Grille Ceramiczne Kamado
Od tysięcy lat ludzie wykorzystywali gliniane naczynia do przygotowywania posiłków. Występują one pod ogólną nazwą Grille Ceramiczne Kamado. Technologia budowy grilli Kamado to nic innego jak zastąpienie gliny, ceramiczną skorupą wypalaną w bardzo wysokich temperaturach. Doskonale kumuluje ona ciepło i rozprowadza je równomiernie wewnątrz grilla. Grill Big Green Egg charakteryzuje się wysoką jakością ogniotrwałych materiałów ceramicznych, a jego zewnętrzna powłoka pokryta jest nienagrzewającym się szkliwem chroniącym przed poparzeniem. Do produkcji grilli ceramicznych Big Green Egg wykorzystywana jest wiedza amerykańskich naukowców z NASA, którzy opracowali proces produkcji bardzo trwałych pieców wytrzymujących duże zmiany temperatur (-30 do +4000 C). Dzięki temu Grille Big Green Egg sprawdzają się o każdej porze roku, a ceramika nadaje grillowanej żywności naturalny aromat często uzupełniany o akcenty smakowe z wiórków wędzarniczych. Grille te są bardzo wydajne i umożliwiają długotrwałe grillowanie przy użyciu niewielkiej ilości węgla lub brykietu. Big Green Egg mogą pracować jako grill, piec lub wędzarnia, dlatego są idealne do powolnego grillowania, a także do pieczenia pizzy czy chleba. Cyrkulację temperatury wewnątrz komory grilla zapewniają regulowane otwory w górnej pokrywie i dolnej części piekarnika. Grille Big Green Egg cieszą się stale rosnącą popularnością, coraz częściej spotykamy je w naszych przydomowych ogrodach gdzie z dumą są wykorzystywane przez miłośników zdrowego grillowania.