Żeliwo to stal z dodatkiem węgla o stężeniu wynoszącym powyżej 2%. Z reguły maksymalne stężenie węgla waha się pomiędzy 3 a 5%. W składzie żeliwa znajdziemy również niewielkie ilości krzemu, manganu, siarki i fosforu. Składniki te powodują, że żeliwo ma doskonałe właściwości odlewnicze, lecz staje się ono bardziej kruche. Wytwarza się je w specjalnych piecach zwanych żeliwiakami. Następnie elementy czy akcesoria, jakie mają być formowane z żeliwa, są odlewane w formy. W formach dzięki wysokim właściwościom plastycznym uzyskują różne, nawet bardzo skomplikowane kształty. Żeliwo jest bardzo ciężkie i trwałe, dlatego jest w stanie przetrwać wiele lat. Dzięki zawartości węgla koroduje wyłącznie powierzchniowo, dlatego należy je często czyścić i zabezpieczać olejami. Jego największą zaletą jest zdolność utrzymywania ciepła, dlatego znalazło tak szerokie zastosowanie w grillach gazowych, węglowych i ceramicznych. Potrawy przygotowywane na żeliwnych płytach, rusztach w wokach czy w brytfannach będą miały zawsze niepowtarzalny smak i będą soczyste. Żeliwo ma też jedną podstawową wadę, nie lubi kontaktu z silną chemią i wilgocią. Dlatego do czyszczenia produktów z żeliwa nie powinniśmy używać środków chemicznych ani myć w zmywarkach.
Jak więc czyścić wyroby z żeliwa ?
Najlepiej zabrudzone żeliwne ruszty, płyty czy naczynia wypalić w wysokich temperaturach sięgających nawet 300 – 350 stopni C. Następnie zwęglone resztki pożywienia oczyścić specjalnymi niezbyt twardymi stalowymi szczotkami lub skrobakami. Gdy temperatura żeliwnego naczynia czy płyty obniży się do ok. 200 stopni, powinniśmy solidnie naoliwić wszystkie powierzchnie olejem jadalnym. Rozgrzany olej wejdzie w szczeliny i pory, zabezpieczając żeliwo wewnętrznie i powierzchniowo chroniąc przed korozją.
Jakie żeliwne akcesoria obsługują grille gazowe Broil King ?
-
Płyty żeliwne Broil King
To grube, solidne płyty dedykowane wymiarami do konkretnych modeli grillów gazowych Broil King. Płyty żeliwne doskonale kumulują ciepło, a więc przygotowywane na nich potrawy jeszcze przez długi czas po wyłączeniu grilla, będą miały odpowiednią temperaturę. Jednak główną zaletą płyt żeliwnych jest możliwość grillowania na nich potraw, które z racji mniejszych rozmiarów mogłyby przelecieć przez ruszty grilla. Płyta żeliwna jest dwustronna, po jednej stronie gładka, a więc idealna do grillowania owoców morza i warzyw, podczas gdy jej druga karbowana strona wykorzystywana jest głównie do steków, hamburgerów i ryb.
-
Woki żeliwne Broil King
Aktualnie Broil King proponuje dwa żeliwne woki różniące się wymiarami. Pierwszy dedykowany do grilli gazowych Imperial i Regal (69618). Wok jest doskonałym rozwiązaniem do przygotowywania potraw warzywnych i mięsnych. Żeliwny Wok Broil King szybko rozgrzewa się i utrzymuje wysoką temperaturę długo jeszcze po wyjęciu go z grilla. Szerokie zakończenia po obu stronach woka ułatwiają wyjmowanie go z rusztów rozgrzanego grilla i obsługę przy pomocy uchwytu uniwersalnego Broil King. Podobne zastosowanie ma wok dedykowany do grilli gazowych Broil King serii Baron i Sovereign (69617) Ten wok ma mniejsze wymiary odpowiadające rozmiarowi pojedynczego rusztu tych modeli grillów. Po wyjęciu rusztu i aromatyzera osadzamy wok nad palnikiem, który będzie odpowiedzialny za jego podgrzewanie.
-
Żeliwna brytfanna do żeberek Broil King (69615)
Prostokątna brytfanna z pokrywą wykonana jest z żeliwa pokrytego emaliowaną powłoką. Wyposażona jest w ruszt stalowy ułatwiający grillowanie żeberek w pozycji stojącej. Dzięki zastosowaniu brytfanny upieczemy dużo więcej żeberek niż podczas przygotowywania ich tradycyjnie na rusztach grilla. Żeliwna pokrywa pojemnika pozwala na utrzymanie wewnątrz wysokich temperatur, co doprowadzi przygotowywane w nim potrawy do gotowości w czasie dużo krótszym niż podczas pieczenia na otwartym grillu. Żeliwo długo utrzymuje ciepło oraz zapobiega przywieraniu. Brytfannę można wykorzystać do pieczenia, zapiekania, duszenia i gotowania nie tylko żeberek.
-
Wok Żeliwny Broil King (69710)
Żeliwny okrągły wok Broil King jest pokryty porcelanową powłoką, która zapobiega przywieraniu przygotowywanych na nim potraw. Wok ma średnicę 38 cm i wysokość 11 cm. Jest on doskonałym rozwiązaniem do przygotowywania potraw warzywnych i mięsnych. Wok szybko rozgrzewa się i utrzymuje wysoką temperaturę długo jeszcze po wyjęciu go z grilla. Duże uchwyty ułatwiają wyjmowanie go z rusztów rozgrzanego grilla. Można go postawić na rusztach grilla lub na ruszcie kuchenki bocznej.
5. Żeliwna patelnia do Fajity (69470)
Jest idealna do przygotowania mieszanki warzyw i mięs na grillu. Jest to typowe Meksykańskie danie. Bazą fajty jest pszenna tortilla, mięso np. kurczak, warzywa i mieszanka przypraw do dań meksykańskich. Wbrew pozorom przygotowanie dania nie jest ani trudne ani czasochłonne. Wszystko zmieścimy na patelni i po ugrillowaniu możemy umieścić ją na znajdującej się w komplecie desce i podać bezpośrednio na stół. Patelnia jest żeliwna więc bardzo wytrzymała i z powodzeniem mieści się w piekarniku grilla. Po wyjęciu długo utrzymuje wysoką temperaturę.