Wszyscy wiemy, jak wygląda kamień do pizzy po grillowaniu. Przywierają do niego resztki ciasta z przygotowywanych potraw. Często są to spalone i zwęglone cząstki pokarmu, które osadzają się na porowatym kamieniu. Właśnie ta porowatość kamienia determinuje sposoby czyszczenia, jakie powinniśmy zastosować. Jeżeli będziemy używali detergentów i wody podczas przygotowywania kamienia do kolejnego użycia musimy mieć świadomość, że kamień wchłonie je do wewnątrz poprzez porowatą strukturę. Ma to duży wpływ podczas kolejnego użycia, ponieważ substancje te będą zaburzały smak przy kolejnym użyciu. Po oczyszczeniu kamienia nawet delikatną wodą z mydłem musimy go bardzo dokładnie opłukać bieżącą najlepiej ciepłą wodą. Jeżeli używany kamień kilkakrotnie podczas jednego grillowania powinniśmy unikać takiego czyszczenia i ograniczyć się tylko do oczyszczenia kamienia pędzelkiem lub szpachelką na sucho. Ma to duże znaczenie, ponieważ prawidłowo przygotowany i suchy kamień będzie pochłaniał wilgoć z przygotowanego ciasta, dzięki czemu skórka pizzy będzie chrupiąca.
Pizza na papierze do pieczenia
Aby skutecznie zapobiegać zabrudzeniu kamienia, możemy zastosować specjalny papier do pieczenia. Wówczas ciasto układamy na kawałku papieru do pieczenia dostosowanym do wymiarów kamienia. Obkładamy dodatkami i przyprawami przygotowane wcześniej ciasto. Następnie razem z papierem przy pomocy drewnianej lub stalowej łopaty przekładamy ciasto na kamień rozgrzany w grillu Broil King do temperatury ok. 350°C. Teraz w zależności od rodzaju pizzy pieczemy w grillu około 4-6 minut. Taką temperaturę osiągają bardzo szybko grille gazowe Broil King dlatego szczególnie polecamy modele tej kanadyjskiej firmy. Gdy pizza jest już gotowa, wyciągamy ją z piekarnika grilla ponownie, używając firmowej łopaty. Chwytamy za papier i szybkim, energicznym ruchem wyciągamy go spod pizzy. Radzimy używać tylko sprawdzonych papierów renomowanych firm, które wytrzymują wysokie temperatury i nie spalą się w grillu.
Pizza na grillu Broil King, szybko i skutecznie
Grille gazowe Broil King, to urządzenia, których izolowane piekarniki potrafią rozgrzać się do temperatury nawet 400°C i to nawet w zimie. To zasługa kilku elementów, które wpływają na taki wynik. Są to:
- Sprawne palniki tubowe, które palą się dwoma rzędami płomieni posiadające płynną regulację temperatury
- Szerokie stalowe aromatyzery, które równomiernie rozkładają temperaturę na całej powierzchni grilla. Aromatyzery zatrzymują też temperaturę podczas otwierania pokrywy nie dopuszczając do jej wywiewania z wnętrza grilla.
- Bardzo grube solidne żeliwne ruszty, które zatrzymują i kumulują temperaturę oddając ją do ułożonego na nich kamienia do pizzy.
- Pokrywy i misy piekarników wykonane z formowanych pod ciśnieniem odlewów aluminiowych są gwarancją utrzymania idealnych warunków dla pizzy
Wszystkie te elementy sprawiają, że w grillach Broil King osiągamy temperatury, których nie będziemy w stanie uzyskać w żadnym domowym piekarniku kuchenki. Dzięki temu możemy tu zastosować sposób czyszczenia kamienia poprzez wypalanie. Pozostawiamy zanieczyszczony kamień w rozgrzanym grillu przez około 10 minut. Wysoka temperatura zrobi resztę, tzn. wypali zaschnięte resztki, które wystarczy później zmieść łopatką.
Akcesoria do czyszczenia kamienia do pizzy
Wśród wielu akcesoriów do grillowania oferowanych przez firmę Broil King jest kilka, które mogą nam służyć do czyszczenia kamienia do pizzy.
Najbardziej przydatnymi do oczyszczenia kamienia będą narzędzia zestawu do czyszczenia grilli na pellet Zestaw składa się ze szczotki, dwóch skrobaków o różnej szerokości i szufli do usuwania resztek pożywienia. Wszystkie narzędzia zaopatrzone są w uchwyty do zawieszenia na półkach grilli Broil King. Skrobaki są stalowe, dlatego należy używać ich z dużym wyczuciem, aby nie porysować kamienia. Szczotką zmieciemy zeskrobane resztki, a szufla pozwoli na ich zebranie i wyrzucenie. Jeżeli zakończyliśmy grillowanie pizzy, możemy kamień dodatkowo przemyć ciepłą wodą. Pamiętać jednak musimy, że przed kolejnym grillowaniem pizzy musi on być dobrze wysuszony zarówno wewnątrz, jak i po zewnętrznej stronie spieku porowatej krzemionki kamienia. Dlatego nigdy nie zanurzajmy całego kamienia do czyszczenia pod wodą.
Który kamień Broil King użyć
Broil King ma w swojej ofercie trzy różne kamienie do grillowania pizzy. Duży kamień do pizzy o średnicy 38 cm będzie kompatybilny z grillami serii Imperial, Regal, Baron i Crown. Mniejszy o średnicy 33 cm zmieścimy w grillach Signet, Monarch, Royal, Gem, Porta-Chef i BK 310. Oddzielnie możemy zaopatrzyć się stalową składaną łopatę do pizzy, którą włożymy pizzę do gorącego grilla i wyjmiemy po upieczeniu.
Osobno proponujemy Profesjonalny zestaw do pieczenia pizzy z łopatą Broil King składający się z kamienia odpornego na bardzo wysokie temperatury. Kamień jest dwustronny, po jednej stronie gładki, a więc idealny do pieczenia pizzy w piekarniku grilla. Po drugiej stronie jest on żebrowany, dzięki czemu możemy na nim piec owoce morza i ryby. Kamień umiejscowiony jest w stalowym pierścieniu. Stalowy pierścień zestawu do pizzy Broil King ma z jednej strony podwyższony rant, co ułatwia zdejmowanie upieczonej pizzy z kamienia. Pizzę zdejmujemy znajdującą się w zestawie łopatkę, która może nam również służyć jako deska-blat roboczy do przygotowywania ciasta do pizzy. Długa wkręcana rączka łopatki chroni przed poparzeniem i ułatwia zdejmowanie gotowej pizzy z kamienia. Pierścień, w którym znajduje się kamień, wykonany jest z grubej (1,2 mm) wysokiej jakości nierdzewnej stali, posiada dwa uchwyty służące do wyjmowania całego zestawu z piekarnika grilla.