Jak zrobić grilla gazowego? – dowiedz się z naszego artykułu! Do grillowania nie trzeba nikogo specjalnie namawiać- to jeden z ulubionych “sportów narodowych” Polaków. Najczęściej rozpoczynamy sezon na grilla w pierwszych dniach maja, a kończymy go z końcem lata- czasem później. Ten, kto lubi grillować z pewnością wie, że wybór odpowiedniego grilla wcale nie jest prostym rozwiązaniem i zależy od naszych oczekiwań i warunków jakie mamy. Inny grill będzie dla nas idealny, gdy mamy do dyspozycji jedynie większy balkon lub taras, a inny, gdy zamierzamy grillować w dużym ogrodzie. Jednym z najbardziej popularnych typów grilla jest grill gazowy. Jakie ma zalety i czy można zrobić go samemu czy może jednak lepiej kupić dobry grill od zaufanego producenta?
Jeżeli chcielibyśmy samodzielnie wykonać grill gazowy, trzeba wiedzieć jak taki grill jest zbudowany i z jakich elementów się składa. Budowa wcale nie jest prosta, można wręcz pokusić się o stwierdzenie, iż jest nieco skomplikowana. Sercem grilla gazowego jest rzecz jasna- palnik. To bez palnika nasze potrawy nie miałyby szans się przyrządzić i to on nagrzewa cały mechanizm i produkuje ciepło. Bardzo pożądanym elementem grill gazowego jest pokrywka- pozwala ona szybciej nagrzać ruszt, a przy tym szybciej przygotować ulubione potrawy. Poza pokrywką i palnikiem jeszcze trzeci element niezbędny w każdym grillu- ruszt. By potrawy przygotowywać szybciej i by dłużej utrzymywały one ciepło, warto wybrać ruszt masywny i ciężki. Dobrej klasy ruszt, pokrywa grilla i palnik nie zawsze łatwo dostać, dlatego samodzielna budowa grilla, który ma służyć latami, jest nieraz żmudna i trochę…bezcelowa.
Zalety grilla gazowego
Na rynku mamy wielu producentów, którzy oferują najwyższej klasy grille gazowe. Wśród nich wymienić można chociażby takie marki jak Napoleon, Broil King, Landmann czy Campingaz. Grille na gaz mają cały szereg zalet, chociażby to, iż nie wytwarzają tyle dymu co np. grille węglowe. Ponadto dania przyrządzane na grillach gazowych są gotowe dużo szybciej- zwłaszcza jeśli nasz model grilla wyposażony jest w komplet palników- np. cztery. Dania są smaczne, gdyż opiekane są równomiernie, co często trudno uzyskać grillując potrawy na grillu węglowym. No i oczywiście obsługa grilla gazowego jest dziecinnie prosta. Nie musimy podrzucać węgla czy rozpalać grilla podpałkami- grill gazowy rozpala się dokładnie tak jak kuchenkę gazową- kurkami (pokrętłami), dzięki którym można także odpowiednio regulować temperaturę grillowania. Potrawy przygotowywane na grillach gazowych są zdrowsze od tych robionych na tradycyjnych grillach węglowych- jedzenie nie styka się wszak ani z ogniem, ani z dymem. Nie warto więc zrażać się wyższą ceną grilla na gaz– jego zakup jest droższy niż tradycyjnego grilla węglowego, ale później samo grillowanie jest tańsze (koszty obsługi i eksploatacji grilla gazowego są dużo tańsze).
W zależności jak bardzo lubimy grillować i dla jak dużej ilości osób, można dziś wybrać grille gazowe małe, średnie oraz naprawdę duże. Grille od sprawdzonych producentów dają nam długoletnią gwarancję grillowania, a potrawy z takich grilli są pyszne dzięki aromatyzerowi, czyli blasze oddzielającej ruszt od płomieni. Kupno grilla w sprawdzonym sklepie oraz od najlepszego producenta gwarantuje możliwość modelu wyposażonego w ciekawe funkcje oraz elementy wyposażenia. Odpowiednia obudowa to pewność bezpieczeństwa użytkowania grilla oraz stabilność całej konstrukcji. Dlatego też wszędzie tam, gdzie mamy do czynienia z łatwopalnym paliwem i wysoką temperaturą, najlepiej postawić na sprawdzony wybór i solidne wykonanie niż eksperymentować z własnymi konstrukcjami, które nie dają nam gwarancji bezpieczeństwa ich użytkowania.