Tradycyjnie w maju w Polsce rozpoczyna się sezon na grillowanie. Stało się to jednym z ulubionych form spędzania czasu ze znajomymi i rodziną nie tylko w ciepłe wieczory. Nic dziwnego, ponieważ piękna pogoda sprzyja spędzaniu czasu na świeżym powietrzu, a jedzenie na zewnątrz w gronie przyjaciół jest idealnym połączeniem. Grille gazowe Broil King słyną z tego, że są doskonałym rozwiązaniem dla niecierpliwych amatorów tego rodzaju przygotowywania jedzenia. Mamy kontrolę nad temperaturą a nasze jedzenie nie jest narażone na szkodliwe substancje wydobywające się podczas spalania węgla. Od klasycznych grilli węglowych różni go podłączona butla z gazem i masywniejsza konstrukcja. Jeśli zdecydujemy się na zakup tego typu grilla powinniśmy wiedzieć jak przygotować na nim posiłek.
Co zrobić przed pierwszym rozpaleniem grilla gazowego?
Przed pierwszym użyciem każdego grilla gazowego Broil King należy przede wszystkim umyć lub przepalić elementy, które będą miały kontakt z jedzeniem między innymi dlatego, żeby pozbyć się poprodukcyjnego zapachu. Należy zgodnie z instrukcją podłączyć butlę gazową. Następnie przekręcić odpowiednie pokrętła i nacisnąć przycisk zapalarki. W zależności od modelu może ona również wyglądać. Należy zapalać grilla zawsze z otwartą pokrywą. Następnie należy go zamknąć i przez około 30 minut zostawić włączony ogień utrzymując temperaturę na poziomie 250 stopni. Ruszty należy umyć w płynie do naczyń i zamontować po wyschnięciu. Dobrze jest je również wstępnie naoliwić. Najlepiej robić to pędzelkiem lub rozpylaczem oleju, a używać do tego oleju rzepakowego. Żeliwne ruszty w większości grilli Broil King są dwustronne dlatego zabezpieczajmy zawsze olejem obie ich strony. Po wypaleniu i olejeniu grill jest gotowy do użytkowania.
Jak grillować na grillu gazowym?
Dzięki kontroli temperatury i kilku rusztom możemy przyrządzać jedzenie na kilka sposobów. Należy pokryć ruszt cienką warstwą oleju i nagrzać do odpowiedniej temperatury. Możemy na ruszt bezpośredni ten tuż nad palnikami wrzucić produkty takie jak większe mięsa np. steki, udka, ryby, burgery, kebaby czy kiełbasę oraz warzywa. Wszystko to co może szybko być u grillowane. Można też skorzystać z rusztu górnego znajdującego się w grillach Broil King nad głównym żeliwnym. Jest to tzw. ruszt odkładczy. Tu odkładamy już ugrillowane potrawy. Możemy też grillować na nim ziemniaki, bułki do burgerów, warzywa i owoce.
Gdzie szukać idealnego modelu grilla gazowego?
Zapraszamy do zapoznania się z naszą szeroką ofertą grilli gazowych. Działamy na rynku już od wielu lat i bazując na naszym doświadczeniu i opiniach klientów będziemy potrafili doradzić w doborze odpowiedniego modelu, który spełni wszystkie Państwa wymagania. Dokonamy porównania różnych marek grilli gazowych i wytłumaczymy co wyróżnia grille gazowe Broil King od urządzeń pozostałych producentów. Dzięki temu wieczory wspólnego grillowanie będą jeszcze przyjemniejsze, a przyrządzone posiłki jeszcze bardziej soczyste. Oferujemy rozwiązania najwyższej jakości, które to umożliwią. Oprócz grilli gazowych posiadamy w swoim asortymencie również elektryczne i te tradycyjne węglowe oraz całą gamę akcesoriów do grillowania.