Najbardziej naturalnym sposobem czyszczenia grilla gazowego jest jego wypalanie. Czynność tą wykonujemy w wysokich temperaturach przekraczających 250 0C. Taką temperaturę bez problemu osiągają grille gazowe Broil King. Wypalenie nieczystości na palnikach, aromatyzerach i rusztach wykonujemy przez ok. 15 minut przy zamkniętej pokrywie. Otwieramy ją co kilka minut, aby pozbyć się uciążliwego dymu. Przypomina to popularną pyrolizę, dzięki której spaleniu ulegają resztki pożywienia i tłuszcz. Po wypaleniu w ruch idą szczotki i skrobaki, których zadaniem jest eliminacja resztek pokarmów. Broil King oferuje bardzo duży wybór szczotek i skrobaków, dlatego z pewnością każdy znajdzie odpowiedni rodzaj do swojego grilla gazowego. Spalone i zwęglone resztki najlepiej wyssać odkurzaczem kominkowym lub dmuchawą. Teraz już tylko zabezpieczenie czyszczonych powierzchni olejem i grill może czekać do kolejnego użycia.
Jednak nie wszyscy użytkujący grille gazowe Broil King pamiętają o tych czynnościach, a wygląd grilla po kilku grillowaniach pozostawia wiele do życzenia. Dla nich Broil King przygotował trzy chemiczne środki ułatwiające czyszczenie szczególnie zaniedbanych grillów.
Preparat do czyszczenia grilla Broil King 62382
Preparat do czyszczenia grilla usuwa tłuszcz i zabrudzenia z wewnętrznych i zewnętrznych elementów grilla. Spryskujemy preparatem powierzchnię, którą zamierzamy czyścić. Możemy go używać do misy piekarnika, pokrywy, palników, aromatyzerów i rusztów. Spryskane mgiełką preparatu powierzchnie pozostawiamy pod działaniem środka przez ok 10-15 minut. Najlepsze efekty osiągniemy, gdy grill gazowy jest rozgrzany do temperatury 40-50 0C. Następnie czyścimy powierzchnie suchą szmatką lub ręcznikiem z mikrofibry, lub celulozy. Po dokładnym oczyszczeniu elementów grilla spłukujemy je wodą do całkowitego usunięcia preparatu z czyszczonej powierzchni. Po spłukaniu najlepiej przed kolejnym grillowaniem ponownie wypalamy grill, by pozbyć się resztek chemicznego preparatu.
Płyn czyszcząco — nabłyszczający do stali szlachetnej Broil King 62386
Płyn czyszcząco – nabłyszczający czyści i poleruje zewnętrzne elementy grilla wykonane ze stali szlachetnej. Dzięki jego zastosowaniu czyszczona powierzchnia będzie czysta i pozbawiona tłustego połysku. Płyn nanosimy i rozprowadzamy na czyszczoną powierzchnię suchą szmatką. Starajmy się zrobić to zgodnie z kierunkiem walcowania stali czyszczonego elementu. Czyszczenie wykonujemy do całkowitego wysuszenia powierzchni zewnętrznej grilla. Nie wolno stosować płynu na malowane elementy grilla.
Emulsja do czyszczenia elementów zewnętrznych grilla Broil King 62391
Emulsja w postaci mleczka usuwa trudne do oczyszczenia przebarwienia z zewnętrznych powierzchni grilla gazowego wykonanych ze stali szlachetnej lub pokrytych spiekiem ceramicznym. Przy pomocy mokrej gąbki nanosimy emulsję na czyszczoną powierzchnię i polerujemy do momentu, gdy pojawią się bąbelki. Następnie czystą szmatką ścieramy roztwór emulsji z wodą. W przypadku wyjątkowo ciężkiego zabrudzenia ponawiamy czyszczenie, pozostawiając bąbelki z emulsją na czyszczonej powierzchni przez ok. 5 min.