ZALOGUJ SIĘ DO SWOJEGO KONTA, BY MIEĆ DOSTĘP DO RÓŻNYCH OPCJI

ZAPOMNIAŁEŚ HASŁA?

ZAPOMNIAŁEŚ LOGINU I HASŁA?

WRÓĆ, STÓJ, JUŻ PAMIĘTAM!
Masz pytania? Zadzwoń: 502 420 403 lub 512 111 199
  • ZALOGUJ
POLGRILL
  • Strona główna
  • Grille
    • Nasze marki
      • Grille Broil King
        • Seria Baron
        • Seria Imperial
        • Seria Monarch
        • Seria Regal
        • Seria Royal
        • Seria Signet
        • Seria GEM, BK, Porta Chef
        • Seria Crown
        • Seria do zabudowy
      • Grille Napoleon
        • Seria Freestyle Napoleon
        • Seria Prestige PRO Napoleon
        • Seria Prestige
        • Seria Rouge
        • Seria Rouge PRO
        • Seria Rogue PRO S
        • Seria Rouge SE
        • Seria Travel Q
        • Seria Legend
      • Grille Broil King na pellet
      • Grille Landmann
        • Seria Ardor
        • Seria Avalon
        • Seria Miton
        • Seria Triton
        • Seria Rexon
        • Seria kompaktowe
      • Grille Campingaz
    • Grille gazowe
      • Duże grille gazowe
      • Średnie grille gazowe
      • Małe grille gazowe
    • Grille elektryczne
    • Grille na pellet
    • Grille ceramiczne
      • Big Green Egg
        • Grille Big Green Egg
        • Akcesoria Big Green Egg
        • Akcesoria Big Green Egg
        • Pokrowce Big Green Egg
        • Dodatkowe wyposażenie
      • Broil King KEG Kamado
      • Big Green Egg
      • Berghoff
      • Monolith
      • Landmann
    • Grille do zabudowy
    • Grille ogrodowe
  • Akcesoria do grilla
    • Akcesoria Broil King
      • Pokrowce Broil King
      • Obsługa i czyszczenie
      • Żeliwne płyty i naczynia
      • Rękawice maty tacki spray
      • Kosze brytfanny deski pizza
      • Termometry lampki wędzarki
      • Gadżety do grillowania Broil King
      • Akcesoria Premium
    • Akcesoria Napoleon
      • Pokrowce Napoleon
      • Rożna Kosze Półki
      • Żeliwne płyty i naczynia
      • Brytfanny Stojaki Deski Pizza
      • Obsługa i czyszczenie grilla
      • Rękawice Maty Tacki
      • Termometry lampki wędzarki
      • Gadżety do grillowania Napoleon
      • Akcesoria PRO
    • Acesoria do grilla GrillPro
    • Akcesoria Landmann
      • Akcesoria
      • Pokrowce do grilla Landmann
    • Akcesoria KEG
    • Akcesoria Big Green Egg
      • Dodatkowe wyposażenie
      • Akcesoria Big Green Egg
    • Części zamienne do grilla
    • Termometry
  • Wędzarnie domowe
    • Wędzarnie domowe
      • Bradley Smoker
      • Borniak
      • Muurikka
      • Helia Smoker
      • Broil King
      • Landmann
    • Akcesoria do wędzenia
      • Akcesoria do wędzenia Bradley
      • Akcesoria do wędzenia Borniak
      • Akcesoria do wędzenia Broil King
      • Akcesoria do wędzenia Lanmann
  • Parasole grzewcze
  • O grillach
    • Wszystko o grillach
    • Przepisy na grilla
    • Przepisy na wędzarnie
  • Kontakt
  • MÓJ KOSZYK
    Nie ma tu nic. Może dodasz jakiś produkt?
jak smażyć na grillu gazowym
wtorek, 29 września 2020 / Opublikowane w Lifestyle

Jak smażyć na grillu gazowym?

Grille gazowe cieszą się coraz większą popularnością, a to dlatego, że mają wiele zalet- nie wytwarzają dymu podczas grillowania, potrawy są soczyste i równomiernie przygotowane, można ich bezpiecznie używać nawet przed młodsze osoby, oczywiście pod nadzorem rodzica- a to oczywiście tylko kilka głównych plusów. Jak smażyć mięsa, ryby, szaszłyki czy warzywa na grillu gazowym? Metody podstawowe są trzy- pośrednia, bezpośrednia oraz 50/50- którą wybrać? Podpowiadamy.

Metoda bezpośrednia przygotowywania potraw na grillu

Pierwsza metoda, czyli metoda bezpośrednia polega na położeniu mięsa, szaszłyka, ryby czy warzyw bezpośrednio na ruszcie, nad źródłem ognia- to najbardziej znana i rozpowszechniona metoda przyrządzania potraw z grilla. Świetnie przypieka dane jedzenie, pozwala uzyskać chrupiącą, smaczną skórkę w mięsie czy na rybie. Potrawy przyrządzane bezpośrednio nie muszą leżeć na ruszcie długo- zazwyczaj jest to do 20 minut. Metodą to ugrillujemy więc to, co jest stosunkowo łatwe do wysmażenia, a więc cienkie kawałki mięs, szaszłyki, burgery, steki, owoce morza, warzywa oraz owoce. Nie potrzebujemy ich długo trzymać nad źródłem ognia, jednak trzeba ten proces nadzorować, by jedzenie nam się nie spaliło.

By przygotować jedzenie metodą bezpośrednią trzeba nagrzać grilla gazowego do pożądanej temperatury, a następnie spryskać ruszt sprayem z tłuszczem, by go natłuścić i zapobiec przywieraniu potraw. Mięso, szaszłyki czy warzywa układamy kolejno bezpośrednio nad palnikami i zamykamy pokrywę grilla. Jedzenie będzie grillowało się około 20-25 minut, warto czuwać i chociaż raz je obrócić.

Pośrednia metoda grillowania

Jak się domyślamy pośrednia metoda będzie dotyczyła tego, iż nie kładziemy potraw bezpośrednio na ruszcie. Tak jest- jedzenie jest tu grillowane gorącym powietrzem jakie je otacza (metodę tą można porównać do pieczenia w piekarniku z funkcją termoobiegu). Potrawa grillowana metodą pośrednią znajduje się najczęściej w jakiejś brytfannie czy innym naczyniu a także na stojakach i wieszakach do grillowania, ewentualnie możemy także posłużyć się folią aluminiową. Potrawy nie musimy obracać, dobrze jest ją zwilżyć- np. marynatą czy oliwą z oliwek. Grillowanie pośrednie jest najlepszym sposobem na grillowanie żeberek, ryb, dużych kawałków mięsa (np. całego kurczaka), warzywa (ziemniaki, kukurydza w całości). To wszystko potrawy, które wymagają dłuższego przyrządzania- nawet dobiegającego do 1 godziny.

W celu przygotowania jedzenia metodą pośrednią na grillu gazowym należy rozgrzać grilla do wymaganej temperatury, a następnie położyć na nim jedzenie na stojaku, w brytfance lub w folii- nie robimy tego bezpośrednio nad palnikiem, ale trochę z boku rusztu. Najlepiej zamknąć pokrywę i cierpliwie czekać. By skórka na mięsie czy na rybie była chrupiąca, pod koniec grillowania można przełożyć kawałek mięsa bezpośrednio nad palnik na 203 minuty i gotowe.

Obie metody można także łączyć, co nazywa się grillowaniem 50/50. Metoda 50/50 to sposób na optymalne wykorzystanie dużego rusztu.

Co możesz przeczytać jeszcze

813153PL-GEM-broil king-w ogrodzie-polgrill
Jakie są zalety grilla gazowego Broil King Gem 310
834283PL-grill gazowy-broil-king-monarch-polgrill
Jak grill gazowy Monarch stał się najpopularniejszym modelem w Polsce
Czyszczenie Broil King - PolGrill
Broil King – gwarancja i eksploatacja

Najczęściej czytane

  • Polgrill-grill-crown-pellet-500-pellet-broil-king-life

    Grille Broil King pellet. Gdy grillowanie pachnie drewnem?

  • Polgrill-grill-regal-Q590-685283PL-Rotis-Chicken-jpg

    Grille gazowe Broil King 2025: Technologia, styl i ekologia w ogniu króla

  • Grille Broil King – Wybierz Serię Odpowiednią dla Siebie

  • grill-gazowy-rogue-425SB-napoleon-polgrill

    Grille gazowe Napoleon i Broil King do 4 tys. zł – idealny wybór na sezon grillowy!

  • polgrill-grill-elektryczny-napoleon-travelq-pro285ex-electric-na-wózku-nożycowym-5

    Grille elektryczne Napoleon Rogue 365 Electric i TravelQ PRO 285 Electric – nowe oblicze grillowania

  • 814153PL-grill-gazowy-gem-310-broil-king-polgrill-warszawa5

    Tani, dobry, niezawodny grill gazowy. Broil King Gem 310 czy BK 310?

  • Polgrill-grill-Baron-490-shadow-broilking

    Nowe grille Broil King z serii Baron i Crown w wersji Shadow – elegancja i moc w czerni

logo polgrill.pl

Więcej na polgrill.pl

  • Ogólne warunki sprzedaży
  • Polityka prywatności
  • Moje konto
  • Nasze dane
  • Nasze stoiska
  • Kontakt
Kontakt telefoniczny:
  • 502 420 403
  • 512 111 199
  • 797 648 684
Email: biuro@polgrill.pl
Godziny otwarcia:
pon. pt.: 09:00 – 17:00
sob.: 10:00 – 15:00
ndz: Nieczynne
Adres sklepu i serwisu PolGrill:
PolGrill - Grille gazowe, elektryczne, wędzarnie
ul.Wschodnia 18, 05-500 Chyliczki k/Piaseczna
  • DOŁĄCZ DO NAS!
POLGRILL

© 2015 - 2025 PolGrill™. Wszelkie prawa zastrzeżone. Realizacja 3WCREATOR
Kopiowanie treści (w tym zdjęć) bez pisemnego zezwolenia zabronione.

GÓRA