Jak trudno jest zachować wstrzemięźliwość w jedzeniu i zgrabną sylwetkę, mając do czynienia ze smakowitymi dziełami sztuki kulinarnej? Najlepiej wiedzą o tym szefowie kuchni. Ci mądrzy wiedza jednak, jak pozostać szczupłymi. Teraz dzielą się z nami tajnikami swoich diet. Smakosze i łakomczuchy – to trzeba wiedzieć!
Po uszy tkwią w świecie smakowitych potraw i kuszących zapachów, a jednak są w stanie zachować talię osy. Jak oni to robią? „Mądrzy szefowie kuchni pozostają szczupli” – taki tytuł nosi publikacja, która zdradza sekrety dbania o szczupłą sylwetkę kucharskich mistrzów. Napisane przez Allison Adato, redaktorkę magazynu People, kompendium dietetycznych porad, o którym wspomina dziennik Daily Mail, może okazać się lektura idealną dla smakoszy i łakomczuchów. Odpowiednia kompozycja składników, pór i rozmiarów poszczególnych posiłków, styl życia, aktywność fizyczna a nawet – emocjonalne podejście do jedzenia – wszystko wydaje się mieć znaczenie.
Śniadanie to podstawa? Tak, ale…
Mądre jedzenie wyklucza rezygnację ze śniadań. Owszem, ale nie znaczy to, że pierwszy posiłek dnia musi być obfity po granice możliwości. Tak uważa Naomi Pomeroy, właścicielka restauracji Beast Portland. Pomeroy wybiera lekkie pierwsze śniadanie: pszennego tosta popijanego herbatą. Według książki wielu szefów kuchni wybiera na śniadanie przekąski zamiast „regularnych” dań.
Czasem, dla zdrowia, warto zrezygnować z utartych tradycji żywieniowych. Jajecznica na śniadanie? Zamiast niej można udusić świeży szpinak. Warzywa konsumowane na śniadanie to często wśród szefów kuchni spotykany zwyczaj – przekonuje autorka książki.
Dziel, by jeść mniej, ale jedz dobrze
Naomi Pomeroy ma zwyczaj dzielenia konsumowanej potrawy. Część zabiera do domu, ma wtedy pewność, że uniknie przejedzenia.
Małe porcje są bowiem ważne, równie ważna jest jednak jakość spożywanych pokarmów. „Składniki dobrej jakości i umiar” – taki sekret zdrowej i skutecznej diety zdradza Eric Ripert, szef kuchni i współwłaściciel nowojorskiej restauracji Le Bernardin.
Jedna ze słynnych wyroczni zdrowego żywienia, Cat Cora, podkreśla konieczność zamiany tuczących potraw na potrawy lekkie i zdrowe – grilowane ryby, kurczak i warzywa.
Nie obwiniaj się! Jedz, co kochasz, kochaj, co jesz
Dotychczas wymieniane rady to, w dużej części, tajemnice poliszynela. Co innego… emocjonalne nastawienie do jedzenia. Według szefów kuchni to również ważny element skutecznej diety. Wiele przepytanych przez autorkę mistrzów kucharskich podkreślało: ludzie nie powinni czuć się winni z powodu tego, co zjedli, szczególnie, jeśli jedzą to, co naprawdę jeść kochają.
Źródło: dziennik.pl