ZALOGUJ SIĘ NA SWOJE KONTO

UTWÓRZ KONTO ZAPOMNIAŁEŚ HASŁA?

ZAPOMNIAŁEŚ LOGINU I HASŁA?

JUŻ PAMIĘTAM HASŁO

UTWÓRZ KONTO

MASZ JUŻ U NAS KONTO?
Masz pytania? Zadzwoń: 502 420 403 lub 512 922 386
  • ZALOGUJ

POLGRILL

  • Strona główna
  • Grille
    • Nasze marki
      • Grille Broil King
        • Seria Baron
        • Seria Imperial
        • Seria Monarch
        • Seria Regal
        • Seria Royal
        • Seria Signet, Sovereign
        • Seria GEM, BK, Porta Chef
        • Seria Crown
        • Seria do zabudowy
      • Grille Napoleon
        • Seria Freestyle
        • Seria Prestige PRO
        • Seria Prestige
        • Seria Rouge
        • Seria Rouge XT
        • Seria Rouge SE
        • Seria Travel Q
        • Seria Legend
      • Grille Broil King na pellet
      • Grille Landmann
        • Seria Ardor
        • Seria Avalon
        • Seria Miton
        • Seria Triton
        • Seria Rexon
        • Seria kompaktowe
      • Grille Campingaz
    • Grille gazowe
      • Duże grille gazowe
      • Średnie grille gazowe
      • Małe grille gazowe
    • Grille elektryczne
    • Grille na pellet
    • Grille ceramiczne
      • Broil King KEG Kamado
      • Big Green Egg
      • Berghoff
      • Monolith
      • Landmann
    • Grille do zabudowy
    • Grille ogrodowe
  • Akcesoria do grilla
    • Akcesoria Broil King
      • Akcesoria Premium
      • Pokrowce do grilla Broil King
    • Akcesoria Napoleon
      • Akcesoria PRO
      • Pokrowce do grilla Napoleon
    • Acesoria do grilla GrillPro
    • Akcesoria Landmann
      • Akcesoria
      • Pokrowce do grilla Landmann
    • Akcesoria KEG
    • Akcesoria Big Green Egg
      • Dodatkowe wyposażenie
      • Akcesoria Big Green Egg
    • Części zamienne do grilla
    • Termometry
  • Wędzarnie domowe
    • Wędzarnie domowe
      • Bradley Smoker
      • Borniak
      • Muurikka
      • Helia Smoker
      • Broil King
      • Landmann
    • Akcesoria do wędzenia
      • Akcesoria do wędzenia Bradley
      • Akcesoria do wędzenia Borniak
      • Akcesoria do wędzenia Broil King
      • Akcesoria do wędzenia Lanmann
  • Parasole grzewcze
  • O grillach
    • Wszystko o grillach
    • Przepisy na grilla
    • Przepisy na wędzarnie
  • Kontakt
  • KOSZYK
    Nie ma tu nic. Może dodasz jakiś produkt?
sklep z wędzarniami i grillami polgrill
niedziela, 13 grudnia 2020 / Opublikowano w Przepisy na wędzarnie, Wszystko o grillach

Jak przygotować Świąteczne Wędzenie?

Jak przygotować Świąteczne Wędzenie?

Od świąt Bożego Narodzenia dzieli nas już tylko 10 dni. Jeśli więc chcemy, aby na naszym świątecznym stole gościły dobre, pachnące i świeże wędliny musimy się pospieszyć.

Każdy z nas, jest w stanie przygotować mięso do wędzenia domowym sposobem, które będzie pozbawione konserwantów i ulepszaczy dodawanych zwykle przez producentów wędlin. Przygotowywane przez nas domowym sposobem mięsa będą z pewnością bardziej aromatyczne, zachwycą barwą i konsystencją, a odpowiednio uwędzone mogą być przechowywane przez długie tygodnie.

Na początku musimy zakupione mięso (szynki, schaby, boczki itp.) oczyścić z żyłek, kawałków tłuszczu i przebarwień krwistych. Następnie musimy je dobrze umyć i wysuszyć. Następnym krokiem będzie peklowanie, czyli naturalne konserwowanie mięsa, które odbywa się w specjalnie przygotowanej zalewie .

Przygotowanie zalewy

Do 10 l wody wkładamy kolejno, 20 ziaren ziela angielskiego, 20 ziaren pieprzu czarnego, 20 ziaren kolendry, 20 ziaren jałowca, 10 dużych liści laurowych oraz łyżkę rozmarynu. Tak przygotowaną wodę z przyprawami zagotowujemy i utrzymujemy na lekkim gazie, nie dopuszczając do wrzenia przez około 10 minut. Następnie lekko ją studzimy i dosypujemy ok.20 gram saletry, dzięki której mięsu utrzyma swój naturalny kolor. Ostatnią czynnością będzie dodanie ok 1 kg. soli, którą wsypujemy do zalewy do momentu, aż włożone do cieczy surowe jajko znajdzie się mniej więcej w połowie naczynia, w którym przygotowujemy zalewę. Najlepsze do tego są naczynia kamionkowe lub szklane, nieco gorsze emaliowane czy plastikowe, ale na pewno nie używajcie naczyń stalowych.

Tak przygotowaną zalewę studzimy do temperatury pokojowej, a następnie umieszczamy w niej przygotowane wcześniej kawałki mięsa. Zalewa powinna całkowicie przykrywać ułożone w niej kawałki mięsa, ale nie powinny one w niej pływać. Należy pamiętać również, aby kawałki zanurzonych mięs nie wystawały ponad zalewę. W tym celu najlepiej przykryć mięso talerzem i przycisnąć odważnikiem lub słoikiem z wodą, dzięki temu pozbędziemy się również powietrza znajdującego się między kawałkami mięs.

Mięso w zalewie trzymamy 7-10 dni, w temperaturze od 4-80C. Po ok.3 dniach przekładamy wszystkie kawałki mięsa na drugą stronę, aby płyn peklujący dotarł do wszystkich zakamarków mięsa. Po tym okresie wyjmujemy mięso z zalewy, osuszamy i umieszczamy w siatkach lub obwiązujemy sznurkiem, zawieszamy na hakach i przez kilka godzin suszymy.

 

Jaką wędzarnię kupić ?

rodzina-wędzarnie-bradley-smoker-polgrill-warszawa

Następnym krokiem jest już wędzenie. Czas wędzenia dobieramy w zależności od wędzarni, jaką posiadamy oraz od sposobu wędzenia. Krócej wędzimy w wysokich temperaturach (tzw. wędzenie gorące), dłużej, gdy wędzimy w zimnym dymie. W każdym jednak przypadku musimy poświęcić na to od kilku do kilkunastu godzin.

 

wędzarnie-borniak-polgrill-dealer-warszawa

Sam proces wędzenia i jego skuteczność zależy od wędzarni, w jakiej zamierzamy wędzić. My rekomendujemy dwóch producentów wędzarni przodujących na Polskim rynku. Są to kanadyjskie wędzarnie firmy Bradley Smoker oraz cieszące się bardzo dużą popularnością wędzarnie polskiego producenta, firmy Borniak. Obie renomowane firmy proponują klika modeli automatycznych wędzarni. Różnią się one wielkością komory wędzenia i sposobem produkcji dymu. W przypadku wędzarni Bradley dym produkują spalające się na grzałce krążki brykietów, które są sprowadzane z Kanady. Borniak wykorzystuje zrębki wędzarnicze, które spiralny podajnik przesuwa na grzałkę, gdzie produkują czysty wędzarniczy dym. Technologia jest podobna jednak cena kanadyjskich krążków podnosi koszty wędzenia.

Zapraszamy do odwiedzenia naszego stacjonarnego sklepu oraz sklepu on-line gdzie możecie zapoznać się z ofertą i dokonać zakupu wszystkich modeli wędzarni domowych.

Borniak-wędzarnie-elektryczne-polgrill-sklep-warszawa

 

 

Tagi: domowe wędzarnie, elektryczne wędzarnie, skuteczne wędzarnie, wędzarnia borniak, wędzarnie bradley, wędzarnie domowe

Co możesz przeczytać jeszcze

Grill Gazowy Broil King Monarch 320 - PolGrill
Grill Monarch 320 następcą Crowna
Wędzarnie domowe
Grille gazowe Broil King w Warszawie

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Najczęściej czytane

  • Polgrill-997883PL-grill-gazowy-imperial-s690

    Czym zachwyci Cię grill gazowy Broil King Imperial na gaz ziemny

  • Polgrill-grille-gazowe-broilking-do-restauracji-i-hotelu

    Grill gazowy Broil King do restauracji – na co zwrócić uwagę?

  • Polgrill-BigGreenEgg-ceramiczne-grille-warszawa

    Akcesoria do grilla Big Green Egg, które warto mieć

  • Polgrill-Freestyle_F425-SB_grillowaniena-tarasie

    Grille Napoleon Freestyle i Legend gazowe bliźniaki

  • Polgrill-Crown_410_rodzina_przy_grillu_broilking

    Grill Broil King kontra tanie grille gazowe. Poznaj kluczowe różnice!

  • Polgrill-PRO285X-BK-Lifestyle-w-ogrodzie

    Grill Napoleon TravelQ – zalety lekkiego grilla mobilnego

  • dobregrille-wedzarnie-domowe-borniak2-polgrill

    Wędzarnie Borniak – ekologiczne dania bez sztucznych barwników i konserwantów

logo polgrill.pl

Więcej na polgrill.pl

  • Ogólne warunki sprzedaży
  • Polityka prywatności
  • Moje konto
  • Nasze dane
  • Nasze stoiska
  • Kontakt
Kontakt telefoniczny:
  • 502 420 403
  • 512 922 386
  • 797 648 684
Email: biuro@polgrill.pl
Godziny otwarcia:
pon. pt.: 09:00 – 17:00
sob.: 10:00 – 15:00
ndz: Nieczynne
Adres sklepu i serwisu PolGrill:
PolGrill - Grille gazowe, elektryczne, wędzarnie
ul.Wschodnia 18, 05-500 Chyliczki k/Piaseczna

Najczęściej czytane

  • Polgrill-997883PL-grill-gazowy-imperial-s690

    Czym zachwyci Cię grill gazowy Broil King Imperial na gaz ziemny

    Zdecyduj się na nowoczesne urządzenie do gotowa...
  • Polgrill-grille-gazowe-broilking-do-restauracji-i-hotelu

    Grill gazowy Broil King do restauracji – na co zwrócić uwagę?

    Szukasz nowoczesnych rozwiązań, by ulepszyć swo...
  • Polgrill-BigGreenEgg-ceramiczne-grille-warszawa

    Akcesoria do grilla Big Green Egg, które warto mieć

    Poznaj unikalny świat kulinarny z grillem Big G...
  • DOŁĄCZ DO NAS!
POLGRILL

© 2015 - 2023 PolGrill™. Wszelkie prawa zastrzeżone. Realizacja 3WCREATOR
Kopiowanie treści (w tym zdjęć) bez pisemnego zezwolenia zabronione.

GÓRA