Grillowanie to nowa forma przygotowywania posiłków na świeżym powietrzu jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnych dań, spożywanych przy stole w domu. To też znakomita okazja, do delektowania się kiełbaskami i mięsem, wypoczynku w gronie rodziny i przyjaciół. Tradycja grillowania przywędrowała do nas zza oceanu i na dobre zadomowiła się w polskiej kulturze, stając się jedną z ulubionych form weekendowego spędzania czasu Polaków. Grilla można urządzić dosłownie wszędzie, a jedzenie z niego smakuje znakomicie, nic więc dziwnego, że biesiady pod gołym niebem zyskały sobie szerokie grono wielbicieli.
Wiosna to czas, kiedy ogrody, tarasy i działki powracają do życia po długiej zimie. Wiosenna beztroska i świeże powietrze pobudzają apetyt oraz sprzyjają czerpaniu radości z jedzenia. Przepisów na dania z rusztu jest wiele: począwszy od kiełbasek i kaszanek poprzez różnego rodzaju mięsa, przyrządzane na rozmaite sposoby. Wszelkie sosy i dressingi mogą być wzbogacającym i uzupełniającym smak dodatkiem. Trzeba jednak pamiętać, że podstawą znakomitego przepisu jest dobrej jakości mięso lub wędlina. Wybór menu zależy od Naszych upodobań. Mięsa i kiełbaski z grilla są mniej kaloryczne niż przyrządzane na tradycyjne sposoby, ponieważ nie używa się tłuszczu. Ponadto dzięki krótkiej obróbce termicznej mięso nie traci cennych wartości odżywczych pozostając kruche i soczyste. Pamiętajmy też o warzywach, np. cukinii, bakłażanach, papryce czy czosnku. Mięso w połączeniu z soczystymi warzywami to idealny duet.
Wśród mięs, największym powodzeniem cieszy się karkówka, boczek oraz żeberka. Jeśli chcemy je dobrze zamarynować, musimy zrobić to odpowiednio wcześniej. Warto pozostawić mięso na noc w lodówce, by nasiąkło wszystkimi przyprawami. Jednak, jak wiadomo, robienie grilla to często spontaniczny pomysł. W takiej sytuacji idealnym rozwiązaniem będzie zakup gotowych produktów. Smakosze mogą delektować się karkówką, schabem lub żeberkami zamarynowanymi w wyśmienitej, aromatycznej kompozycji przypraw. Wcześniejsze marynowanie sprawia, że mięso nie wysycha, ale jest bardziej kruche, zaś cały proces skraca czas jego pieczenia na grillu. Pamiętajmy, że podczas pieczenia nad mięsem powinna czuwać przynajmniej jedna osoba, aby co jakiś czas je obracać i w odpowiednim momencie zdjąć z rusztu.
Po skończonej biesiadzie, pamiętajmy by oczyścić ruszt ze spalonego tłuszczu oraz resztek potraw, bowiem są one źródłem szkodliwych substancji. Mogą wtedy pomóc odpowiednio dobrane akcesoria, które znacznie przyśpieszą i ułatwią czyszczenie.