Wybór wielkości grilla gazowego determinuje w pierwszej kolejności miejsce, w jakim zamierzamy go umieścić. Bardzo ważnym czynnikiem jest również wyposażenie, jakie preferujemy, by zawsze grillować na najwyższym poziomie. Wreszcie czynnik trzeci w wielu przypadkach najważniejszy to wysokość budżetu, jaki przeznaczamy na jego zakup. Dlatego łatwiej wybrać markę grilla, gdy jej oferta jest szeroka i dostosowana do praktycznie każdego klienta. Tu prym wiedzie kanadyjska firma Broil King produkująca grille gazowe w Kanadzie i USA. To aktualnie na rynku polskim jedyny producent, który skoncentrował produkcję w Ameryce Północnej. Ma to ogromne znaczenie dla użytkowników tych grilli, ponieważ warunki klimatyczne tego rejonu są bardzo różnorodne, a grille są przystosowane do pracy w każdych, nawet bardzo ekstremalnych temperaturach występujących na tym obszarze.
Dlaczego wybór wielkości grilla jest ważny ?
Przyjmując zaproszonych gości, chcielibyśmy zapewne, aby serwowane przez nas potrawy z grilla były dostępne dla wszystkich w tym samym czasie. Dlatego ważne jest, aby określić ilu gości, najczęściej możemy się spodziewać na grillowej uczcie. Z doświadczenia wiemy, że nie ma za dużych grilli. Im większe urządzenie, tym lepiej przygotujemy się do grillowania, a nasze menu będzie mogło być bardzo różnorodne. Pamiętajmy, że jeśli nawet posiadamy duży grill, możemy w przypadku gdy jesteśmy w mniejszym gronie grillować jednie na wybranych palnikach. Wówczas nie musimy wykorzystywać wszystkich palników i zadowolić się jedynie tymi, które wystarczą do ugrillowania mniejszych ilości pożywienia.
Duży grill to dużo możliwości.
Firma Broil King ma w swojej ofercie bardzo dużo ciekawych akcesoriów do grillowania, które urozmaicają różnorodność przygotowywanych potraw. Najważniejszymi i najczęściej używanymi przez grill masterów są żeliwne płyty i żeliwne woki. To podstawowe akcesoria, które sprawdzają się szczególnie w dużych grillach gazowych. Im grill jest większy, tym większą ilością akcesoriów możemy się wspomagać. W kolejce do wykorzystania czekają bardzo wygodne w użyciu kosze, stalowe brytfanny, wieszaki i stojaki na różnorodne potrawy. Niestety mały grill nie zagwarantuje możliwości użycia ich wszystkich, ponieważ zajmują one zbyt dużo miejsca i nie zmieszczą się w grillu. Bardzo ciekawym i często wykorzystywanym przez naszych klientów jest rożno. W mniejszych grillach gazowych Broil King Monarch 390 wyposażonych w rożno zmieścimy jednego kurczaka. Większe grille gazowe Broil King, do których należą Sovereign Xl, Baron 590, Regal S 590 czy modele serii Imperial są w stanie zmieścić na rożnie dwa, a nawet trzy kurczaki lub duże kawałki mięs, które przygotujemy grillując na opiekającym je specjalnym palniku.
Dla wtajemniczonych Pizza z grilla
Nie wszyscy wiedzą, że w grillach gazowych Broil King przygotujemy doskonałą pizzę, upieczemy chleb, ciasteczka czy podpłomyki. Wszystko przygotujemy na dedykowanych do tego zestawach wyposażonych w kamień z szamotu. Resztę gwarantują wysokie temperatury osiągane w grillach Broil King. W mniejszych grillach możemy wykorzystać do tego kamień o średnicy 33 cm. Większe grille bez problemu rozgrzeją duży kamień o średnicy 38 cm. W wysokich temperaturach, jakie osiągają duże grille gazowe Broil King, przygotujemy pizzę w zaledwie 5-6 minut. W 350°C słynną pizzę Neapolitanę przygotujemy błyskawicznie i bez problemu, a wszystkie jej składniki wtopią się w ciasto, osiągając idealny doskonały smak jak z najlepszej włoskiej pizzerii. Duże grille gazowe mieszczą na rusztach nawet dwa kamienie, na których przygotujemy dwie pizze o różnych smakach jednocześnie.