Absolutną nowością na Polskim rynku jest domowa grillo wędzarnia firmy Green Mountain Grills. Jej atrakcyjność w głównej mierze polega na zastosowaniu ekologicznego paliwa, którym jest Pellet.
Grillo wędzarnia Green Mountain Grills model Daniel Bone, to najbardziej popularne urządzenie z tej serii. Wyposażona jest w pojemnik mieszczący kilka kilogramów pelletu, który następnie automatycznym podajnikiem jest transportowany do zbiornika gdzie następuje jego spalanie. W zbiorniku znajduje się grzałka o mocy, 240 W, której zadaniem jest rozpalenie pelletu. Pomaga jej w tym elektryczny wentylator umieszczony, poniżej, który rozdmuchuje zapalający się granulat.
W podajniku zainstalowany jest elektroniczny cyfrowy sterownik, na którym ustawiamy żądaną temperaturę wędzenia lub grillowania. Gdy podwyższamy wartość temperatury, podajnik automatycznie zwiększa ilość pelletu podawaną do spalania i temperatura wewnątrz rośnie. Zmniejszając wartość temperatury podajnik zwalnia, a temperatura maleje.
W panelu znajduje się sonda, której końcowy szpikulec wkładamy do wędzonego produktu, a na czytniku panelu odczytujemy wartość temperatury osiąganą w jego wnętrzu. W każdej chwili sprawujemy kontrolę nad procesami wędzenia i grillowania, tak istotną dla końcowego efektu.
Grillo – wędzarnia GMG Daniel Boone posiada stalowy ruszt o wymiarach 68 x 41 cm, na którym układamy przygotowane potrawy. Pod rusztem znajduje się osłona aromatyzująca, na którą spływają powstające zarówno w procesie wędzenia jak i grillowania soki i tłuszcze z potraw. Część z nich zamienia się w parę aromatyzującą potrawy na rusztach, natomiast nadmiar tłuszczu specjalnym lejkiem jest odprowadzany na zewnątrz piekarnika i gromadzony w aluminiowej podwieszanej puszce.
Grill wędzarnia Green Mountain Grills Daniel Boone zamykana jest stalową pokrywą, dzięki czemu wędzone lub grillowane przysmaki przygotowywane są w zamkniętej komorze w termo obiegu, a specjalny komin odprowadza nadmiar dymu na zewnątrz. GMG Daniel Boone wyposażony został w składana półkę- blat z uchwytami na niezbędne akcesoria, oraz cztery koła. Dwa duże gumowe i dwa mniejsze z blokadami ruchu. Dodatkowym udogodnieniem jest sygnał dźwiękowy informujący nas o małej ilości pelletu w komorze podajnika wzywając do jej uzupełnienia.
Wszystkie ustawienia w panelu sterowania możemy wykonać ręcznie lub przy pomocy pilota zdalnego sterowania, dostępnego za dodatkową opłatą.
Parametry techniczne Green Mountain Grills Daniel Boone.:
- Wymiary 129 x 142 x 61 cm (wys./szer./głęb.)
- Powierzchnia robocza: 2788 cm2
- Sonda mięsa wskazująca temperaturę wewnątrz.
- Opuszczana półka boczna
- Zbiornik na tłuszcz
- Waga ok.60 kg.