarnie-elektryczne-polgrill-sklep-warszawa

 

 

Tagi: domowe wędzarnie, elektryczne wędzarnie, skuteczne wędzarnie, wędzarnia borniak, wędzarnie bradley, wędzarnie domowe

Co możesz przeczytać jeszcze

Royal 320 - PolGrill
Grille Broil King – Seria Royal = królewski
napoloen_p500_grey_w_ogrodzie_polgrill-dealer
Jak wybrać odpowiedni grill gazowy marki Napoleon?
Grill Gazowy Gem Broil King - PolGrill
Grill gazowy Gem mniejszy lecz równie wydajny

Najczęściej czytane

  • Polgrill-ODK105-BIG32PMK-1-PL-Phantom-kuchnia-ogrodowa-napoleon1

    Grille Napoleon Oasis Compact – kompletna kuchnia ogrodowa do użytku od zaraz

  • napoleon-prestige-pro-500-lifestyle-polgrill-dealer1

    Grilluj z głową. Bezpośrednia vs. pośrednia metoda grillowania

  • Polgrill_grill_elektryczny_Napoleon_Rogue_EQ_REQ365MK_polgrill

    Grille Elektryczne Napoleon Electric na balkon i do ogrodu

  • Polgrill-grill-crown-pellet-500-pellet-broil-king-life

    Grille Broil King pellet. Gdy grillowanie pachnie drewnem?

  • Polgrill-grill-regal-Q590-685283PL-Rotis-Chicken-jpg

    Grille gazowe Broil King 2025: Technologia, styl i ekologia w ogniu króla

  • Grille Broil King – Wybierz Serię Odpowiednią dla Siebie

  • grill-gazowy-rogue-425SB-napoleon-polgrill

    Grille gazowe Napoleon i Broil King do 4 tys. zł – idealny wybór na sezon grillowy!

logo polgrill.pl

Więcej na polgrill.pl

  • Ogólne warunki sprzedaży
  • Polityka prywatności
  • Moje konto
  • Nasze dane
  • Nasze stoiska
  • Kontakt
Kontakt telefoniczny:
  • 502 420 403
  • 512 111 199
  • 797 648 684
Email: biuro@polgrill.pl
Godziny otwarcia:
pon. pt.: 09:00 – 17:00
sob.: 10:00 – 15:00
ndz: Nieczynne
Adres sklepu i serwisu PolGrill:
PolGrill - Grille gazowe, elektryczne, wędzarnie
ul.Wschodnia 18, 05-500 Chyliczki k/Piaseczna
  • DOŁĄCZ DO NAS!
POLGRILL

© 2015 - 2025 PolGrill™. Wszelkie prawa zastrzeżone. Realizacja 3WCREATOR
Kopiowanie treści (w tym zdjęć) bez pisemnego zezwolenia zabronione.

GÓRA