Zimowe grillowanie.
Grillowanie zimą niewiele różni się od grillowania podczas pozostałych pór roku i wszystkie potrawy z powodzeniem przygotujemy również zimową porą. Ważne jest aby grill był dobrze rozgrzany zanim położymy na ruszcie potrawy, dlatego starajmy się ustawić go w miejscu osłoniętym od wiatru. Po zapaleniu grilla poczekajmy, aż termometr wskaże ok 250 stopni. Wówczas temperatura na rusztach będzie jeszcze wyższa, dzięki czemu będziemy już mogli ułożyć na nich przygotowane do grillowania potrawy. Starajmy się ułożyć potrawy na rusztach możliwie szybko by zamknąć pokrywę aby nie dopuścić do dużych strat temperatury. Grillujemy oczywiście przy zamkniętej pokrywie grilla śledząc temperaturę na termometrze i dostosowując ją do potrzeb otwierając lub przykręcając dopływ gazu do palników. Podczas grillowania zimowego grill będzie zużywał nieco więcej gazu, dlatego starajmy się ograniczyć do minimum pełne otwieranie pokrywy by nie dopuścić do dużych strat temperatury. Mając to na względzie powinniśmy zaopatrzyć się w drugą butlę z gazem by być przygotowanymi na jej wymianę. Możemy też dla pewności zaopatrzyć się w czujnik poziomu gazu, który pozwoli ustalić jak dużo gazu znajduje się w aktualnie wykorzystywanej butli w grillu. Po grillowaniu podobnie jak podczas wiosny czy lata powinniśmy wypalić urządzenie i oczyścić ruszty w resztek spalonego pożywienia. Korzystnie byłoby wykonać te czynności bezpośrednio po grillowaniu aby wykorzystać wysoka temperaturę i uniknąć ponownego rozgrzewania grilla po ostygnięciu. Zimowe grillowanie może być doskonałą alternatywą spędzenia wyjątkowych chwil podczas Świąt Bożego Narodzenia i atrakcją zabawy sylwestrowej.