ZALOGUJ SIĘ NA SWOJE KONTO

UTWÓRZ KONTO ZAPOMNIAŁEŚ HASŁA?

ZAPOMNIAŁEŚ LOGINU I HASŁA?

JUŻ PAMIĘTAM HASŁO

UTWÓRZ KONTO

MASZ JUŻ U NAS KONTO?
Masz pytania? Zadzwoń: 502 420 403 lub 512 922 386
  • ZALOGUJ

POLGRILL

  • Strona główna
  • Grille
    • Nasze marki
      • Grille Broil King
      • Grille Broil King na pellet
      • Grille Napoleon
      • Grille Landmann
      • Grille Campingaz
      • Grille Fiesta
    • Grille gazowe
      • Duże grille gazowe
      • Średnie grille gazowe
      • Małe grille gazowe
    • Grille elektryczne
    • Grille na pellet
    • Grille ceramiczne
      • Broil King KEG Kamado
      • Big Green Egg
      • Berghoff
      • Monolith
      • Landmann
    • Grille do zabudowy
    • Grille ogrodowe
  • Akcesoria do grilla
    • Akcesoria Broil King
      • Akcesoria Premium
      • Pokrowce do grilla Broil King
    • Acesoria do grilla GrillPro
    • Akcesoria Landmann
      • Akcesoria
      • Pokrowce do grilla Landmann
    • Akcesoria Napoleon
      • Akcesoria PRO
      • Pokrowce do grilla Napoleon
    • Akcesoria KEG
    • Akcesoria Big Green Egg
      • Dodatkowe wyposażenie
      • Akcesoria Big Green Egg
    • Części zamienne do grilla
    • Termometry
  • Wędzarnie
    • Wędzarnie domowe
      • Bradley Smoker
      • Borniak
      • Muurikka
      • Helia Smoker
      • Broil King
      • Landmann
    • Akcesoria do wędzenia
      • Akcesoria do wędzenia Bradley
      • Akcesoria do wędzenia Borniak
      • Akcesoria do wędzenia Broil King
      • Akcesoria do wędzenia Lanmann
  • Parasole grzewcze
  • Blog
    • Wszystko o grillach
    • Przepisy na grilla
    • Przepisy na wędzarnie
  • Kontakt
  • KOSZYK
    Nie ma tu nic. Może dodasz jakiś produkt?

Jak smażyć na grillu gazowym?

przez Kordian Nowak / wtorek, 29 września 2020 / Opublikowano w Lifestyle
jak smażyć na grillu gazowym

Grille gazowe cieszą się coraz większą popularnością, a to dlatego, że mają wiele zalet- nie wytwarzają dymu podczas grillowania, potrawy są soczyste i równomiernie przygotowane, można ich bezpiecznie używać nawet przed młodsze osoby, oczywiście pod nadzorem rodzica- a to oczywiście tylko kilka głównych plusów. Jak smażyć mięsa, ryby, szaszłyki czy warzywa na grillu gazowym? Metody podstawowe są trzy- pośrednia, bezpośrednia oraz 50/50- którą wybrać? Podpowiadamy.

Metoda bezpośrednia przygotowywania potraw na grillu

Pierwsza metoda, czyli metoda bezpośrednia polega na położeniu mięsa, szaszłyka, ryby czy warzyw bezpośrednio na ruszcie, nad źródłem ognia- to najbardziej znana i rozpowszechniona metoda przyrządzania potraw z grilla. Świetnie przypieka dane jedzenie, pozwala uzyskać chrupiącą, smaczną skórkę w mięsie czy na rybie. Potrawy przyrządzane bezpośrednio nie muszą leżeć na ruszcie długo- zazwyczaj jest to do 20 minut. Metodą to ugrillujemy więc to, co jest stosunkowo łatwe do wysmażenia, a więc cienkie kawałki mięs, szaszłyki, burgery, steki, owoce morza, warzywa oraz owoce. Nie potrzebujemy ich długo trzymać nad źródłem ognia, jednak trzeba ten proces nadzorować, by jedzenie nam się nie spaliło.

By przygotować jedzenie metodą bezpośrednią trzeba nagrzać grilla gazowego do pożądanej temperatury, a następnie spryskać ruszt sprayem z tłuszczem, by go natłuścić i zapobiec przywieraniu potraw. Mięso, szaszłyki czy warzywa układamy kolejno bezpośrednio nad palnikami i zamykamy pokrywę grilla. Jedzenie będzie grillowało się około 20-25 minut, warto czuwać i chociaż raz je obrócić.

Pośrednia metoda grillowania

Jak się domyślamy pośrednia metoda będzie dotyczyła tego, iż nie kładziemy potraw bezpośrednio na ruszcie. Tak jest- jedzenie jest tu grillowane gorącym powietrzem jakie je otacza (metodę tą można porównać do pieczenia w piekarniku z funkcją termoobiegu). Potrawa grillowana metodą pośrednią znajduje się najczęściej w jakiejś brytfannie czy innym naczyniu a także na stojakach i wieszakach do grillowania, ewentualnie możemy także posłużyć się folią aluminiową. Potrawy nie musimy obracać, dobrze jest ją zwilżyć- np. marynatą czy oliwą z oliwek. Grillowanie pośrednie jest najlepszym sposobem na grillowanie żeberek, ryb, dużych kawałków mięsa (np. całego kurczaka), warzywa (ziemniaki, kukurydza w całości). To wszystko potrawy, które wymagają dłuższego przyrządzania- nawet dobiegającego do 1 godziny.

W celu przygotowania jedzenia metodą pośrednią na grillu gazowym należy rozgrzać grilla do wymaganej temperatury, a następnie położyć na nim jedzenie na stojaku, w brytfance lub w folii- nie robimy tego bezpośrednio nad palnikiem, ale trochę z boku rusztu. Najlepiej zamknąć pokrywę i cierpliwie czekać. By skórka na mięsie czy na rybie była chrupiąca, pod koniec grillowania można przełożyć kawałek mięsa bezpośrednio nad palnik na 203 minuty i gotowe.

Obie metody można także łączyć, co nazywa się grillowaniem 50/50. Metoda 50/50 to sposób na optymalne wykorzystanie dużego rusztu.

  • Tweet

Co możesz przeczytać jeszcze

Grille COBB - PolGrill
Gdzie rozpalać grilla, by uniknąć mandatu
grill gazowy sovereign xl 420_polgrill
Zjawiskowy minimalizm Baron i Sovereign w wersji MAX
Broil King, geneza powstania

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Najczęściej czytane

  • grill broil-king-signet-w-zimie-polgrill

    Jakie grille gazowe najlepsze do grillowania w zimie ?

  • Zalety grilla elektrycznego

    Zalety grilla elektrycznego – czy warto go kupić?

  • grill-gazowy-baron-590-w-plenerze-polgrill

    Nowe grille gazowe Broil King Baron 2021 Zmiany, które podnoszą prestiż

  • czy można grillować na balkonie

    Czy można grillować na balkonie?

  • sklep z wędzarniami i grillami polgrill

    Jak przygotować Świąteczne Wędzenie ?

  • Patelnia grillowa czy grill elektryczny

    Patelnia grillowa czy grill elektryczny?

  • 946863PL-grill-gazowy-broil-king-signet-340-polgrill-warszawa

    Jaki grill do ogrodu wybrać?

Obserwuj nas

Zobacz w naszym sklepie

  • Grille gazowe
    • Duże grille gazowe
    • Średnie grille gazowe
    • Małe grille gazowe
  • Grille Ceramiczne Kamado
  • Grille do zabudowy
  • Akcesoria do grilla
  • Wędzarnie domowe
  • Akcesoria do wędzenia

Menu

  • Ogólne warunki sprzedaży
  • Polityka prywatności
  • Moje konto
  • Nasze dane
  • Nasze stoiska
  • Kontakt

Najwyżej oceniane

  • 956343PL-FRONT-Regal-S490PRO-polgrill Grill gazowy Broil King Regal S490 Pro
    Oceniony 5.00 na 5.
    8 999 zł
  • 996883PL-grill-gazowy-imperial-490-polgrill Grill gazowy Broil King Imperial S 490
    Oceniony 5.00 na 5.
    13 999 zł

Najczęściej przeglądane

  • siatka-wędzarnicza-borniak-polgrill-warszawa Siatka wędliniarska Typ L 50 m 70 zł
  • płyn-do-czyszczenia-grilla-broil-king-62381-polgrill-sklep Płyn do czyszczenia grilla Broil King 69 zł
  • polka-do-wozka-buggy-201018-c-grill-monolith-classic-polgrill-warszawa Półka do wózka Buggy do grilla ceramicznego Monolith Classic 800 zł

Najczęściej czytane

  • grill broil-king-signet-w-zimie-polgrill

    Jakie grille gazowe najlepsze do grillowania w zimie ?

    Nie wszyscy wiedzą, że grille gazowe Broil King...
  • Zalety grilla elektrycznego

    Zalety grilla elektrycznego – czy warto go kupić?

    Czy grillować mogą jedynie ci, którzy dysponują...
  • DOŁĄCZ DO NAS!
POLGRILL

© 2015 - 2021 PolGrill™. Wszelkie prawa zastrzeżone. Realizacja 3WCREATOR
Kopiowanie treści (w tym zdjęć) bez pisemnego zezwolenia zabronione.

GÓRA