Wiele firm produkujących grille gazowe umieszcza na ich półkach dodatkowe palniki gazowe imitujące domowe kuchenki gazowe, jakie znajdziemy w każdej domowej kuchni. Podobnie robi to Broil King kanadyjski producent markowych grillów gazowych. Prześledźmy funkcje i zalety kuchenki bocznej w grillach. Na pólkach bocznych tego producenta znajdziemy kuchenki o różnej wielkości, mocy i budowie. To wyposażenie jest określane w nazwie modeli symbolami 340, 390, 440, 490, 590 i 690. Jeżeli grill gazowy Broil King ma obok oznaczenia modelu, któreś z tych oznaczeń możecie być pewni, że jest on wyposażony w kuchenkę boczną. Dzięki takiemu wyposażeniu poszerzamy możliwości naszego grilla gazowego i możemy wykorzystać go również do dodatkowych zadań kulinarnych.
Jakie funkcje zlecimy kuchence bocznej w grillu Broil King ?
Główną funkcją będzie przygotowanie sosów do grillowanych na rusztach mięs i warzyw. W specjalnych przygotowanych do tego rondelkach i sosjerkach przygotujemy sosy w odpowiednich temperaturach, by namaścić nimi grillowane na rusztach potrawy. Naczynia te są często wyposażone w pędzelki silikonowe, by nimi położyć glazurę na grillowanym mięsie. Palnik bocznej kuchenki to także idealne miejsce na żeliwne naczynia, patelnie, garnki i woki. Dzięki temu przygotujemy tu różnego rodzaju zupy, chińskie potrawy regionalne, japoński ramen, czy warzywa i mule.
Płyta żeliwna na ruszt kuchenki bocznej
Budowa rusztów nad palnikami bocznych kuchenek w grillach Broil King Monarch, Signet, Baron, Regal i Imperial przystosowana jest do zastosowania bocznej dwustronnej płyty żeliwnej nad palnik. Gruba i solidna płyta żeliwna bardzo szybko się nagrzewa i doskonale kumuluje ciepło. Nawet po wyłączeniu grilla pozostawione na płycie potrawy jeszcze przez długi czas będą ciepłe dzięki skumulowanej w niej temperaturze. Płyta jest jednym z najczęściej stosowanych akcesoriów do grilli gazowych Broil King. Możemy ją umieścić nad bocznym palnikiem i grillować na niej jak na żeliwnej patelni. Jest po jednej stronie gładka, a po drugiej karbowana, dzięki czemu możemy uzyskać na potrawach charakterystyczne nacięcia. Doskonała do owoców morza, warzyw, oraz mniejszych kawałków mięsa. Przygotujemy na niej również smaczne mięsne burgery, ale także krążki papryki ze smażonymi jajami i cebulką.
Kawa czy herbata, a może grzaniec ?
Nie zapominajmy o podstawowych możliwościach kuchenek bocznych. Tu możemy również zagotować w czajniku wodę na kawę czy herbatę lub zagrzać winnego grzańca, gdy zewnętrzne temperatury nie są jeszcze za wysokie. Ta funkcja jest szczególnie korzystna w przypadku kiedy grillowanie odbywa się w części ogrodu oddalonej od domu. Nie musimy bowiem korzystać z domowej kuchni, by wykorzystać jej podstawowe funkcje w grillu.
Indukcja, a brak prądu
Czasami zdarza się podczas alertów pogodowych, przy bardzo wietrznej pogodzie występują odcięcia energii elektrycznej dostarczanej do domu. Bywa, że braki w dostawie energii trwają cały dzień, a nierzadko nawet dłużej. Jeśli nie posiadamy agregatu prądotwórczego, jesteśmy odcięci od wszystkich domowych urządzeń elektrycznych. Wówczas gdy na wyposażeniu kuchni znajduje się płyta indukcyjna, gospodarze mają problem z przygotowaniem posiłków. Wtedy z pomocą przychodzi grill gazowy Broil King i kuchenka na jego wyposażeniu.
W wielu domach kuchnie łączą się otwartymi przestrzeniami z jadalnią i salonem. W takich przypadkach przygotowywane potrawy szczególnie rybne potrafią wypełnić te przestrzenie nieciekawym i uciążliwym zapachem. Wtedy właśnie kuchenka boczna w grillu Broil King sprawdzi się idealnie, a zapachy smażonej potrawy pozostaną na zewnątrz.
Palnik podczerwieni w grillach Broil King
W grillach Broil King możemy wymiennie w miejscu bocznego palnika zamontować palnik wysokich temperatur. Taki palnik zwany infraredem możemy zamontować w grillach Broil King Signet 340, 390, Baron 440, 490, S490, 590, S590, Regal 490, Regal 590 oraz Imperial 490, 590 i 690. Głównym elementem palnika infraredowego jest ceramiczna płyta. W płycie palnika znajdują się setki niewielkich otworów nazwanych portami ceramicznymi. To do nich jest kierowany gaz z butli gazowej lub domowej instalacji gazowej. Niewielkie średnice otworów sprawiają, że wtłaczany gaz jest rozdrabniany na drobne cząstki. Wydobywające się pod ciśnieniem paliwo gazowe zamienia się w płomień. Dzięki temu gaz spala się skutecznie bez ubytków i strat, tworząc na powierzchni ceramiki setki płomieni. To sprawia, że ceramika rozgrzewa się do czerwoności, generując podczerwień. Tak działający palnik jest w stanie wygenerować na całej swojej powierzchni temperaturę sięgającą nawet 900°C. Przygotowując na takim palniku steki czy inne potrawy powinniśmy cały czas kontrolować proces pieczenia, by nie spalić potrawy.