Smaczna krucha karkówka, chrupiące szaszłyki, wyśmienita ryba i wiele innych smakołyków czyli czas na ulubiony letni sport Polaków, czyli grillowanie, czas zacząć!
Tym bardziej, że pogoda mocno zachęca do tego, żeby z piwnicy wyciągnąć grilla i przygotować go do sezonu. Jeśli nie mamy grilla pod ręką, zawsze możemy sprawić go sobie np. na sklep.polgrill.pl. Wcześniej jednak musimy sprawdzić, czy w wybranym miejscu możemy biesiadować, by zamiast smaku potrawy nie został nam niesmak po mandacie.
Przed wybraniem miejsca na urządzenie grilla najlepiej dowiedzieć się, czy na pewno można tam grillować. W innym przypadku może zakończyć się wizytą straży miejskiej, której obowiązkiem pilnowania, by nie rozpalać ognia, w miejscach do tego nieprzeznaczonych. Co nam grozi? Otóż za używanie otwartego ognia w miejscach niedozwolonych grozi mandat nawet do 500 zł.
W większości dużych miast w Polsce na pewno nie można grillować w parkach. Tam straż miejska z pewnością będzie upominała i karała mandatami. Najlepiej uprzednio sprawdzić czy regulamin wybranego miejsca pozwala na rozpalenie ognia np. przepisy naszej spółdzielni mieszkaniowej zezwalają na urządzenie sobie grilla, na balkonie czy podwórku.
W każdym mieście są specjalnie wyznaczone miejsca, gdzie można legalnie i bez przeszkód rozpalić grilla czy ognisko i nie ponieść z tego tytułu konsekwencji. Warszawiacy najczęściej wybierają brzeg Wisły. Nad rzeką nie ma koszy, bo kiedy były zamontowane, następnego dnia pływały w rzece. Pamiętajmy więc aby posprzątać po sobie i wywieźć śmieci do kosza w najbliższej okolicy.
Życzymy Państwu udanego sezonu grillowego.